Denunţătoarea lui Apostu riscă închisoarea

Denunţătoarea lui Apostu riscă închisoarea
Aspazia Droniuc, denunţătoarea lui Sorin Apostu, nu a ajuns la Curtea de Apel Mureş, pentru a fi audiată ca martor, nici la a treia citaţie şi al doilea mandat de aducere. Aceasta riscă să ajungă după gratii dacă nu se va prezenta la termenul următor.

Deşi a fost citată cu mandat de aducere pentru a doua oară, Aspazia Droniuc nu a putut fi adusă la termenul de ieri de la Curtea de Apel Mureş, unde sunt judecaţi fostul primar Sorin Apostu, soţia acestuia, Monica Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia pentru fapte de corupţie. Droniuc nu a fost găsită la domiciliul din Cluj-Napoca, au arătat poliţiştii care au fost însărcinaţi cu aducerea ei.

Aceasta a fost condamnată la trei ani de închisoare, cu suspendare, în iulie 2012, pentru cumpărare de influenţă, spălare de bani şi dare de mită, atât în dosarul fostului vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Radu Bica, cât şi în dosarul fostului primar Sorin Apostu. Menţionăm că Droniuc a fost cea care i-a denunţat pe cei doi la Direcţia Naţională Anticorupţie. Aceeaşi femeie de afaceri, care deţine firmele Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL şi Frarom Import Export SRL, a fost acuzată, la rândul ei, că i-a mituit pe Sorin Apostu şi fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, pentru a obţine contracte pe bani publici. Radu Bica a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare.

Obligaţiile stabilite de Curtea de Apel Mureş în sarcina Aspaziei Droniuc prevăd ca aceasta să se prezinte la datele fixate la Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj; să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă şi să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă.

Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, Droniuc a găsit o cale pentru a se sustrage de la prezenţa în instanţă, invocând, de fiecare dată când se apropie termenul de judecată de la Mureş, că trebuie să meargă în străinătate pentru tratament medical. Astfel, Aspazia Droniuc se prezintă la Serviciul de Porbaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj, semnează pentru prezenţă aşa cum a fost obligată prin sentinţa de condamnare, şi anunţă că va pleca din ţară pentru câteva zile. „Aşa a procedat şi de această dată, s-a dus în 12 aprilie la Serviciul de Probaţiune, a semnat de prezenţă şi a anunţat că pleacă din ţară", au declarat surse judiciare.

Însă, judecătorul Curţii de Apel Cluj care a admis audierea ei ca martor în dosarul lui Apostu, s-a arătat iritată de faptul că acesta pare să se sustragă de la ceea ce este obligată, respectiv să spună dacă îşi menţine declaraţiile date în faţa DNA şi să repete ceea ce le-a spus procurorilor. Astfel, magistratul a arătat că ar putea să revoce în cazul acesteia suspendarea condiţionată a pedepsei de trei ani, la care a fost condamnată ca inculpat, în acelaşi dosar. Ea va fi citată, din nou, cu mandat de aducere, pentru termenul de judecată din 26 aprilie, însă de această dată în calitate de inculpat. Droniuc şi-a schimbat, formal, calitatea în proces după ce latura civilă, privind contractele pe care le-a încheiat acesta cu avocata Monica Apostu, s-a reunit cu latura penală a dosarului. Această măsură a fost dispusă după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desfiinţat hotărârea prin care contractele aminitite au fost anulate de Curtea de Apel Mureş odată cu sentinţa de condamnare a lui Droniuc.

274.000 de lei i-ar fi dat Droniuc mită lui Apostu, prin cabinetul de avocatură al soţiei sale, pentru contracte de asigurare a parcului auto al RATUC.

 

Comenteaza