De ce a fost arestat Rareş Pop. Câtă mită a luat şeful ISCTR şi de ce se ţinea de scaun
- Scris de Ziua de Cluj
- 11 Iun 2014, 21:27
- Eveniment
- Ascultă știrea

Tribunalul Cluj a facut publica miercuri seara incheierea penală nr.127/C/2014, din dosarul sefilor Inspectoratului de Stat pentru Control in Traficul Rutier. In 5 iunie, directorul Rares Pop a fost arestat pentru 30 de zile, iar Claudiu Crisan, inspector coordonator al Biroului județean Cluj al ISCTR, a primit masura arestului la domiciliu.
Rares Pop este cercetat pentru abuz în serviciu comis în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite, desfăşurarea de activităţi ca acte de comerț, incompatibile cu funcţia deţinută în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, șantaj, luare de mită.
In sarcina lui Claudiu Crisan s-au retinut infractiunile de abuz în serviciu comis în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, comisă în formă continuată.
Procurorii au aratat ca Rares Pop si Claudiu Crisan au intervenit de mai multe ori pentru a evita sanctionarea unor transportatori "agreati".
Pentru Rares Pop, spun procurorii, functia de director in ISCTR i-a netezit drumul spre succes in mediul privat. Firma lui Pop asigura servicii chiar acestor transportatori, pe care ISCTR ii verifica mai apoi.
"A preferat să acceadă din mediul privat (unde potrivit propriilor declaraţii, realize venituri substanţiale) la şefia ISCTR, motivaţia internă pentru a dori păstrarea funcţiei şi după schimbarea forţelor politice de la vârful organizării de stat fiind, în aprecierea judecătorului de drepturi şi libertăţi, tocmai aceea de a-şi consolida clientela dobândită societăţilor comerciale administrate în fapt de acest inculpat (şi care au ca obiect de activitate servicii de inspecție tehnică, montaj, verificare și descărcare tahografe), în virtutea funcţiei ocupate", scrie in incheierea penala a Tribunalului Cluj.
O acuzatie poate mai grava la adresa lui Pop este cea de santaj. El a santajat inclusiv un inspector coordonator judetean din subordinea sa. "In calitatea sa de inspector terrtorial şef se retine atitudinea sa de sancţionare a inspectorilor aflaţi în subordine şi care nu răspundeau corespunzător ordinelor sale, se reţine în sarcina acestuia şi infracţiunea de şantaj, prev. de art. 207 alin. 1 și 3 C.pen. presupus comisă în dauna persoanei vătămate …, fost inspector coordonator judeţean la nivelul judeţului … şi revocat din funcţie la scurt timp de la aplicarea de către doi dintre inspectorii aflaţi în subordinea acestuia a unei sancţiuni contravenţionale în cuantum de 9000 lei … (acţiune de control desfăşurată în perioada 27-29.03.2014)", se arata in documentul remis presei de Tribunalul Cluj.
In schimb, mita pe care procurorii sustin ca ar fi luat-o Rares Pop este mica. "In ceea ce priveşte infracţiunea de luare de mită (...) imputată inculpatului Pop Rareș Vasile, judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine că aceasta este mai puţin documentată probator. În cauză, în acest stadiu incipient al anchetei, se poate totuşi vorbi cel mult de unele indicii care să justifice presupunerea rezonabilă că inculpatul Pop Rareş Vasile s-ar putea face vinovat de săvârşirea acestei infracţiuni constând pretinderea sumei de 1.500 lei, ce urma să fie achitată …", se arata in incheiere.
In ceea ce il priveste pe Claudiu Crisan, acesta se face vinovat in principal de divulgarea de secrete din cadrul ISCTR catre transportatori. "În sarcina aceluiaşi inculpat Crişan Claudiu Vasile s-a mai reţinut că în perioada 2013 și până în prezent, în mod repetat, ar fi încălcat obligația de păstrare a secretului acțiunilor de control, comunicând în mod repetat operatorilor economici de transport date privind locul și timpul desfășurării controalelor în trafic, data efectuării unor controale la sediul acestora, altele decât controalele periodice ori a unor date ce permit identificarea autorului unor sesizări adresate instituției de control privind existența unor încălcări ale normelor aplicabile în materia transportului rutier", scrie in document.
Pop a fost vicepreşedinte al PNL Cluj-Napoca, dar a demisionat din această funcţie, rămânând membru de drept al Biroului Teritorial Municipal Cluj-Napoca al PNL. Timp de o săptămână a fost şi consilier judeţean, ocupând postul vacantat de Eugen Cecan, iar joia trecuta a demisionat şi din această funcţie. Tot atunci si-a inaintat demisia si din functia de inspector sef la ISCTR.