De ce a fost anulată majorarea de capital de la “U”

De ce a fost anulată majorarea de capital de la “U”
Instanţa Tribunalului Comercial a apreciat că datoria pe care clubul o are către Florian Walter nu poate fi convertită în acţiuni.
În sentinţa Tribunalului Comercial se menţionează că hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) de la Universitatea Cluj SA a încălcat două articole din Legea societăţilor comerciale. Avocaţii clubului de fotbal spun că este vorba despre o interpretare eronată a Tribunalului Comercial şi îşi pun speranţa în Curtea de Apel, unde au atacat sentinţa. Clubul de fotbal are nevoie de majorarea de capital, existând pericolul dizolvării societăţii

Motivarea sentinţei pronunţate în 5 noiembrie, prin care s-a admis cererea firmei Intop de anulare a majorării de capital din iunie de la Universitatea Cluj, arată că operaţiunea nu se poate realiza prin aportul unei creanţe. Atunci, AGEA a hotărât covertirea în acţiuni a unei datorii de 3 milioane lei pe care clubul o are către acţionarul majoritar Florian Walter, lucru cu care reprezentantul firmei Intop, acţionar minoritar, nu a fost de acord, atacând hotărârea AGEA în instanţă. Sentinţa citează primul aliniat din articolul 210 al Legii 31/1990 privind societăţile comerciale: “capitalul social se poate mări prin emisiunea de acţiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a acţiunilor existente în schimbul unor noi aporturi în numerar şi/sau în natură”. “Totodată, art. 215 alin.2 din acelaşi act normativ interzice în mod expres aporturile în creanţe la majorarea capitalului social. Nu este legală, prin urmare, o operaţiune de majorare a capitalului social prin conversia unei creanţe în acţiuni, cu privire la care pârâta (Universitatea - n. red.) invocă faptul că a avut loc în cauză”, se arată în sentinţă.

Avocata Laura Opriş, care reprezintă Universitatea la proces, spune că majorarea s-a realizat cu aplicarea aliniatului doi al articolului 210 din Legea societăţilor comerciale, potrivit căruia “acţiunile noi sunt liberate prin incorporarea rezervelor (...) ori prin compensarea unor creanţe lichide şi exigibile asupra societăţii cu acţiuni ale acesteia”. “Înainte de acea adunare a acţionarilor ne-am întrunit mai mulţi avocaţi şi am convenit că majorarea se poate face prin conversia datoriei deoarece exista precedent. Chiar Intop a beneficiat o dată de acest lucru. Nu avem altă posibilitate de majorare a capitalului deoarece nu avem ce să aducem ca aport. Conversia este singura soluţie”, a explicat avocata Laura Opriş.

Numai că instanţa a precizat că şi în cazul în care se acceptă varianta compensării creanţei cu acţiuni, AGEA tot nu a procedat corect, pe motiv că nu a dat posibilitatea tuturor acţionarilor să achiziţioneze acţiunile noi. “În cazul în care se procedează în acest mod, trebuie să se dea eficienţă dispoziţiilor articolului 216 alin.1 prin oferirea spre subscriere a acţiunilor emise pentru majorarea capitalului social, în primul rând acţionarilor existenţi, proporţional cu numărul acţiunilor pe care le posedă. Orice majorare a capitalului social efectuată cu încălcarea acestui articol fiind anulabilă, conform aliniatului trei al aceluiaşi articol de lege”, se arată în sentinţă. Avocatul Universităţii, Laura Opriş, susţine că, potrivit actului constitutiv al societăţii, nu exista obligaţia acordării vreunui drept de preferinţă celorlalţi acţionari.

Reprezentanţii “U” Cluj au atacat cu apel sentinţa. “Sperăm că la Curtea de Apel este o altă practică în ce priveşte astfel de cazuri. Instanţele nu au o practică unitară. Mai avem şi posibilitatea de recurs la Înalta Curte”, a explicat avocata Opriş. Ca urmare a primei sentinţe, hotărârea AGEA a fost radiată de la Registrul Comerţului. Avocaţii clubului spun că, în lipsa hotărârii AGEA contestate, se poate ajunge la dizolvarea societăţii din cauza bilanţului financiar. Conform Legii societăţilor comerciale, până la sfârşitul anului “activul net trebuie să fie reconstituit până la o valoare cel puţin egală cu jumătate din capitalul social”, condiţie care acum nu este îndeplinită la “U” Cluj.

Ce spune Legea 31/1990 actualizată

Capitolul II - Reducerea sau majorarea capitalului social

Art. 210 alin. (1) Capitalul social se poate mări prin emisiunea de acţiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a acţiunilor existente în schimbul unor noi aporturi în numerar şi/sau în natură.
alin. (2) De asemenea, acţiunile noi sunt liberate prin încorporarea rezervelor, cu excepţia rezervelor legale, precum şi a beneficiilor sau a primelor de emisiune, ori prin compensarea unor creanţe lichide şi exigibile asupra societăţii cu acţiuni ale acesteia.

Art. 215 alin. (2): Aporturi în creanţe nu sunt admise.

Comenteaza