„Cuvântul Regelui", lansat la Cluj. „Dialoguri istorice" cu Regele Mihai I

„Cuvântul Regelui
„Regele Mihai domneşte a treia oară, iar tronul lui e mai solid, mai puternic. El domneşte, din ce în ce mai mult, în inimile românilor", spune Marilena Rotaru, autoarea interviurilor cu fostul Suveran al României.

Vineri seara, la Librarium Universităţii din Cluj, scriitoarea şi jurnalista Marilena Rotaru şi-a lansat DVD-ul intitulat „Cuvântul Regelui", ce conţine o serie de interviuri realizare de autoare în perioada 1991-1995, dar şi secvenţe din încercările Majestăţii Sale de a reveni în Româmia în 1990 şi 1994, şi vizita de Paşte din ţara noastră din 1992.

„Toate lucrurile spuse în şoaptă şi cu degetul la gură în casă de bunica mea, de tatăl meu şi de alţi oameni foarte apropiaţi, despre rege m-au făcut să caut, să scormonesc, să aflu. Toate astea m-au dus imediat ce am fost concediată în 1991 de la Televiziunea Română, pentru concepţiile mele promonarhiste, la Regele Mihai, în exil, şi aşa am început această serie de interviuri", a mărturisit autoarea documentarului, la lansare.

Rotaru a povestit auditoriului şi cum a oferit primul exemplar al DVD-ului Regelui Mihai: „ În 19 noiembrie anul trecut, a doua zi după ce a apărut acest DVD, erau „Porţile Deschise la Palatul Elisabeta", am avut bucuria să-i dăruiesc primul DVD. S-a uitat aşa mirat şi a spus : „Tot ce-am vorbit noi atunci mai există?", iar eu i-am răspuns: „Da, mai există!".

N-am crezut niciodată că un om care a fost suveranul unui popor poate fi atât de iubitor, atât de îngrijorat, de soarta acelui popor. Mi s-a părut un miracol şi un miracol este în continuare pentru noi, nu ştim că avem parte de un miracol şi au trecut 25 de ani de când acest miracol este cu noi, care se roagă mereu pentru noi, absolut necondiţionat", a mai afirmat autoarea DVD-ului.

Rotaru a vorbit şi despre ceea ce a numit „ a treia domnie a Regelui Mihai I".„În interviul din 8 august 1994, pe care l-am făcut în întregime despre 23 august 1944, Regele Mihai mi-a spus: „Am încercat să fac tot binele posibil în condiţii imposibile". Asta a făcut Regele Mihai pentru noi, nu ştiu ce alt conducător, ce alt şef de stat din România a mai făcut asta.

Spuneam la lansarea DVD-ului de la Banca Națională NR că în acel moto care l-am pus filmului „Mihai I, Regele Românilor", pe care l-am făcut în 2012, la aniversarea primei urcări pe tron, ursitoarele din basm spuneau că va domni a treia oară. Şi am spus „Da, ursitoarele au avut dreptate, pentru că Regele Mihai domneşte a treia oară, iar tronul lui e altfel de tron, se pare mai solid, mai puternic decât toate tronurile din lume. El domneşte, din ce în ce mai mult, în inimile românilor", a declarat, vizibil emoţionată, autoarea.

Despre documentar au vorbit lectorul universitar Mihai Cucerzan, poetul Adrian Popescu şi preotul Cristian Langa (foto), care au scos în evidenţă valoarea istorică a acestor dialoguri.

Subliniez valoarea istorică a acestui material, pentru că cei care vor viziona DVD-ul vor afla de la sursă, ce s-a întâmplat în 30 decembrie 1947, care sunt calomniile, care sunt minciunile spuse despre Majestatea Sa. Acest documentar conţine, de asemenea, un punct de vedere al Majestăţii Sale, spus într-un interviu din 1995, despre situaţia actuală a României, despre problemele pe care le are ţara şi despre viziunea pe care o are Majestatea Sa despre viitorul ţării noastre. Este un moment extraordinar de actual, ne dăm seama cât de mult a pierdut România în anii care au trecut de la Revoluţia din 1989

Este foarte limpede că dacă o persoană cu autoritatea morală şi cu legitimitatea Majestăţii Sale ar fi revenit, aşa cum ar fi fost cazul şi cum ar fi fost legal până la urmă, în fruntea tării, iar România ar fi revenit la forma de stat care i-a asigurat de-a lungul istoriei dezvoltare şi respect, acest lucru ar fi reprezentat un model de urmat pentru toţi şi cu siguranţă ţara noastră ar fi fost într-o altă situaţie", a afirmat Cucerzan.

Adrian Popescu a subliniat: „Discursul Regelui Mihai nu este un discurs alunecos, este un discurs cinstit, franc, un discurs al unui om al esenţelor. Spune clar ceea ce vrea să spună şi merge pe câteva lucruri fundamentale: adevărul, construcţia, temeinicia. Sunt lucruri care într-adevăr ţin de istorie, actul de la 23 august 1944, de asemenea este evocat un alt moment, al grevei regale din 1946, este evocată figura lui Petru Groza, sunt lămurite foarte multe lucruri, pentru foarte mulţi neclare, datorită propagandei comuniste, despre averile regelui, se ştie prea puţin că Peleşul a fost făcut din banii lui Carol I.

De asemenea s-a ştiut prea puţin că a plecat cu o valiză şi nu cu trenuri pline de bogăţii, tablouri şi alte lucruri preţioase. Sunt şi alte momente, momentul abdicării, când cedează doar în faţa ameninţării, a şantajului, că vor fi executaţi 1.000 de studenţi dacă nu semnează actul abdicării".

Comenteaza