Doi clujeni au câştigat Premiul “Marian Papahagi”

Doi clujeni au câştigat Premiul “Marian Papahagi”
Aula Magna a UBB a găzduit ieri ceremonia acordării Premiului “Marian Papahagi”, în prezenţa Excelenţei Sale Mario Cospito, ambasadorul Italiei în România.
Manifestarea s-a desfăşurat sub înaltul patronaj al ambasadei italiene şi i-a avut ca invitaţi pe Rodolfo Amadeo, directorul Institutului Italian de cultură “Vito Grasso”, şi pe Adrian Papahagi, fiul regretatului italienist. Câştigătorii celei de-a treia ediţii sunt Mira Mocan (clujeancă absolventă a Universitŕ degli Studi Roma Tre, în prezent cadru didactic în cadrul instituţiei) şi scriitorul şi italienistul clujean Adrian Popescu. “Mă bucur că mă aflu aici şi că putem să omagiem iubirea lui Papahagi pentru cultura noastră”, a declarat Cospito. Rectorul Andrei Marga (foto) a susţinut cu această ocazie o prelegere care l-a avut în prim plan pe Dante Alighieri.

Premiul a fost instituit în anul 2008 în memoria renumitului italienist, critic literar şi traducător clujean Marian Papahagi (1948-1999). Comisia de evaluare a candidaturilor prezentate la fiecare ediţie a premiului ia în considerare volume publicate în ultimii cinci ani, opere referitoare la orice aspect al culturii şi civilizaţiei italiene, precum şi opere legate de activitatea din ultimii 10 ani. Candidaţii trebuie să fie cetăţeni români şi nu există limită de vârstă pentru participare. Ediţia 2010 este sponsorizată de Banca Italo-Romena şi de Clubul Rotary. Premiul este în valoare de 3.000 de euro. Juriul din acest an al concursului a fost alcătuit din universitari de la Roma, Padova, Pesc, Bucureşti şi Cluj.

Marian Papahagi a studiat la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (1966-1968) şi la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii La Sapienza din Roma (1968-1972). Universitatea din Bucureşti i-a conferit în 1985 titlul de Doctor în Litere. A fost profesor titular de Literatură Italiană şi de Filologie Romanică la Facultatea de Litere din Cluj şi profesor invitat la mai multe universităţi din Europa. După 1990 a fost prorector al UBB, secretar de stat la Ministerul Educaţiei Naţionale, director al Accademia di Romania din Roma. “Personalitate de anvergură a culturii române, Marian Papahagi este exemplul prin care profunda componentă etică şi erudiţia au pus în valoare adevărata libertate creatoare a binelui, a frumosului şi a culturii, în care rigoarea şi bogăţia cunoaşterii au dat naştere unui echilibru vital, fertil şi generos”, au precizat oficialii UBB într-un comunicat.

Comenteaza