DNA Cluj pierde într-un dosar de corupţie

DNA Cluj pierde într-un dosar de corupţie
Curtea de Apel Cluj a achitat-o pe procuroarea din Năsăud, Adriana Veturia Moldovan, trimisă în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Cluj în 2010. Magistratul a stat şapte zile în arest preventiv. Prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Năsău, Adriana Moldovan, în vârstă de 55 de ani, a fost acuzată de o infracţiune de instigare la fals intelectual, două de trafic de influenţă şi una de primire de foloase necuvenite.

Prima acuzaţie a fost că a dispus o sancţiune cu caracter administrativ în cazul lui Emil Nistor, din Năsăud, care era cercetat pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Procurorii DNA au susţinut că Emil Nistor şi tatăl acestuia i-ar fi construit prim-procurorului Moldovan un pod în faţa casei pe care magistratul o deţine în localitatea Poiana Zânelor. În replică, familia Moldovan spune că pentru această lucrare ar fi achitat suma de 15.000 de lei, pentru care ar exista factură fiscală. În total, lucrările de construcţie executate la casa de la Poiana Zânelor se ridică la suma de 55.000 de euro.

Magistratul a mai fost acuzat de DNA că ar fi primit de la patronul firmei Sălăuţa SRL, Pavel Sângerozan, cantitatea de 20 de tone de marmură pentru a muşamaliza un dosar penal în care un anume George Tiron era judecat pentru distrugerea de mijloace de semnalizare de la CFR. În declaraţia dată la DNA, Adriana Moldovan a recunoscut că a primit doar opt tone de marmură, dar pentru aceasta a plătit şi în acest sens există facturi şi chitanţe. O altă acuzaţie se referă la faptul că Adriana Moldovan ar fi intervenit pe lângă judecătorul Petru Rus, de la Judecătoria Năsăud, pentru a rezolva favorabil un dosar în care un anume Ioan Scurtu cerea dobândirea dreptului de proprietate asupra unui teren pe care îl folosea de mai bine de 20 de ani.

Procuroarea Moldovan a fost achitată în baza articolului 10 litera d din Codul de procedură penală, care prevede că "nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor reţinute în sarcina acesteia". "Nu a existat nici o probă care să susţină acuzaţiile", a precizat avocatul Eugen Iordăchescu, care a asistat-o pe Moldovan. Apărarea acesteia, din care a făcut parte şi avocatul Tiberiu Ban, a demonstrat că toate lucrările pentru care era acuzată procuroarea au fost plătite de aceasta. Procurorii DNA pot ataca cu recurs sentinţa de azi a Curţii de Apel Cluj.

 

Comenteaza