Discriminare la secţiile de cardiologie

Discriminare la secţiile de cardiologie
Mai multe asistente de la secţia Cardiologie-Recuperare de la Spitalul de Recuperare sunt nemulţumite că nu primesc sporuri la salariu ca urmare a unei omisiuni din legislaţie.

Lipsa menţiunii "cardiologie-recuperare" dintr-o listă de specialităţi nominalizate în Regulamentul de acordare a sporurilor aprobat de Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) în anul 2010 lasă fără sporuri asistentele care lucrează la Spitalul Clinic de Recuperare (SCR) Cluj. Deşi acestea prestează aceleaşi munci ca şi colegele din alte secţii, asistentele de la secţia Cardiologie-Recuperare a SCR nu beneficiază de un spor de 15% din salariul de bază.

"În ţară există două secţii care nu beneficiază de sporul de 15% din salariul de bază, secţia Cardiologie-Recuperare din Cluj şi cea din Iaşi. În legislaţie la secţiunea privind sporurile apare doar secţia «Cardiologie intervenţională». Angajaţii unei secţii obişnuite de cardiologie primesc un spor de 15%, de care asistentele noastre nu beneficiază. Ni se pare o mare nedreptate", a declarat Simona Goga, asistenta şefă a secţiei Cardiologie-Recuperare de la SCR, care după 25 de ani de activitate are un salariu de 1.200 de lei. Goga a explicat că la SCR există în unele secţii o asistentă care îngrijeşte 40-50 de bolnavi. "Dacă am fi şi noi cuprinşi în acest regulament, salariile ne-ar creşte cu 15%. Salariile ar putea creşte cu 100-200 de lei pentru o asistentă, în funcţie de pregătirea ei, de experienţă. Pentru fiecare familie contează un leu în plus", a adăugat Goga.

Medicul Dumitru Zdrenghea, şeful secţiei Cardiologie-Recuperare, este la curent cu situaţia asistentelor. "Alte secţii de cardiologie primesc sporuri, iar la noi nu se întâmplă acest lucru. Sporurile în cardiologie sunt cuprinse între 15 şi 75% din salariu. În acest spital există secţii unde se acordă sporuri, iar pe Cardiologie-Recuperare nu se acordă nici un spor, în condiţiile în care activitatea este la fel sau chiar mai grea decât în unele secţii", a declarat Zdrenghea, care speră ca MSP să ia măsuri astfel încât sporurile să fie acordate.

Sanda Patrichi, managerul SCR, a făcut numeroase demersuri la MSP pentru a modifica regulamentul de acordare a sporurilor. "Am făcut mai multe memorii către MSP alături de cei de la Direcţia de Sănătate Publică, care au cerut completarea ordinului", a spus Sanda Patrichi. Federaţia Sindicală Sanitas Cluj a încercat şi ea să rezolve problema asistentelor de la secţia Cardiologie-Recuperare. "Am făcut demersuri pentru rezolvarea acestei situaţii încă de pe vremea când era domnul Nicolaescu ministru al Sănătăţii. Federaţia Sanitas a făcut ultima solicitare de modificare a regulamentului de acordare a sporurilor în 2 februarie 2011 şi nu am primit nici un răspuns", a declarat Ilisie Dascălu, şeful sindicatului Sanitas de la SCR.

 

 

Comenteaza