Dezastru pentru schiori în Cluj

Dezastru pentru schiori în Cluj
Iarna blândă de până acum le-a pus beţe-n roate celor care administrează pârtiile de schi din judeţul Cluj. Totuşi, se va schia foarte curând la Feleacu, după cum promit administratorii obiectivului.

Câteva dintre pârtiile care în sezonul trecut erau aglomerate în lunile de iarnă vor fi închise de data asta din cauza lipsei investiţiilor în tunuri de zăpadă.

Administratorii pârtiei de schi de la Feleacu se află în toiul pregătirilor pentru a da, în sfârşit, startul distracţiei pe zăpadă în această iarnă. "Avem temperatura potrivită, apă din belşug, iar tunurile de zăpadă funcţionează din plin, ba chiar avem unul nou", a declarat Sabin Maior, administratorul pensiunii din apropiere. Deschiderea pârtiei va avea loc într-o zi-două, după estimările sale, chiar şi în condiţiile în care nu va ninge. "Am mai încercat o dată să construim pârtia, în preajma Crăciunului, însă a venit brusc căldura şi aproape tot efortul nostru s-a dus pe apa sâmbetei. O să vedem valoarea pagubei când ne vine factura la curent, tunurile consumă foarte mult. Au mai venit familii de clujeni care au alunecat măcar 100 de metri pe zăpadă, s-au bucurat puţin de iarnă", a mărturisit administratorul.

Sute de persoane au sunat în această perioadă la obiectivul din Feleacu să se intereseze de starea pârtiei, însă nu s-a putut face nimic din cauza temperaturilor. "Ne pare rău pentru copiii care nu s-au putut bucura de zăpadă în vacanţa de iarnă. Îi aşteptăm să vină în weekend-uri", a mai spus Maior. Organizatorii distracţiei de la Feleacu se aşteaptă ca pârtia să fie plină încă din prima zi de la deschidere. Mai mult, sunt dispuşi să prelungească programul de seară cu o oră sau două, când se va putea schia la lumina instalaţiei de nocturnă. Preţurile rămân aceleaşi ca în sezonul trecut şi se preconizează şi continuarea anualelor Serbări ale Zăpezii, în februarie sau martie.

Pârtia de schi de la Dângău Mare nu a funcţionat deloc în această iarnă. "Cu părere de rău, trebuie să vă spun că nu vom mai deschide în sezonul acesta", a precizat Adrian Moga, administratorul obiectivului. "Nu am investit în tunuri de zăpadă, nu am prevăzut situaţia meteo, iar acum suportăm consecinţele", a dezvăluit acesta.

Nici la pârtia din Mărişel situaţia nu este mai bună. "Ne-ar fi trebuit un investitor dispus să dea cam 60-70.000 de euro pentru achiziţionarea de tunuri şi instalaţie de nocturnă. Nu am găsit la Cluj. Oamenii de afaceri nu îşi dau seama de oportunitate, clujenii ar prefera să vină la o pârtie dotată complet la 50 km de oraşul lor decât să meargă la 200 km, la Arieşeni, Cavnic sau la Şuior", a explicat Gabriel Pop, administratorul pârtiei. În lipsa acestor dotări, stratul de zăpadă ar trebui să atingă 30 cm, lucru care este aproape imposibil în condiţiile meteo prognozate pentru acest an, potrivit administratorului. "Aşteptăm ca bunul Dumnezeu să ne dea zăpadă şi să vină vremuri mai bune. Anul trecut au fost perioade în care aveam şi 200 de schiori pe pârtie într-o zi", a precizat Pop.

Conform site-ului romaniaturistica.ro, stratul de zăpadă de la Băişoara atingea ieri abia 2 centimetri. Erau - 4 grade Celsius, iar meteorologii se aşteaptau la ninsori. Administratorii pârtiei nu au putut fi contactaţi. Săptămâna viitoare, la Cluj temperaturile nu vor scădea sub -3/-5 grade Celsius. Meteorologii se aşteaptă totuşi la ninsori uşoare în timpul zilei.

 

 

Comenteaza