Decani noi la cele 13 facultăţi ale Universităţii Tehnice

Decani noi la cele 13 facultăţi ale Universităţii Tehnice
O comisie formată din noul rector al Universităţii Tehnice Cluj-Napoca şi cei şapte prorectori i-au audiat luni şi marţi pe candidaţii la funcţiile de decani ai celor 13 facultăţi.

După prima zi a audierilor candidaţilor la funcţia de decan pentru cele 13 facultăţi ale Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), noul rector al instituţiei de învăţământ, Aurel Vlaicu, şi o comisie formată din cei şapte prorectori au desemnat o parte dintre decanii facultăţilor.

Astfel, profesorul Ioan Vida-Simiti a fost ales pentru a treia oară decan al Facultăţii de Ingineria Materialelor şi a Mediului. Universitarul îşi doreşte prin planul său managerial să consolideze poziţiile secţiilor facultăţii pe care o conduce la nivel naţional, dar şi să aibă o relaţie cât mai strânsă cu studenţii acesteia. "Procedura de audiere a candidaţilor la funcţia de decan mi s-a părut a fi una firească, corectă, plină de conţinut şi relevantă. Au fost nişte condiţii şi criterii serioase care trebuiau să fie în atenţia unui nou decan. Ni s-a solicitat un plan managerial pe direcţiile prioritare ale rectorului. Decanii trebuie să accepte strategia de dezvoltare a noului rector", a explicat Vida-Simiti.

El şi-a propus consolidarea domeniilor de studii ale facultăţii pe care o conduce la nivel naţional. "Doresc să consolidez poziţia pe care o au domeniile de ingineria mediului şi ingineria materialelor. În momentul de faţă suntem în categoria A pe ţară, iar ingineria materialelor este pe primul loc la nivel naţional şi cea a mediului este pe locul doi", a adăugat proaspătul decan. Acesta doreşte perfecţionarea programelor de studiu ale celor două secţii prin verificarea continuă a materiei, a curriculei şi îmbunătăţirea planului de învăţământ. "Rectorul doreşte înfiinţarea unui institut de cercetare interdisciplinară. Noi dorim dezvoltarea centrului de cercetare pe care îl avem şi care va deveni unitate structurală a viitorului institut", a explicat decanul. Totodată, el doreşte o colaborare mai strânsă cu studenţii. "Avem 800 de studenţi şi vrem să organizăm întâlniri periodice cu anii de studiu şi să aflăm care le sunt adevăratele probleme. Vrem să colaborăm direct cu organizaţia studenţească din cadrul facultăţii şi să îi sprijinim la organizarea de sesiuni ştiinţifice chiar şi financiar", a precizat Ioan Vida-Simiti, care mai are în vedere dezvoltarea relaţiei cu mediul economic.

Decan al Facultăţii de Mecanică a fost desemnat profesorul Dan-Silviu Mândru, care în perioada 2000-2004 a deţinut un mandat de prodecan. "Interviul cu comisia s-a desfăşurat foarte strict, conform planificării. Atmosfera a fost una academică, foarte sobră", a declarat Dan-Silviu Mândru. El s-a referit la câteva dintre punctele prin care speră să dezvolte Facultatea de Mecanică. "În primul rând, doresc adaptarea ofertei educaţionale a facultăţii la cerinţele pieţei forţei de muncă. Acesta este un obiectiv strategic şi vrem să organizăm întâlniri ale studenţilor cu managerii de companii, cu absolvenţi şi să eficientizăm activitatea de practică", a precizat Mândru.

El doreşte şi creşterea dimensiunii internaţionale a facultăţii prin implicarea activă în Forumul Internaţional de Inginerie Mecanică. "Facultatea are 1.700 de studenţi. Dorim o comunicare transparentă cu studenţii şi o activitate de tutoriat foarte bine dezvoltată", a precizat proaspărul decan. Comisia formată din rector şi prorectori a desemnat-o luni ca decan al Facultăţii de Construcţii de Maşini pe profesoara Daniela Popescu. "Un punct important din programul managerial îl reprezintă viziunea privind dezvoltarea facultăţii. Dau o mare importanţă cercetării ştiinţifice. Un alt punct important ar fi dezvoltarea relaţiilor internaţionale ale facultăţii şi a relaţiei cu mediul socio-economic", a precizat Popescu.

Totodată, în urma audierilor au fost desemnaţi ca decani ai facultăţilor din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare următorii profesori: Nicolae Stelian Ungureanu - decan al Facultăţii de Inginerie, Gheorghe Glodeanu - decan al Facultăţii de Litere, Vasile Oros - decan al Facultăţii de Resurse Minerale şi Mediu şi Petrică Claudiu Pop-Sitar - decan al Facultăţii de Ştiinţe. În cursul zilei de astăzi se vor face publice numele celorlalţi decani ai facultăţilor UTCN.

 

Comenteaza