6 şefi eliberaţi din funcţii după fuga lui Cătălin Cherecheș din țară. MAI a decis şi înlocuirea conducerii Brigăzii de Operațiuni Speciale Cluj

6 şefi eliberaţi din funcţii după fuga lui Cătălin Cherecheș din țară. MAI a decis şi înlocuirea conducerii Brigăzii de Operațiuni Speciale Cluj

Şase șefi din Poliția de Frontieră, Poliția Română și DIPI (serviciul secret al MAI) pleacă din funcții după scandalurile privind corupția din vămi și fuga din ţară a primarului condamnat Cătălin Cherecheș.

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru corupţie, a fugit din ţară, vineri, cu un taxi, prin punctul de trecere a frontierei Petea, cu Ungaria, folosindu-se de un act de identitate al unei rude. Acesta a fost dat în urmărire internaţională.

Duminică seara au căzut primele capete în Ministerul Afacerilor Interne. "Astfel, în funcție de regimul juridic al fiecărei funcții ocupate din cele de mai jos, au fost decise:

- Eliberarea din funcția de Inspector General al Poliției de Frontieră a chestorului de poliție Victor Ștefan Ivașcu, cu acordul acestuia, și asigurarea continuității conducerii, prin efectul legii, de către Inspectorul General Adjunct, chestor de poliție Cornel Laurian Stoica.

- Retragerea împuternicirii Inspectorului General Adjunct al IGPF responsabil cu supravegherea frontierei.

- Retragerea împuternicirii Inspectorului General Adjunct al IGPF responsabil cu suportul administrativ – logistic. Corpul de Control al Ministrului va efectua un control la Inspectoratul Teritorial Sighetul Marmației al Poliției de Frontieră, inclusiv la Punctul de Trecere a Frontierei Petea.

- Încetarea măsurii asigurării conducerii de către ofițerul desemnat la comanda Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș și împuternicirea în funcția de Inspector Șef a comisarului șef Constantin Ilea.

- Inspectoratul General al Poliției Române va efectua un control la Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș.

- Inspectoratul General al Poliției Române va evalua până la data de 6 decembrie 2023 managementul Direcției de Investigații Criminale din Inspectoratul General al Poliției Române, structură cu responsabilități de coordonare a activității de supraveghere judiciară.

- Pentru consolidarea capacității instituționale a structurilor de suport operativ de pe raza Curții de Apel Cluj, înlocuirea conducerii Brigăzii de Operațiuni Speciale Cluj prin împuternicirea unui alt ofițer în funcția de șef al Brigăzii.

- Înlocuirea conducerii Serviciului Județean de Protecție (Direcția Generală de Protecție Internă) Maramureș prin împuternicirea unui alt ofițer în funcția de șef al serviciului.

- Împuternicirea în funcția de comandant (rector) al Academiei de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza,, a domnului general de brigadă Liviu Uzlău.

Poliția Română, prin structurile sale competente, va continua să investigheze, inclusiv în cadrul cooperării potrivit legii cu unitățile de parchet competente, până la lămurirea completă a tuturor posibilelor împrejurări care ar fi putut să conducă direct sau indirect la părăsirea teritoriului național prin PTF Petea a condamnatului penal Cherecheș Cătălin și prin aceasta zădărnicirea temporară a aplicării legii române și a hotărârii judecătorești definitive a instanței penale române.

Acordul pentru punerea la dispoziție a chestorului Victor Ștefan Ivașcu a fost acordat în considerarea protejării imaginii instituției Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și pentru a oferi garanții publice cu privire la imparțialitatea controalelor în derulare”, arată comunicatul MAI, citat de digi24.ro

Comenteaza