De ce a admis tribunalul ordonanţa Intop vs. “U”

De ce a admis tribunalul ordonanţa Intop vs. “U”
Motivarea Tribunalului Comercial arată că se impune admiterea cererii de ordonanţă preşedinţială a firmei Intop, acţionar minoritar la FC “U” SA, pentru suspendarea majorării de capital pe motiv că “se prefigurează iminenţa pagubei fiecăruia dintre acţionari”.
Instanţa a admis în 27 septembrie ordonanţa preşedinţială prin care firma Intop a solicitat ca hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) din luna iunie de la “U” Cluj – când Florian Walter a devenit acţionar majoritar al clubului prin convertirea unui împrumut acordat societăţii în acţiuni - să nu-şi producă efectele până la judecarea altei acţiuni în instanţă, ce are ca obiect anularea aceleiaşi hotărâri AGA. Walter deţine în urma majorării de capital 96% din acţiunile clubului, iar înainte avea 51%. Motivarea sentinţei arată că s-a acceptat argumentul celor de la Intop, potrivit căruia Walter ar putea aduce prejudicii micilor acţionari prin luarea unor decizii, fără acordul lor, până la clarificarea în instanţă a legalităţii hotărârii AGA din iunie.

“Tribunalul constată că ponderea acţiunilor deţinute de acţionarii unei societăţi comerciale atrage după sine consecinţe privind legalitatea modalităţii de votare a tuturor hotărârilor Adunării Generale a Acţionarilor ulterioare, astfel încât se prefigurează iminenţa pagubei fiecăruia dintre acţionari şi implicit a reclamantei care solicită suspendarea. Faptul că până la momentul soluţionării prezentei cereri nu s-a convocat nici o Adunare Generală a Acţionarilor nu este o garanţie că nu se va putea convoca în viitor. De altfel, urgenţa rezidă tocmai în iminenţa unei pagube, nu neapărat în certitudinea producerii, deoarece scopul emiterii ordonanţei preşedinţiale constă în preîntâmpinarea pagubelor”, se arată în hotărârea Tribunalului Comercial. Avocaţii clubului Universitatea au atacat cu recurs la Curtea de Apel ordonanţa preşedinţială.

Comenteaza