Demisie la vârf la ISCTR. Şapte judeţe au rămas fără „cap"

Demisie la vârf la ISCTR. Şapte judeţe au rămas fără „cap
Şeful Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Traficul Rutier de la Cluj şi-a depus luni mandatul.

Clujeanul Mihai Badiu, inspectorul şef interimar al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Traficul Rutier (ISCTR) - Inspectoratul teritorial nr. 4, şi-a depus mandatul luni dimineaţă. „Am decis să renunţ din motive personale", a declarat pentru ZIUA de CLUJ Badiu, care nu a dorit să ofere informaţii suplimentare.

Badiu a preluat funcţia de şef ISCTR în iunie 2014, după arestarea lui Rareş Pop, pentru fapte de corupţie. El coordona activitatea inspectoratului 4, care are în componenţă şapte judeţe din nordul Transilvaniei: Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj. Înainte de înfiinţarea ISCTR, Mihai Badiu a avut funcţie în cadrul Autorităţii Rutiere Române (ARR), instituţie din care s-a desprins inspectoratul de control printr-o ordonanţă a guvernului Boc din 2011. La acea vreme, fostul şef ISCTR era afiliat politic, fiind membru PDL; în prezent, el nu mai are carnet de partid.

După depunerea mandatului, Mihai Badiu va rămâne simplu inspector în cadrul instituţiei. Locul său a fost preluat, tot cu titlu interimar, de Iulia Baboş, care până acum era inspector coordonator al biroului judeţean Cluj a ISCTR. Şi locul Iuliei Baboş a fost preluat începând de luni de o altă persoană, este vorba despre Bogdan Durlea.

În iunie 2014, ISCTR Cluj a fost zguduită de un scandal de corupţie. Fostul inspector şef al IT 4, Rareş Pop, şi fostul inspector coordonator al biroului judeţean Cluj, Claudiu Crişan, au fost atunci arestaţi. Pop a fost acuzat de abuz în serviciu comis în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite, luare de mită şi alte infracţiuni. În sarcina lui Claudiu Crişan s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu comis în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, comisă în formă continuată. În prezent, ambii sunt judecaţi la Tribunalul Cluj.

ISCTR - IT 4 are în acest moment 39 de angajaţi, dintre care 8 sunt la Cluj; la nivel naţional, sunt nu mai puţin de 380 de persoane sub contract şi toate se află în proces cu ISCTR. Asta după ce, în vara acestui an, instituţia a decis să le reteze o bună parte din salariile negociate, ca urmare a unui raport al Curţii de Conturi.

ISCTR are atribuții de inspecție și control în trafic privind respectarea reglementărilor interne și internaționale în domeniul transporturilor rutiere exercitate în prezent de Autoritatea Rutieră Română (ARR), Regia Autonomă „Registrul Auto Roman" (RAR) și Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), cu excepția controlului desfășurat de către CNADNR în punctele de trecere a frontierei de stat a României, se mai precizează în comunicatul de presă. Instituția este înființată că instituție publică cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI), confom OG nr. 26/2011, publicată în Monitorul Oficial nr. 625, din 2 septembrie 2011.

 

Comenteaza