Din căminele din Observator, în inima Japoniei

Din căminele din Observator, în inima Japoniei
Daniel Tripon este primul student din România care ia parte la programul Vulcanus in Japan, după ce în anii precedenţi au mai trecut prin experienţa inedită câteva studente din ţara noastră.
Un masterand clujean a fost selectat să ia parte la un proiect desfăşurat în Tokio, unde este iniţiat în cultura străveche a Japoniei şi, totodată, va învăţa despre tehnologia desprinsă parcă din SF-uri a acestei ţări.

Prima încercare de a ajunge cu bursă în Japonia a masterandului a avut loc în 2008, când era în anul 4 la Facultatea de Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN). Daniel este din Baia Mare şi urmează în prezent un master de telecomunicaţii. “Nu am putut aplica la programul din Japonia pentru că am mers cu bursă Erasmus în Portugalia”, povesteşte el. Următoarele înscrieri l-au prins la început de masterat şi implicat în proiectul Student Sound, radioul online al studenţilor din Observator. A aplicat cu o zi înainte de termenul limită de înscriere şi a fost ales pe lista scurtă de 200 din cei 1.000 de înscrişi. În iunie a aflat că a intrat în proiectul Vulcanus in Japan, la firma TUV Rheinland. În 31 august a părăsit Europa, cu avionul, şi la 1 septembrie era deja în capitala Japoniei, unde va sta un an. De atunci i se zice doar Daniel-San, “ca-n Karate Kid”.

Căldura copleşitoare este primul detaliu care îi vine în minte când vorbeşte despre “impactul” cu Ţara Soarelui Răsare. Urmează faptul că era “extraordinar de curat”. “Oamenii pe care îi văd în fiecare zi sunt foarte respectuoşi. Ţin capul în pământ şi încearcă să te ajute, chiar dacă nu vorbesc engleza. Dau din mâini şi din picioare până înţelegi ceva”, descrie Daniel. “Am văzut cozi la autobuz de 200 de metri, cu distanţă de un metru între oameni”, îşi aminteşte el. Nu a fost prea încântat de mâncarea asiatică, aşa că îşi găteşte singur preparate româneşti. “Ciorbele mi-au ieşit extraordinar şi vreau să fac în curând sarmale”, spune clujeanul. Totuşi, în weekend a luat parte la un chef cu sushi, unde a fost impresionat de talentul bucătarului şi parcă-parcă începe să se lase ademenit de bucătăria japoneză. Este uimit să vadă că nu se lasă ciubuc nicăieri, că servirea este ireproşabilă peste tot şi nu încearcă nimeni să te înşele. De asemenea, nimeni nu trage din ţigară pe stradă, fumătorii având la dispoziţie “un fel de cuşti prin colţuri”.

Proiectul Vulcanus in Japan este un program de schimb de studenţi cu Uniunea Europeană şi are ca scop principal promovarea cooperării industriale între societăţile europene şi japoneze. Timp de un an, participanţii învaţă limba japoneză, caligrafia sau prepararea sushi-ului şi, opt luni din acel an, fac internship la firmă. Este ţara cu mari branduri auto ca Toyota, Nissan, Honda, Suzuki, Mitsubishi şi de echipamente electronice şi IT (Sony, Panasonic, Sanyo, NTT), iar plasarea studenţilor europeni în acest gen de companii are ca ţel atât deprinderea unor cunoştinţe tehnice, cât şi adoptarea stilului de viaţă al japonezilor. “Practic, învăţăm de la cei mai buni”, rezumă Daniel. Totuşi, nu îşi doreşte să rămână acolo, pentru că “nu-s de-al lor şi asta se va simţi mereu”.

Japonezele, “păpuşi proaspăt scoase din cutie”

“Fetele pe aici sunt ca în filme, ba chiar şi mai frumoase. Cele tinere sunt aranjate şi arată ca păpuşile proaspăt scoase din cutie, iar celelalte se îmbracă business, impecabil”, dezvăluie tânărul. Despre băieţi, se rezumă să spună că “nu-s aşa de masculini”. Pe această temă, o doamnă i-a explicat în metrou că “a observat că lucrurile se schimbă: băieţii pierd statutul de padre familia şi fetele devin tot mai emancipate şi le iau din atribuţii”.

Urmăriţi un clip cu piaţa Shibuya, în apropierea căreia locuieşte masterandul clujean.


Comenteaza