Dizident anticomunist clujean, recompensat cu Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone

Dizident anticomunist clujean, recompensat cu Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone
Dizidentul anticomunist clujean Iulius Filip urmează să primească Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone din partea ambasadorul Poloniei în România, Marek Szczygieł, anunţă Primăria Cluj-Napoca.

 

Distincţia îi va fi acordată ca urmare a contribuţiei şi a devotamentul arătat în sprijinirea schimbărilor democratice în Polonia. Cu ocazia ceremoniei, ce va avea loc vineri, de la 13:00 în Sala de Sticlă a Primăriei, clujenii îi vor putea afla şi povestea de viaţă.

În 1981, Iulius Filip, a trimis o scrisoare de sprijin Congresului Solidarităţii cu mesajul „Dorim succes deplin primului congres al unui sindicat liber din ţările socialiste", semnată de „muncitorul român Iulius Filip, Atelierele CFR 16 Februarie Cluj". Scrisoarea sa a ajuns la destinatar şi în 28 septembrie 1981 a fost citită în plenul congresului Solidarităţii, urmând să fie ulterior preluată de marile agenţii de presă şi de Radio Europa Liberă.

Din acel moment, viaţa lui s-a schimbat. În prima etapă a anchetei, a fost acuzat de Securitate de "pactizare cu forţele contra-revoluţionare din Polonia". În cea de-a doua etapă, în baza ziarului francez Le Monde şi a difuzării la Europa Liberă a mesajului său, a fost încadrat de către tribunalele militare din Cluj şi din Bucureşti la infracţiunea de propagandă împotriva orânduirii socialiste. În consecinţă, a petrecut următorii cinci ani şi patru luni în închisorile din Cluj, Bucureşti, Jilava şi Aiud.

În 1987, la eliberarea sa din închisoare, pentru că a refuzat semnarea declaraţiei "Mă angajez să nu mai întreprind acţiuni împotriva orânduirii socialiste", Filip a fost obligat să lucreze pe şantierul Zlatna, din judeţul Alba, timp de un an şi două luni. În mai 1988, a trimis o scrisoare formulată împreună cu alţi deţinuţi politici către participanţii întâlnirii de la Viena a Conferinţei privind Securitatea şi Cooperarea în Europa.

În această scrisoare se cerea înlăturarea de la putere a lui Nicolae Ceauşescu şi democratizarea României. Cele 13 reforme prevăzute în scrisoare au fost aplicate în întregime în decembrie 1989 - ianuarie 1990. Pentru această scrisoare, este anchetat şi torturat timp de cinci zile de către Securitate.

În cele din urmă, Filip părăseşte România, urmând să petreacă 8 ani în Statele Unite ale Americii. Reîntors în ţară, a continuat demascarea abuzurilor făcute de către regimul comunist.

Comenteaza