DNA: Apostu a construit din mită un cartier în Floreşti VIDEO

DNA: Apostu a construit din mită un cartier în Floreşti VIDEO
Potrivit actului de sesizare al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj, Sorin Apostu conduce din umbră firma de construcţii Terra Structures SRL.

Dosarul prin care a fost trimis în judecată Sorin Apostu cuprinde documente legate de alte presupuse fapte de corupţie care încă sunt investigate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Multe dintre acestea vizează autorizaţii de construire care ar fi fost eliberate în schimbul unor sume de bani. Un constructor a povestit un mecanism incredibil prin care i s-a cerut mită în Primăria Cluj-Napoca. Procurorii susţin că Apostu şi-a investit banii din mită chiar într-un proiect imobiliar, prin intermediul firmei pe care o conduce printr-un interpus.

Procurorul-şef al DNA Cluj, Elena Botezan, s-a sesizat din oficiu la data de 11 mai 2011 cu privire la mai multe acte de corupţie săvârşite de primarul Sorin Apostu. Potrivit anchetatorilor, acesta şi-a investit banii "murdari" în imobiliare. "Din investigaţii a rezultat că sumele de bani obţinute de Apostu Sorin ca urmare a comiterii infracţiunilor de corupţie sunt investite prin intermediul Terra Structures SRL, condusă de Pop Lucian Marian, persoană din anturajul foarte apropiat primarului. Firma este condusă în realitate de însuşi Apostu Sorin, activitatea principală fiind cea de construcţii. Cel mai semnificativ proiect imobiliar deţinut de societate este cartierul de locuinţe Terra din localitatea Floreşti", se arată în actul de sesizare al DNA Cluj. Potrivit anchetatorilor, Lucian Pop se înscrie în categoria celor cu care Apostu ţinea legătura telefonică pe cartelă dedicată şi cu care se întâlnea în secret la etajul 5 din parkingul primăriei.

Interceptare 27 iulie 2011, ora 11:38
Pop Lucian Marian: Servus, So.
Apostu Sorin: Salut.
PLM: Eşti la lucru sau eşti liber?
AS: Da, da, la lucru.
PLM: Pot să-ţi fac o vizită? Mă primeşti?
A.S: Te-aştept.
PLM: Vin. Mulţumesc, te pup.

După arestarea primarului din 9 noiembrie 2011, unii constructori au ţinut să întărească acuzaţiile de corupţie împotriva lui Apostu. Astfel, în data de 18 noiembrie 2011 un constructor i-a trimis o sesizare anonimă procurorului-şef al DNA Cluj, Elena Botezan, care a fost depusă la dosar. "Domnul primar Apostu cerea plata pentru autorizaţii de construcţie sau pentru faza finală, intabularea acestora. În cazul meu, mi s-a comunicat că dosarului meu îi lipsesc nişte documente după ce a trecut de comisia de control, adică dosarul meu a fost semnat de Ligia Subţirică, Corina Ciuban şi de comisia de urbanism, de jurista primăriei, doamna Ţărmure, şi a ajuns la primar, unde dânsul a sesizat că lipsesc nişte documente. Mi s-a comunicat prin arhitectul meu că dosarul a ajuns din nou la Corina Ciuban şi trebuie să iau legătura cu dumneaei. I-am făcut o vizită, după care mi-a spus că domnul primar vrea să discute dosarul cu mine. M-am întâlnit cu domnul Apostu şi după salut a început să vorbească despre alegeri şi ce greu e pentru un partid care nu are sprijin financiar, după care dânsul mi-a înaintat un «post it» galben pe care scria «Donaţie PDL». Atât. Şi mi-a mulţumit şi a spus că voi fi contactat de către o persoană. Ieşind afară din primărie, a venit după mine un tip de vârstă tânără, 28-30 de ani, şi mi-a spus în cuvinte: «E vorba de 30.000 de euro. Mulţumim!» şi a plecat. Ulterior am aflat de la un prieten pe care l-a taxat cu 7.000 de euro că domnul primar colaborează cu o casă de schimb valutar de pe strada Napoca, unde trimite clientul şi îi cere să depună suma cerută de el şi să ia chitanţă, unde scrie că s-a efectuat un schimb valutar şi că persoana respectivă a primit bani în schimbul valutar. Cu chitanţa se merge la primar şi dosarul este eliberat. Toate dosarele pe care se cerea plata sunt la Corina Ciuban, le ţine în nişte cutii în biroul ei. Bineînţeles, dosare mici, adică construcţii medii. În cazul construcţiilor mari, ca cea a Prima Rom, se ţineau la el", se precizează în sesizarea constructorului.

Comenteaza