Definitivat cu subiecte greşite

Definitivat cu subiecte greşite
Ministerul Educaţiei Naţionale a transmis un subiect la definitivat pentru învăţători care nu a făcut parte din programa pe care aceştia au avut-o de studiat pentru examen.

La unul dintre subiectele din cadrul concursului pentru examenul de definitivat, tinerii învăţători au avut de conceput un eseu în care au trebuit să redea "particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un basm cult", care nu se afla în programa pe care au avut-o de studiat.

Problema s-a rezolvat chiar în timpul examenului, formularea subiectului fiind schimbată, iar învăţătorii au scris despre particularităţile de construcţie a unui personaj. "La examenul de definitivat s-au prezentat 225 de persoane din cele 229 înscrise. Am avut o situaţie specială cu un candidat care a beneficiat de o oră în plus pentru a scrie la examen deoarece are deficienţe de vedere", a declarat Mariana Pop, inspector şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj.

Ea a explicat şi problema care a creat nemulţumiri în rândul învăţătorilor. "Au primit un subiect la care cerinţele nu erau foarte specifice. S-a revenit cu aceeaşi foaie la care s-a modificat o propoziţie. Nu s-a schimbat subiectul. Celor aflaţi în această situaţie li s-a acordat o oră în plus pentru rezolvarea subiectelor", a menţionat Pop. La Cluj, examenul de definitivat, care este dat de profesorii, învăţătoarele şi educatoarele cu o vechime cuprinsă între doi şi cinci ani, pentru a rămâne în sistemul de educaţie, a fost supravegheat video, la fel ca bacalaureatul.

"Examenul s-a derulat în 13 săli, unde au fost amplasate câte două camere video. De asemenea, au fost camere şi în sălile în care s-au multiplicat subiectele", a spus Pop. Clujul va juca rolul de centru regional de evaluare şi de contestaţii. "Se vor corecta 1.200 de lucrări din ţară. În 23 iulie se vor afişa rezultatele, contestaţiile se vor înregistra în perioada 23-24 iulie, iar în 25 iulie se vor afişa rezultatele finale", a precizat Pop. Pentru a trece examenul de definitivat, dascălii trebuie să obţină cel puţin nota şapte.

Daniela Cazan, o tânără învăţătoare care predă la şcoala din Luna de Sus, a ieşit încântată de la examen şi convinsă că va obţine o notă peste nouă. Ea a comentat situaţia subiectelor greşite de la definitivat. "Mie îmi pare bine că s-a întâmplat aşa pentru că în acest fel am putut să scriem despre ce personaj am vrut. Mi se pare urât din partea lor faptul că a existat o asemenea eroare după ce nu am avut niciun fel de programă din care să învăţăm. Nu mi se pare normal ce s-a întâmplat. Noile subiecte au venit la 10:50", a declarat Cazan.

Problema subiectului pentru învăţători a fost remarcată de unul dintre candidaţi. "S-au schimbat subiectele. Iniţial am avut basmul cult şi apoi a trebuit să scriem dintr-o povestire care era în programă. O colegă a remarcat că subiectele nu corespundeau şi le-a spus celor din comisie care s-au interesat de această problemă. Am aşteptat 50 de minute până au venit subiectele. Aşteptarea a fost prea lungă", a declarat o altă învăţătoare care a dorit să îşi păstreze anonimatul. Dan Filip a dat definitivatul la geografie. "Subiectele au fost intermediare: nici grele, nici uşoare. Examenul a fost bazat mai mult pe pedagogie şi geografia României", a declarat tânărul.

 

 

Etichete
Comenteaza