„De ce violul nu ar trebui să fie pedepsit”, una dintre temele primite de o studentă a lui Alfred Bulai

„De ce violul nu ar trebui să fie pedepsit”, una dintre temele primite de o studentă a lui Alfred Bulai
| Foto: | Foto: Colaj - sursa Dreamstime.com, Snoop.ro / ilustraţie - Roma Gavrilă

Sociologul Alfred Bulai, care recent a fost demascat ca ”maestru al manipulării” și ”prădător sexual”, a fost suspendat de SNSPA din toate funcțiile la o zi de la investigația Snoop privind abuzurile sexuale. 

Fost prodecan, dar și secretar de stat, Alfred Bulai apare constant în media și este cunoscut ca „unul dintre cei mai buni sociologi din România”. După ce 18 victime și martori pe parcursul anilor 1995-2024 au vorbit cu Snoop despre comportamentul profesorului de-a lungul carierei sale de aproape trei decenii, dintre care mai mult de 20 de ani în Școala Naţională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), poliția a început o anchetă.

Elena Trifan, doctor în sociologie și cadru didactic asociat la SNSPA, apare și în investigația Snoop.ro ca martoră la abuzurile sociologului Alfred Bulai. Aceasta este o fostă studentă a lui Bulai între 2008-2011. Fosta elevă care a semnat alături de alte cadre didactice din Universitate o scrisoare deschisă în care se cere demisia prădătorului Bulai a relatat în ancheta realizată de jurnaliștii de la Snoop câteva detalii despre comportamentul profesorului prin care își manipula victimele. 

Spre exemplu „De ce violul nu ar trebui să fie pedepsit” a fost una dintre temele pe care Elena Trifan, studenta lui Bulai între 2008-2011, o primește la cursul de „Comunicare socială” ținut de sociolog. La alt curs, „Experiment social”, „ne-a pus să ne facem poze”, iar băieții trebuiau „să dea note fetelor pentru atractivitate”, și-a amintit actuala profesoară, despre perioada studenției. Altădată, niște colege se pozează în sutien și în chiloți pentru un proiect care măsoară gradul de atractivitate, a relatat aceasta.

După ce ancheta Snoop a fost publicată și a generat valuri de indignare, deși victimele spun că la SNSPA se știa despre comportamentul acestuia, Parchetul General „încurajează orice persoană care deține date relevante” în cazul Alfred Bulai să îi contacteze pe procurori și le asigură pe victime că le va proteja identitatea. 

Amintim că Siteul de investigații Snoop a publicat luni mărturii ale unor studente care îl acuză de abuzuri sexuale pe sociologul și profesorul Alfred Bulai de la SNSPA, iar în aceeași zi Poliția și Parchetul au anunțat că a fost deschis dosar penal pentru infracțiunea de „folosirea funcției în scop sexual”.

CITEȘTE ȘI: Fost ministru al Justiției despre cazul Alfred Bulai: „Profesorii știu”, „studenții știu” / Bulai a acționat nestingherit 30 de ani / Tăcerea complice și lașă a comunității facilitează abuzul
CITEȘTE ȘI: Un sociolog și profesor de la SNSPA este acuzat de mai multe studente că le-a cerut să se dezbrace și le-a invitat la el acasă
CITEȘTE ȘI: Alfred Bulai, cercetat PENAL pentru "folosirea funcției în scop sexual"

Comenteaza