Denunţ la Direcţia Silvică: şi fostul director ar fi primit bani ca să ţină oamenii în funcţii - sute de mii de euro VIDEO

Denunţ la Direcţia Silvică: şi fostul director ar fi primit bani ca să ţină oamenii în funcţii - sute de mii de euro VIDEO
La Direcţia Silvică din Cluj se practica "strângerea unor cotizaţii în stil mafiot". Informaţia apare în motivarea arestării preventive a directorului Traian Mariş. Potrivit judecătorului, angajaţii plăteau conducerea pentru a-şi menţine posturile şi pentru a acoperi furturile de lemn din păduri. Într-un denunţ din dosar apare şi numele fostului director Ioan Morar, despre care se spune că ar fi primit sute de mii de euro.

Judecătorul care a dispus arestarea preventivă a şefului Direcţiei Silvice Cluj precizează în hotărâre că împotriva infracţionalităţii "gulerelor albe" trebuie acţionat cu fermitate şi că în cadrul instituţiei pe care o conduce inculpatul angajaţii plătesc cotizaţii în stil mafiot.

"Din actele de la dosarul de urmărire penală (...) transpare faptul că în cadrul Direcţiei Silvice Cluj se manifestă o conduită profesională a angajaţilor acestei instituţii care conduce la concluzia că se practică strângerea unor cotizaţii în stil mafiot, plăţi ce ar părea să fie făcute pentru asigurarea posturilor, funcţiilor şi pentru acoperirea furturilor de material lemnos, activităţi ilicite în care s-ar părea că sunt implicaţi majoritatea angajaţilor acestei instituţii, evident sub oblăduirea şi protecţia inculpatului", a precizat judecătorul. Avocatul directorului arestat spune că este prea devreme pentru a se trage astfel de concluzii.

"De la formularea de către martorii denunţători a două denunţuri şi până la a se proba şi a se dovedi că aceasta era practica la nivelul instituţiei e un pas mare, trebuie administrate probe", spune avocatul inculpatului, Călin Budişan.

Tot în motivarea arestării preventive se arată că într-unul dintre cele două denunţuri apar numele mai multe persoane, printre care şi cel al fostului şef al Direcţiei Silvice Cluj, Ioan Morar.

"Organele de urmărire penală au fost sesizate cu privire la mai multe persoane, printre care, dar nu în primul rând, este şi inculpatul, şi culmea, celălalt denunţător B.C. Apoi, din declaraţiile acestuia din urmă rezultă că numitul Morar (Ioan Morar - fostul director - n.n.) a luat mită de ordinul sutelor de mii de euro, or nu înţelege de ce în aceste condiţii se află aici inculpatul pe care-l apără şi nu acest domn Morar", se arată în motivarea judecătorului.

"Sunt mai multe persoane menţionate în denunţ. La unul dintre martori sunt 6 persoane dar mi se pare cunsocut si acest nume, al lui Morar Ioan", mai spune avocatul.

Fostul director nu înţelege cum a apărut numele său în dosar şi spune că nu a fost chemat la DNA. "Folclorul este mare şi oamenii pot să vorbească orice", spune el.

Ioan Morar a precizat că a luat măsuri împotriva pădurarilor din zona de munte atunci când era în funcţie.

Actualul director, Traian Mariş, este acuzat de procurori că ar fi pretins între 4.000 şi 10.000 de euro de la trei pădurari din zona de munte Mărişel pentru a-i menţine pe posturi şi pentru a nu-i sancţiona disciplinar. Mariş a fost prins în 15 aprilie cu 10.000 de lei marcaţi de DNA, bani pe care îi primise de la un pădurar.

Hotărârea de arestare preventivă din 18 aprilie a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel, care se va judeca peste două zile.

Reporter: Alin Golban
Operator: Rareş Râşnoveanu

 

Comenteaza