Dezastrul din Japonia, trăit de un politehnist clujean
- Scris de Florentina Tatar
- 30 Mar 2011, 00:32
- Eveniment
- Ascultă știrea

Clujeanul este impresionat de disciplina japonezilor, crede că nenorocirea a fost mult amplificată în presă şi este printre puţinii străini care au ales să rămână în Japonia până la finalizarea studiilor. Tânărul a povestit, pentru ZIUA de CLUJ, peripeţiile prin care a trecut şi ce l-a determinat să rămână acolo.
Ziua fatidică de 11 martie l-a prins pe Daniel Tripon în timp ce lua parte la sesiunea de "Mid Term Presentation" pentru programul Vulcanus in Japan. Tânărul a absolvit Facultatea de Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) şi îşi continuă studiile cu un master în telecomunicaţii. În cadrul programului japonez, participanţii din întreaga lume sunt iniţiaţi în cultura veche a acestei ţări şi, totodată, în bazele tehnologiei produse aici. Cursanţii aveau sarcina la respectiva sesiune să prezinte impresii şi sugestii despre experienţa primelor luni. "Aproape de jumătatea prezentărilor, s-a produs primul cutremur. Iniţial, s-a crezut că a fost doar un cutremur local nu prea serios. Ni s-a sugerat, totuşi, să luăm o pauză de 10 minute, după care să continuăm", îşi aminteşte Daniel. "La scurt timp după reluarea prezentărilor s-a produs al doilea mare cutremur, replica primului, care în Tokyo s-a resimţit la fel de intens, pentru că epicentrul era mai aproape. În următorele trei zile s-au înregistrat peste 300 de replici, iar până azi (28 martie - n. red.) după-masă erau 810", adaugă masterandul.
Sesiunea s-a anulat şi îngrijorarea i-a cuprins pe toţi cei din jurul clujeanului. Circulaţia feroviară s-a întrerupt, iar Daniel a văzut pentru prima dată capitala Japoniei blocată. La ora 17:00 cu toţii erau convinşi că situaţia este gravă şi au fost sfătuiţi să nu iasă din clădire până la deblocarea traficului. "Încă nu auzisem nimic de centrală, iar din primele statistici era vorba de doar câteva zeci de victime. Eram putin obosiţi, dar departe de a fi îngrijoraţi", susţine masterandul. Au aplicat ce învăţaseră la cursurile urmate pentru cazuri de urgenţă, adică s-au adăpostit sub mese şi în locuri mai sigure. Şi-au petrecut noaptea în clădirea EU Japan Center, unde a avut loc prezentarea.
A doua zi, studenţii din program s-au întors în locul unde erau cazaţi, spre seară au luat masa împreună, după care au aflat de explozia de la Reactorul 1 de la Fukushima. În rândul străinilor s-a instalat imediat panica generală. "Ajutaţi de presă, de «clarvăzători» şi de filmele SF despre sfârşitul lumii, străinii au început să-şi imagineze scenarii apocaliptice. Şi japonezii erau îngrijoraţi, şi încă sunt, dar erau cu picioarele pe pământ şi ascultau sfaturile guvernului. Nu stăteau să analizeze care a fost cauza, cine a greşit, cum se puteau evita nişte episoade, pentru asta e timp mai târziu", explică Daniel Tripon.
Veştile din ce în ce mai rele de la ştiri adânceau panica, aşa că studenţii de la Vulcanus au plecat la Osaka. "Era mai sigur. Şi în cazul în care s-ar fi întâmplat ceea ce presa ar fi vrut, adică să explodeze centrala ca o bombă atomică (ştiinţific imposibil), ar fi fost mai uşor de părăsit Japonia", explică Tripon. În zilele următoare, o parte dintre studenţi au început să se întoarcă în Europa. Luni, 15 martie, a avut loc cea de-a doua explozie. "Mă gândeam pentru prima oară la plecare. Ştirile erau din ce în ce mai dramatice", mărturiseşte clujeanul. Şi totuşi, după plecarea majorităţii studenţilor din grup, "mai ales a celor care stârneau panica", moralul celor rămaşi a început să crească. Doar 14 din cei 29 de studenţi Vulcanus au rămas la Tokio în săptămâna de după cutremur, în care TUV Rheinland, compania la care a fost repartizat Daniel, şi-a suspendat activitatea la birourile din Tokyo, iar alte câteva au anulat contractele de internship cu studenţii. În 22 martie, masterandul clujean şi-a reluat activitatea la firmă.
Rămâne până la finalizarea studiilor
"Nu se poate spune că situaţia este ca la început. E mai întuneric şi am rămas jumătate din oameni, căci angajaţii străini au plecat acasă. Deocamdată, ni s-a impus să "stingem din becuri" pentru că în acest moment patru centrale nucleare sunt în stand-by", spune Daniel. Tânărul e hotărât să rămână la Tokio până la finalul programului, în august. "Şefii mei sunt foarte încântaţi că am rămas, se uită altfel la mine acum. Nu mă tem pentru viaţa mea, sunt conştient că există un pericol, dar probabilitatea să se întâmple dezastre e peste tot în lume", apreciază Daniel Tripon.