De ce mai sunt ţinuţi în arest suspecţii din cazul “jaf la BT”?

De ce mai sunt ţinuţi în arest suspecţii din cazul “jaf la BT”?
Judecătorii Curţii de Apel nu au fost impresionaţi de comportamentul în societate al tinerilor acuzaţi.


Motivarea Curţii de Apel, prin care a fost anulată hotărârea Tribunalului de punere în libertate a inculpaţilor din procesul jafului de la BT, arată că măsura se impune, "având în vedere pericolul social concret al faptelor presupus a fi comise de inculpaţi, impactul negativ produs asupra ordinii sociale şi valoarea ridicată a prejudiciului".

Potrivit completului de trei magistraţi care a judecat ultimul recurs în ce priveşte starea de arest preventiv a tinerilor Andrei Hosu şi Bogdan Baciu, "lipsa antecedentelor penale sau comportamentul corespunzător avut anterior în societate nu pot justifica, prin ele însele, cercetarea în stare de libertate." În susţinerea eliberării, avocaţii inculpaţilor au invocat aspecte legate de situaţia familială bună, împrejurarea că se bucură de sprijinul familiei, că sunt studenţi şi că prezintă referinţe personale pozitive din partea unui număr ridicat de cunoscuţi. "Toate acestea nu constituie elemente lipsite de relevanţă, dar în actualul moment procesual nu sunt de natură să înlăture pericolul social concret al faptelor pentru care au fost trimişi în judecată", au precizat judecătorii în motivarea hotărârii din 8 martie.

Avocaţii au invocat şi faptul că se află de mult timp după gratii, mai exact de un an şi o lună. "Cu privire la durata arestării preventive, corespunde adevărului că măsura arestării preventive nu trebuie să se transforme în pedeapsă şi că orice cauză trebuie să fie soluţionată într-un termen rezonabil, şi tocmai pentru aceste considerente legiuitorul a prevăzut că în faza de urmărire penală, durata totală a arestării preventive nu poate să depăşească 180 de zile, iar în faza de judecată această măsură încetează de drept când a fost atinsă jumătatea maximului pedepsei prevăzute de lege pentru infracţiunea care face obiectul învinuirii", se arată în motivarea Curţii.

Magistraţii au mai menţionat că dosarul jafului "se încadrează în rândul cauzelor complexe datorită volumului ridicat de acte procedurale efectuate şi a căror necesitate a fost justificată de aflarea adevărului în cauză şi identificarea făptuitorilor, la acestea concurând şi numărul însemnat de probe administrate, natura infracţiunilor pentru care sunt cercetaţi inculpaţii, severitatea sancţiunilor aplicabile acestor tipuri de infracţiuni, toate constituind motive suficiente şi pertinente care să determine considerarea că luarea faţă de inculpaţi a unei măsuri preventive mai puţin severe nu satisface interesul bunei derulări a procesului penal". Judecătorii apreciază că o eventuală punere în libertate ar provoca "o reală tulburare a ordinii şi liniştii publice".

Tribunalul a vrut să-i elibereze, Curtea de Apel s-a opus

Amintim că în 28 februarie 2011, Tribunalul Cluj, instanţa care judecă procesul jafului de la Banca Transilvania, a dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu obligaţia de a nu părăsi localitatea. Parchetul a atacat cu recurs hotărârea, iar Curtea de Apel, în 8 martie, a întors măsura primei instanţe. Cei toi tineri de 20 de ani, Andrei Hosu şi Bogdan Baciu, sunt acuzaţi de jaful armat din 13 februarie 2009, când s-au sustras circa 60.000 de euro din agenţia Mănăştur a BT.

 

Comenteaza