Doar 1.200 de clujeni au ieşit în stradă: “Egiptenii au reuşit”
- Scris de Florentina Tatar
- 04 Mar 2011, 23:55
- Eveniment
- Ascultă știrea

Deşi liderii sindicali clujeni anunţaseră că aşteaptă 10.000 de oameni în Piaţa Lucian Blaga, mitingul de ieri a reunit abia 1.200 de persoane. S-au prezentat cu pancarte, steaguri, fluiere şi trompete oameni din sindicatele poştaşilor, ale cadrelor preuniver-sitare, ale muncitorilor din diverse unităţi clujene, ale asistenţilor medicali, cu toţii membri ai sindicatelor Cartel Alfa, Sanitas şi CNSRL Frăţia.
A luat parte la manifestări şi un număr considerabil de pensionari. Unii dintre aceştia răspândeau fluturaşi pe care scria: "Stimaţi tineri, ajutaţi pe cei bătrâni în lupta împotriva hoţilor de pensii! Să oprim genocidul!". Pe verso era imprimat un mesaj de "reunire împotriva ciocoilor vechi şi noi şi alungarea acestora". "Egiptenii au reuşit", au sugerat pensionarii. Pe pancarte erau mesaje adresate atât preşedintelui Traian Băsescu, cât şi premierului Emil Boc. "Miting împotriva jafului şi a hoţiei!", "Deşteaptă-te, române! Jos Guvernul Boc! Jos cu impostorii ce conduc România!", "Guvern de neruşinaţi! Veţi da socoteală, laşilor! Vă vom birui!", sunt doar câteva dintre acestea.
"Ocupaţi piaţa!", a îndemnat Grigore Pop, liderul de la Cartel Alfa. "Sosesc oamenii de la Bonţida şi îi aşteptăm pe clujenii de pe platformele industriale pe care ni le-au vândut şi ne-au făcut sclavi", a adăugat sindicalistul, la portavoce. "Nu mă aştept ca rezultatele să apară aici şi acum, totul se hotărăşte la Bucureşti. Mergem la ei şi-i scoatem din bârlog, nu îi vom lăsa să îşi bată joc de forţa de muncă", a declarat Pop. Vorbitorii s-au dezlănţuit apoi în discursuri virulente, cu scenarii apocaliptice pentru cazul în care noul cod va fi adoptat. "Din păcate, acest Cod al muncii, care ne va înrobi, este propus de unul de aici din Cluj. Nici Ceauşescu nu şi-a permis să impună aşa ceva. Este un cod al sclaviei pe care guvernul vrea să ni-l impună cu forţa. Jos Guvernul!", a tunat Grigore Pop. Stanca Constantinescu, de la Convenţia Sindicatelor Democratice din România Filiala Cluj, s-a arătat dezamăgită de numărul mic al celor prezenţi la miting, afirmând: "cei care nu au venit sunt laşi". "Este un măcel împotriva forţei de muncă în România. Trebuie să avem curajul să spunem nu!", a spus sindicalista.
Ştefan Roman, liderul de la Sanitas, a acuzat "acest guvern de impostori aservit imperiilor financiare externe". "După ce, anul trecut, ne-a băgat sărăcia în casă prin restructurări şi reduceri de salarii, acum vrea să ne aducă moartea prin felul cum gestionează sănătatea", a spus Roman, în faţa mulţimii. Nati Ariton, de la Blocul Naţional Sindical Cluj, şi-a arătat dezamăgirea faţă de acţiunile "acestui guvern, pornit de la Cluj, în care noi am crezut atât". "O să ajungem ca oamenii să îşi dea în cap unii altora din cauza patronilor", a atras atenţia acesta. "Să nu le dăm voie să îşi bată joc de bunicii şi de copiii noştri! Copiii ne pleacă în străinătate ca să nu moară de foame şi cu acest Cod al muncii niciodată nu vom ajunge să ne facem anii de pensie", a spus Marcel Bote, de la Sindicatul Ocna Dej.
Au luat parte la acţiune şi 50 de membri PSD. Printre ei, preşedintele organizaţiei Cluj-Napoca, Mircea Jorj, şi vicepreşedintele Aurelia Cristea. "Prezenţa în stradă alături de sindicate a fost angajamentul pe care ni l-am luat şi o decizie politică la nivelul organizaţiei noastre, garanţia că în viitor noi vom şti să avem un dialog cu partenerii sociali. Protestăm faţă de dezastrul pe care l-a provocat acest guvern", a declarat Mircea Jorj, preşedinte PSD Cluj-Napoca.
Fiecare manifestant are câte o doleanţă. "Să nu se comaseze spitalele şi să nu fie aprobat Codul muncii. Nu vrem să avem contracte de muncă pe o perioadă determinată", a declarat Ioana Bolog, asistentă medicală, liderul sindicatului Civitas de la Pediatrie 4. Aceeaşi revendicare a fost susţinută şi de Iosif Boier, de la Sindicatul Poşta Română Cluj. "Sunt factor poştal de 23 de ani şi nu îmi convine să ştiu că legea o să permită să îmi pierd oricând locul de muncă. Nu vrem ca patronii să poată da afară oameni cum vor ei şi apoi să angajeze pe alţii pentru un salariu de nimic", a susţinut Boier.
Un alt motiv al participării la protest ar fi "dezamăgirea, dispreţul şi lipsa de perspectivă pe care o arată guvernanţii", potrivit lui Ioan Galben, pensionar, care se recomandă "fost conducător al unităţii Armătura". "Totul se face prin tăieri şi adăugări în altă parte, nu denotă un calcul raţional din partea guvernanţilor. Pentru mine, e o dezamăgire să mă conducă un escroc ca Băsescu şi un mincinos fără demnitate ca Boc", a declarat clujeanul. "Clasificarea pensionarilor ca asistaţi sociali e o jignire adusă bătrânilor care au cotizat ani de zile şi acum parcă li se face un favor că li se dă o pensie de nimic", a încheiat Galben.
În timpul discursurilor, un bărbat de aproximativ 30 de ani, care se afla în afara rândurilor de protestatari, a început să arunce cu bulgări de zăpadă înspre liderii sindicali. Bărbatul a fost ridicat imediat de jandarmi. Acţiunea a continuat apoi cu un marş care a străbătut strada Napoca, Bulevardul Eroilor şi s-a oprit la Prefectura Cluj.
Ce au cerut clujenii
"Cum să nu ieşim în stradă pentru drepturile noastre? Cât vor să muncim? Până la 80 de ani? Ce şanse au copiii noştri în România? Nu suntem de acord cu noul Cod al Muncii. În confecţii, unde lucrăm noi, sunt cele mai mici salarii. Sunt salarii de 500-700 de lei. Condiţii de muncă nu avem, iar când nu ni s-a dat salariul, ni s-au dat bonuri şi invers. Lucrăm nouă ore zilnic" - Olivia Constantea, 55 ani, membră a sindicatului de la fabrica Argos
"Va dispărea contractul colectiv de muncă, iar patronii vor putea să facă ce vor cu noi. Suntem nemulţumiţi de nivelul de trai, de salarii şi de preţurile din România. Salariul abia ne ajunge de cheltuielile de bloc şi de mâncare, cu ce să ne trimitem copiii la şcoală?" - Aurel, 46 de ani, lucrător în alimentaţie publică, membru al CSDR Cluj
"Eu lucrez de 37 de ani la Argos. 300 de lei la avans şi 310 lei la lichidare în fiecare lună nu sunt bani!" - Ana Herdea, 55 ani, de la Argos
"Nu sunt de acord cu propunerile guvernului. Eu lucrez în confecţii şi nu îmi ajung banii. Am câştigat 500 de lei luna trecută, iar 400 de lei i-am dat numai pe cheltuielile de bloc. Lucrez de 30 de ani la Flacăra" - Ioana, 50 de ani, angajată la fabrica Flacăra
"În spitale ne confruntăm cu lipsa materialelor şi nu sunt nici bani pentru salarii. La nivelul unor secţii ne confruntăm şi cu lipsă de personal conform normativelor" - Ioana Rusu, lider de sindicat la Institutul Inimii Nicolae Stăncioiu
Discuţii cu prefectul
Discuţia sindicaliştilor cu prefectul Florin Stamatian a durat mai mult de o oră. "Prima promisiune pe care ne-a făcut-o domnul Stamatian a fost că va trimite mai departe petiţia noastră. El nu înţelege de ce sindicatele au ceva împotriva Codului muncii. Am încercat să îi explicăm că noul Cod al muncii încearcă să limiteze mişcările sindicale şi că îi dă mai multă putere angajatorului asupra angajatului", a spus Stanca Constantinescu. "Nu înţeleg de ce se protestează. Am informaţii din presă că a existat un dialog (înaintea adoptării Codului muncii - n. red.), a fost şi un schimb de păreri. Varianta sindicatelor ar fi dus la discuţii în parlament şi o mai lungeam încă un an, doi, trei. Mi se pare corect să existe o perioadă de probă pentru lucru, mi se pare normal ca oamenii să îşi poată negocia salariile şi să se facă o normare a muncii, dar este nevoie şi de onestitate din partea angajatorilor", a afirmat Stamatian.
Florentina TĂTAR, Cristina PÎRVU
florentinatatar@ziuadecj.ro, cristinapirvu@ziuadecj.ro