De la o amendă pentru un gard de sârmă, la falsuri în primărie

De la o amendă pentru un gard de sârmă, la falsuri în primărie
Un raport de expertiză criminalistică arată că semnătura martorului de pe două procese-verbale ale Poliţiei Comunitare este falsă.

De la o banală reclamaţie între vecini cu privire la mutarea unui gard s-a ajuns la o plângere penală pentru fals material în înscrisuri oficiale şi abuz în serviciu pe numele a doi angajaţi de la Direcţia Poliţia Comunitară din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. Aceştia sunt acuzaţi că au falsificat două acte pentru a susţine legalitatea unei amenzi de 3.000 de lei, contestată în instanţă. Cel care i-a sesizat privind gardul este fostul şef al Serviciului urbanism, pe atunci încă în funcţie.

Scandalul a început în data de 10 iunie 2008, când o echipă de control de la primărie s-a deplasat la casa de pe strada Macului nr. 3A, aparţinând lui Ioan Bâlc, pentru a verifica o sesizare cu privire la mutarea gardului de sârmă ce împrejmuieşte curtea. Reclamaţia venea de la asociaţia de proprietari din blocul aflat în spatele casei. Din asociaţia de proprietari face parte şi Eugeniu Horodnic, pe atunci şef al Serviciului urbanism şi amenajare teritoriu din cadrul Direcţiei de urbanism a primăriei, care între timp s-a pensionat. "Nu eu am făcut reclamaţia, ci asociaţia de proprietari. Gardul este ilegal. Ne-a deranjat pe toţi locatarii", ne-a spus ieri Horodnic. Acesta recunoaşte cu seninătate că i-a însoţit pe inspectori în 2008 când au controlat sesizarea venită de la asociaţia de proprietari din care face parte. "M-a întrebat şeful Serviciului control urbanism, Florin Şandor, dacă cunosc problema şi dacă vreau să merg să le arăt exact ce este aici. De aceea, Bâlc crede că eu am făcut reclamaţia, că m-a văzut atunci cu cei de la primărie. Eu am venit atunci în calitate de funcţionar. Ca locatar nu sunt de acord cu o lucrare fără autorizaţie", ne-a explicat Horodnic.

Proprietarul casei de pe Macului, Ioan Bâlc, povesteşte că în 2008 abia o cumpărase şi că intenţiona să schimbe gardul deteriorat cu unul nou cu fundaţie pentru stâlpi din beton şi plasă de sârmă, însă după parcurgerea formalităţilor. Astfel că, provizoriu, a pus doar o plasă de sârmă la circa doi metri de fosta împrejmuire. "Este pe proprietatea mea. Domnul Horodnic vrea să-mi facă rău căci are un garaj acolo care este parţial pe proprietatea mea, dar eu n-am nimic cu garajul lui. Era depus proiectul pentru obţinerea autorizaţiei pentru gard. I-am explicat inspectorului că nu vroiam să încep atunci turnarea fundaţiei, inspectorul şi-a notat numărul meu de mobil, s-a declarat lămurit şi a plecat. Nu mi-a spus că aş fi făcut vreo faptă care să constituie contravenţie la legea construcţiilor", a declarat Bâlc. Acesta a aflat în 2009, cu ocazia unei acţiuni în justiţie a Primăriei Cluj-Napoca pentru refacerea gardului, că în 11 iulie 2008, la o lună după control, inspectorul care a fost la faţa locului a încheiat proces-verbal de contravenţie în valoare de 3.000 de lei. Limitele amenzii erau între 1.000 şi 100.000 de lei.

Bâlc a contestat amenda în instanţă, iar avocata acestuia, Lucia Lăzăreanu, a invocat că nu s-au respectat procedurile de comunicare a procesului-verbal. Pentru a combate această susţinere, reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au depus la dosar două procese-verbale privind comunicarea procesului-verbal al contravenţiei, ambele semnate de acelaşi martor, Nicolae Şipoş, inspector la Serviciul urbanism. "La un moment dat, am pus cele două procese-verbale unul lângă altul şi am observat că semnăturile martorului nu seamănă între ele", a spus avocata Lăzăreanu. Prin urmare, Bâlc a depus anul trecut plângere penală la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca pentru fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi abuz în serviciu, menţionând că-i bănuieşte pe inspectorul şi poliţistul comunitar care au încheiat cele două procese-verbale de comunicare. Plângerea lui Bâlc este încă în faza de cercetare.

Între timp, instanţa civilă, unde se judecă contestarea amenzii, a dispus efectuarea unui raport de expertiză criminalistică a cărui concluzie este că "semnăturile de la rubrica martor de pe procesul-verbal privind comunicarea procesului- verbal de constatare a contravenţiei nu au fost executate de către numitul Şipoş Nicolae". Acesta a susţinut în instanţă că sunt semnăturile lui şi că el semnează diferit. La următorul termen a fost citat şi Eugeniu Horodnic. Reprezentanţii Poliţiei Comunitare nu au putut fi contactaţi pentru a comenta situaţia. Poziţia depusă în scris la instanţă de către reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca arată că Bâlc ar fi contestat tardiv amenda şi că procesul-verbal de contravenţie a fost comunicat în mod legal.

 

Comenteaza