Breaking news Decizie de ultimă oră: Masca devine OBLIGATORIE la Cluj în spaţiile deschise!

Decizie de ultimă oră: Masca devine OBLIGATORIE la Cluj în spaţiile deschise!

Decizia intră în vigoare din 8 august pe întreg teritoriul judeţului.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a decis în această seară că, începând cu data de 8 august 2020, ora 00:00, pe întreg teritoriul județului Cluj se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție de către toate persoanele cu vârsta de peste 5 ani, astfel încât să acopere nasul și gura.

Anunţul a fost făcut de prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, care a precizat că este obligatorie purtarea măştii "la întruniri de natura activităților culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment organizate în spaţii publice deschise, în zone în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje și adunări cu caracter religios".

Purtarea măştii în spaţii publice deschise este obligatorie pe toată durata zilei.

Potrivit aceleiaşi decizii a Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, primăriile vor trebui să identifice toate spaţiile de tip piețe agroalimentare, piețe auto, târguri de produse și de animale, locații de tip bazar temporare sau permanente de pe raza oraşelor sau comunelor, pe care le vor comunica CJSU până în data de 10.08.2020 în vederea introducerii obligativității purtării măștii iîn aceste zone, după consultarea Direcţiei de Sănătate Publică.

Amenzile pentru cei care vor fi surprinși fără mască încep de la 500 de lei și pot ajunge până la 2.500 lei, valori stabilite prin Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. 

"Introducerea unor măsuri coercitive nu este întodeauna și cea mai eficientă, de asta analizăm cu mare atenție și când luăm o decizie o luăm în cunoștință de cauză și adaptată la realitatea din județul Cluj, nu din celelalte 20 de județe care au introdus deja (obligativitatea purtării măștii în spațiile deschise - n.red.). Aștept și de la DSP o propunere, ei fac o analiză în funcție de anchetele epidemiologice. Când se va lua o decizie, vom anunța", declara marţi dimineaţă pentru ZIUA de CLUJ prefectul Abrudean.

Reamintim că situaţia epidemiologică la nivel local este îngrijorătoare: În ultimele 24 de ore, la Cluj, două persoane diagnosticate cu noul coronavirus au murit, iar alte 38 au fost internate după ce au fost depistate pozitiv. Peste 20 de persoane sunt la ATI.

 

Comenteaza