Doctoriţele de la Mociu, lăsate pe drumuri

Doctoriţele de la Mociu, lăsate pe drumuri
Cele două clujence care au lucrat ca medic internist, respectiv pediatru la spitalul desfiinţat de la Mociu au fost redistribuite la Huedin. Posturile din spitalul orăşenesc nu mai există de mult.

Două doctoriţe de la spitalul din Mociu au fost repartizate la Huedin. Acolo li s-a spus că nu există posturile pe care au fost trimise. Singura opţiune pe care o mai au este să facă naveta la Zalău, la circa 80 km distanţă. Directoarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Dorina Duma, invocă un ordin de ministru şi descentralizarea spitalelor drept cauză a situaţiei.

La fostul Centru de Sănătate Mociu au lucrat trei doctoriţe, două interniste şi una cu specialitatea medic pediatru. Dacă una dintre ele a reuşit să "prindă" un post la spitalul din Turda, celelalte două, Cristina Nedelea şi Liuba Cordoş, au avut de-a face cu o situaţie hilară. "Am fost anunţate că există două posturi libere la spitalul din Huedin. Joi am primit de la Direcţia de Sănătate Publică hârtia care mă îndreptăţeşte să aplic pentru unul din posturi. Am mers acolo şi directoarea mi-a spus că, de fapt, locurile acelea de muncă nu mai există de mult. Mi-a dat şi o hârtie cu motivele pentru care nu mă poate primi. Din câte am înţeles, bugetul pe care îl au nu le mai permite să plătească alţi medici pe lângă cei încadraţi deja acolo. Directoarea a fost drăguţă şi s-a interesat de situaţia mea, însă asta nu mă ajută cu nimic", a relatat Liuba Cordoş.

Femeia este consternată de situaţia în care se află, mai ales că singurul post de medic internist pe care l-ar mai putea ocupa este tocmai în Zalău. "După absolvire am lucrat câţiva ani la Dej, după care, când s-a scos la concurs postul din Mociu, am făcut efortul să mai dau o dată examen pentru el, tocmai pentru a lucra mai aproape de casă", a precizat Cordoş. Femeia are o fetiţă de şase ani, iar soţul ei este restaurator la Muzeul de Artă. "Casa noastră este la Cluj. Îmi este imposibilă să fac naveta la sute de kilometri, nu pot să îmi părăsesc familia pentru locul de muncă de la Zalău", a adăugat doctoriţa. Cele două posturi refuzate la Huedin figurează pe site-ul Ministerului Sănătăţii ca fiind vacante. "Dacă într-un judeţ aşa mare cum e Clujul nu se găsesc locuri pentru doi medici, ce se întâmplă oare în alte judeţe, unde au fost desfiinţate mai multe unităţi spitaliceşti?", se întreabă clujeanca. "O să consultăm un avocat specializat pe dreptul muncii, care să ne spună pe cine şi cum am putea să dăm în judecată pentru bătaia de joc cu care am fost tratate. Nu se poate să fim trimise dintr-o parte în alta, refuzate şi toată lumea să se spele pe mâini ca şi cum nu ar exista vinovaţi", a conchis Liuba Cordoş. Oficialii Spitalului din Huedin nu au putut fi contactaţi.

Fără putere de decizie în spitale

"Noi ne conformăm unui ordin de ministru care prevede ca personalul din spitalele închise să fie redistribuit pe posturile vacante din judeţ, din judeţele limitrofe sau din toată ţara", a precizat Dorina Duma, director al DSP Cluj. Prima etapă a repartizării a avut loc astfel în judeţul unde se află spitalul, iar pentru cei care nu au primit avizul managerului pentru angajare în unitatea respectivă există o a doua posibilitate. Ieri s-a eliberat, în timpul repartiţiei, comunicarea către unitatea spitalicească respectivă, urmând ca persoanele să se adreseze direct unităţii, iar managerul să decidă angajarea pe postul solicitat. "Putem doar să centralizăm solicitările celor eliberaţi din funcţii şi de a le da mai departe comunicarea. DSP nu este investit cu posibilitatea de a elibera decizie sau dispoziţie de angajare pentru că unităţile spitaliceşti, în marea lor majoritate, au fost descentralizate, iar managementul deciziilor a fost transferat la administraţia publică locală. Noi am eliberat comunicările către unităţile respective, decizia aparţinând administraţiei publice locale", a punctat Duma.

 

 

Comenteaza