Datorii de 7 milioane de euro pentru un bloc gigant neterminat

Datorii de 7 milioane de euro pentru un bloc gigant neterminat
Firma CDI Invest, care trebuia să finalizeze un imobil cu 180 de apartamente în Mărăşti, se află în procedura insolvenţei. Creditorii au cerut circa 30 de milioane de lei.

De mai bine de un an, zeci de oameni trebuiau să se mute în apartamente noi într-un bloc de pe strada Răsăritului din cartierul Mărăşti. În loc să facă acest lucru, ei s-au înscris recent în tabelul creditorilor din dosarul de insolvenţă al societăţii CDI Invest, care trebuia să finalizeze blocul. Unii au achitat doar avansuri, alţii au plătit preţul integral al locuinţelor. Reprezentanţii firmei spun că vor depune la instanţă un plan de reorganizare a societăţii şi că doresc să finalizeze proiectul cu ajutorul unor finanţatori.

Primii care au cerut deschiderea procedurii insolvenţei pentru CDI Invest au fost un client care a dat 59.000 de euro pentru apartament şi o altă firmă, Go Montaj Service, care a colaborat cu constructorul. Spre sfârşitul anului trecut, Tribunalul Comercial Cluj a dispus "deschiderea procedurii generale a insolvenţei" şi a numit o firmă de lichidare ca administrator judiciar al CDI Invest. Între timp, lichidatorul a întocmit un tabel cu creanţele solicitate şi cu cele înscrise după analiză. Tabelul conţine 95 de creditori, printre care parteneri ai constructorului, instituţii ale statului, Banca Comercială Română şi cumpărătorii, care sunt majoritari în listă. Numai banca s-a înscris cu o pretenţie de 2,9 milioane de euro, iar cumpărătorii îşi cer înapoi sume cuprinse între 10.000 şi 60.000 de euro. În total, creanţa acceptată de lichidator a ajuns la suma colosală de 28,3 milioane de lei, însă recent instanţa a admis câteva contestaţii la tabelul creditorilor, astfel că ar putea să depăşească 30 de milioane de lei.

Creditorii se arată însă îngrijoraţi că nu vor mai putea să-şi recupereze banii. Reprezentantul unei societăţi care a colaborat cu CDI Invest şi care solicită peste 800. 000 de lei a precizat în cererea depusă la instanţă că dezvoltatorul şi-a înstrăinat bunurile. De asemenea, cumpărătorii apartamentelor s-au unit şi doresc să se întâlnească în această săptămână cu reprezentanţii firmei constructoare să vadă dacă au noutăţi. Unii oamenii au plătit avansuri, alţii au achitat integral apartamentele, iar acum locuiesc în chirii sau la rude. "Apartamentul trebuia predat în decembrie 2009. Am dat un avans de 10.000 de euro, iar acum locuiesc la socri", ne-a spus Alin Bernard, unul dintre clienţii nemulţumiţi.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma CDI Invest este deţinută în proporţie de 66 % de Sorin Seleşiu, iar restul capitalului social, de Călin Oancea. Cel numit să administreze firma, înainte de intrarea în insolvenţă, este Nicolae Bocşa. Cu el păstrează legătura cumpărătorii. Contactat de ZIUA de CLUJ, Bocşa a declarat că este în negocieri cu posibili finanţatori pentru continuarea construirii blocului.

"Problemele au început în 2009, odată cu apariţia crizei financiare, când banca a oprit finanţarea. Din creditul de cinci milioane de euro, s-au executat aproape trei. Numai terenul, autorizaţia şi proiectul au costat 2,5 milioane euro, din care investitorii au pus 400.000 euro. Apoi, cu încă 700.000 de la bancă şi banii de la clienţi am construit până la nivelul trei. Din momentul când s-a întrerupt finanţarea, antreprenorul general a decis să meargă mai departe, bazându-se pe promisiuni de la bancă. Pentru că a întârziat refinanţarea, doi creditori au decis să ceară insolvenţa. După întocmirea tabelului definitiv al creditorilor, vom propune continuarea proiectului şi vom depune plan de reorganizare, având două variante de finanţare pe care nu vi le pot dezvălui. Deja câţiva creditori sunt de acord. Trebuie să convingem finanţatorii de viabilitatea proiectului. Este vorba de finanţatori externi, dar purtăm discuţii şi cu unii din Cluj", a declarat Nicolae Bocşa.

 

Comenteaza