Despre Om şi Dumnezeu în era Facebook la Berăria Culturală

Despre Om şi Dumnezeu în era Facebook la Berăria Culturală
Actorul Dorel Vişan vorbeşte diseară la Berăria Culturală despre căutările omului modern în lumea digitalizată.

A 16-a dezbatere de la Berăria Culturală, care are loc în această seară la Fabrica de Bere Ursus, de la ora 19, are o temă filosofico-religioasă, referitoare la rolul şi rostul omului şi al lui Dumnezeu în era virtuală şi-n universul internetului. Invitat este actorul Dorel Vişan, care va vorbi despre căutările, dorinţele şi temerile omului modern în lumea digitalizată şi desacralizată, în care se pare că totul este permis şi fără limite celor „fără de Dumnezeu" - oamenilor agresivi şi lipsiţi de scrupulele morale şi religioase, pentru care sintagma: „Nihil sine Deo" nu are valoare.

Organizatorul şi moderatorul acestor dezbateri, jurnalistul şi istoricul Ion Novăcescu, spune că omul digital "se zbate zilnic într-o cuşcă strâmtă cu pereţi din oglinzi, închisoare pe care şi-a făcut-o cu mâna sa, cu rost de altar, pentru a se dărui şi închina zilnic imaginii false din oglindă."

În acelaşi sens, susţine Novăcescu, dezbaterea din această seară îşi propune să răspundă la câteva întrebări esenţiale: ce căutăm în universul virtual? Ce clădim în lumea facebook-ului şi a internetului? Fericirea, apropierea, comunicarea, Eul nostru real sau doar imagine. Care-i rostul omului în această eră a imaginii şi a irealului? Să fie doar un Adonis hipnotizat propagandistic în consumator şi să se închine doar noilor zei ai Imaginii frumoase şi bune? Mai există sau mai bine zis: mai are loc Dumnezeu în lumea şi-n era aceasta ?

Intrarea este liberă. Beraria Culturala este un proiect cultural-comunitar al Fundaţiei Armonia, susţinut de către Ursus.

Comenteaza