Dezbateri pe legea securității cibernetice

Dezbateri pe legea securității cibernetice
La Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) au loc dezbateri privind legea securității cibernetice, la care participă organizații nonguvernamentale, furnizori de servicii de comunicații electronice, internet service provideri și alte persoane ori organizații interesate.

Ministerul a publicat propunerile trimise de participanții la dezbateri. "Riscurile pentru România se încadrează în peisajul general al amenințărilor cibernetice la adresa Europei, iar în peisajul globalizat nu există zone ferite de această amenințare. Singura diferență constă în nivelul diferit de risc, mai crescut în România comparativ cu alte zone europene.

Mai mult, se constată că nivelul de risc este în continuă creștere și potențialul distructiv în planul fizic se conturează tot mai clar, în contextul în care în vecinătatea României deja au avut loc atacuri cibernetice majore.

Conform unui raport CERT-RO, numai în cursul anului trecut au fost generate 68 de milioane de alerte cibernetice, care au implicat 2,3 milioane de adrese IP. 78% din alerte se referă la sisteme vulnerabile, 21% au fost infectate şi 17.000 din domeniile .ro au fost compromise.

Numai deținătorii de infrastructuri cibernetice care fac obiectul acesteia vor avea obligațiile de implementare a cerințelor minime de securitate cibernetică - diferențiate în funcție de infrastructura deținută - notificarea incidentelor de securitate cibernetică. Deținătorii de structuri cibernetice trebuie să asigure protecția datelor cu caracter personal.

În proiect este prevăzută expres obligația de a nu permite accesul la datele de conținut în absența unui mandat emis de judecător, în condițiile legii. Actul normativ vizează introducerea de măsuri de protejare a securității cibernetice numai la categoriile de persoane juridice furnizori de reţele publice de comunicaţii electronice şi furnizori de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului.

Proiectul de lege nu expune suplimentar utilizatorii oneşti de sisteme cibernetice, sisteme de calcul, portabile, telefoane mobile, mini și microgadgeturi. Ba chiar putem spune că îi protejează de posibile abuzuri, prin stipularea clară a condițiilor şi  modalităților de abordare în cazul sistemelor compromise (cum, cine, în ce condiții, mandat judecătoresc)", a precizat conducerea MCTI. 

Comenteaza