Din Top 300 la Vamă, prin trafic de influenţă

Din Top 300 la Vamă, prin trafic de influenţă
Procurorii anticorupţie îl acuză pe Liviu Florian de trafic de influenţă pe lângă şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), Radu Traian Mărginean.
Potrivit anchetatorior, omul de afaceri clujean ar fi luat bani de la fosta şefă a Vămii Halmeu, Nicoleta Dobrescu, pentru a-l determina pe şeful ANV să o numească în funcţie. Florian a fost arestat aseară, pentru 29 de zile, alături de încă două persoane. Avocaţii apărării au declarat recurs.

Omul de afaceri clujean, prezent în Top 300 Capital cu o avere de 18-20 milioane de euro, este acuzat că în septembrie 2009 a primit 130.000 de euro de la Nicoleta Dobrescu, angajată atunci ca inspector vamal la Vama Halmeu, promiţându-i că, în baza influenţei pe care o are asupra şefului ANV, va rezolva delegarea acesteia în funcţia de şefă a Vămii Halmeu. Potrivit anchetatorilor, Florian a primit banii prin intermediul altui om de afaceri, Ion Savu, iar Dobrescu a fost ajutată să adune cei 130.000 de euro de la cămătari şi contrabandişti de ţigări de către Romeo Niţu, fost angajat la un duty-free. Cei doi complici au fost arestaţi preventiv alături de Florian, printr-o sentinţă a Tribunalului Satu Mare.

În data de 23 septembrie 2009, Nicoleta Dobrescu a fost numită temporar la conducerea Biroului Vamal Halmeu. Şeful ANV, Radu Traian Mărginean, a fost, anterior, şeful Direcţiei Regionale Vamale Oradea. Acesta a trăit în Cluj patru ani, în perioada 1986-1989, când a lucrat ca inginer la Combinatul Metalurgic din Câmpia Turzii. Mărginean a declarat ieri presei centrale că nu-l cunoaşte pe Liviu Florian. Procurorii au precizat că în dosar mai sunt cercetate şi alte persoane, pe lângă cele trei puse oficial sub acuzare. În primăvara anului 2010, când delegarea Nicoletei Dobrescu a încetat, Florian ar fi pretins, potrivit DNA, alţi 300.000 de euro, promiţându-i din nou acelaşi post. Atunci, femeia s-a autodenunţat, iar procurorii o cercetează în stare de libertate pentru cumpărare de influenţă.

Comenteaza