De ce se lungesc excesiv procesele

De ce se lungesc excesiv procesele
Conducerea Judecătoriei Cluj-Napoca explică în bilanţul pe 2011 cauzele întârzierii soluţionării dosarelor. Un magistrat şi doi grefieri au fost sancţionaţi.

Bilanţul activităţii Judecătoriei Cluj-Napoca, instanţa cea mai încărcată de dosare din raza de competenţă a Curţii de Apel Cluj, relevă atât cauze obiective, cât şi cauze subiective pentru prelungirea duratei de soluţionare a proceselor. Principala cauză o reprezintă încărcătura mare pe judecători şi grefieri, dar au existat şi cazuri în care procesele s-au lungit nejustificat din pricina grefierului de şedinţă sau a magistratului.

Potrivit bilanţului pe 2011 al judecătoriei, cauzele obiective de prelungire a duratei soluţionării unor dosare sunt: încărcătura mare de dosare pe judecător, fluctuaţia de personal, atitudinea procesuală a părţilor şi avocaţilor, întârzieri în efectuarea expertizelor tehnice, lipsa răspunsurilor de la autorităţi, prevederi legale incoerente, lipsa dosarelor de fond funciar de la comisii, disfuncţionalităţi în activitatea poştei şi durata excesivă a primului termen de judecată raportat la momentul înregistrării unor cauze civile.

"Din cauza numărului insuficient de judecători şi grefieri de şedinţă, nu a fost posibilă configurarea unui număr corespunzător de complete de judecată în cadrul Secţiei Civile, condiţii în care o parte din dosarele civile înregistrate pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca au primit primul termen de judecată la un interval lung de timp de la momentul înregistrării, uneori de câteva luni", se arată în bilanţ. O parte din dosarele înregistrate în prima jumătate a anului trecut au primit termen de judecată după 48 de săptămâni, intervalul fiind redus la 23-26 de săptămâni ca urmare a unei hotărâri a colegiului de conducere al instanţei, de reconfigurare a complexităţii pe complete de judecată şi înfiinţarea unor noi complete de judecată din toamna lui 2011. De asemenea, din februarie îşi vor începe activitatea la Judecătoria Cluj-Napoca şapte magistraţi. De menţionat că încărcătura de dosare pe magistraţii de la Judecătoria Cluj-Napoca s-a situat peste media naţională, potrivit analizei Direcţiei Resurse Umane din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Încărcătura medie pe judecător la Judecătoria Cluj-Napoca în 2011 a fost de 1.356 de cauze în materie civilă şi de 310 cauze în penal. În condiţile înmulţirii judecătorilor, conducerea instanţei a solicitat preşedintelui Curţii de Apel suplimentarea posturilor de grefier cu nouă locuri.

Conducerea judecătoriei dă vina şi pe părţile din dosare şi pe avocaţii acestora pentru întârzieri. "Părţile, direct sau prin apărătorii acestora, pot concura la prelungirea artificială a duratei unui proces prin completări şi extinderi ale acţiunilor civile, cereri care nu îndeplinesc condiţiile cerute de lege, tendinţa unor părţi şi a unor avocaţi de a tergiversa soluţionarea dosarelor prin cereri repetate de amânare pe motive medicale, lipsa apărătorului din localitate etc.", se arată în bilanţ.
O altă problemă identificată de reprezentanţii instanţei este lipsa experţilor sau dezinteresul acestora. "Numărul mic de experţi tehnici în specializările topografie şi autovehicule are ca rezultat soluţionarea cu întârziere a cauzelor în care este necesară efectuarea de expertize. Există însă şi situaţii în care aceştia nu răspund adreselor instanţei, nu cer înlocuirea în cazul în care nu pot efectua expertiza, instanţa fiind în situaţia de a înlocui respectivul expert după amânarea succesivă a cauzei, durata de soluţionare crescând cu peste un an", se precizează în bilanţ. Totuşi, în cursul anului trecut Biroul local de expertize a suplimentat numărul experţilor în topografie cu 16.

Conducerea instanţei recunoaşte mai multe cauze subiective care duc la prelungirea proceselor: acordarea unor termene de judecată excesiv de lungi (de peste două luni), erorile de procedură, administrarea fracţionată a probelor, citarea defectuoasă şi incompletă a părţilor, întârzierea emiterii citaţiilor şi adreselor. "Menţionăm că în anul 2011 unui judecător al acestei instanţe i-a fost aplicată sancţiunea avertismentului prin hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii - Secţia pentru judecători pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzută de articolul 99 litera i din Legea nr. 303/2004, constând în efectuarea cu întârziere a lucrărilor din motive imputabile", se arată în cuprinsul bilanţului. Comisia de disciplină din cadrul Inspecţiei Judiciare a CSM a verificat mai mulţi magistraţi de la Judecătoria Cluj-Napoca cu privire la depăşirea termenului de motivare a hotărârilor judecătoreşti, însă s-a dispus clasarea cauzelor, constatându-se că motivul principal care a dus la întârzieri constă în volumul mare de activitate. Nici grefierii nu au scăpat de sancţiuni."A fost declanşată cercetarea disciplinară faţă de două doamne grefiere din cadrul Secţiei Civile. În ambele situaţii s-a dispus de către preşedintele instanţei aplicarea sancţiunii avertismentului pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de articolul 149 aliniatul 2 litera a (întârzierea nejustificată a efectuării lucrărilor) şi litera i (neglijenţă gravă ori neglijenţe repetate în rezolvarea lucrărilor)", se precizează în bilanţul pe 2011. Potrivit acestuia, au existat situaţii în care judecătorii au constatat deficienţe în îndeplinirea atribuţiilor de către grefierii de şedinţă, care au fost sancţionate cu amenzi judiciare.

 

 

Comenteaza