Doi primari clujeni au atras atenţia ANI. Din ce motive

Doi primari clujeni au atras atenţia ANI. Din ce motive
Doi primari clujeni au captat atenţia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), unul fiind acuzat de incompatibilitate în funcţie şi fals în declaraţii, iar celălalt de conflict de interese administrativ şi penal.

Primul dintre ei, Ionel Mânecan, primarul comunei Fizeşu-Gherlii, s-ar afla în stare de incompatibilitate întrucât ar fi şi administratorul unei companii. În plus, ar avea şi un PFA deschis pe numele său. De asemenea, el este acuzat de fals în declaraţii deoarece nu a menţionat în declaraţiile de interese depuse faptul că este administratorul firmei respective. 

"Se află în stare de incompatibilitate întrucât deține simultan cu funcția de primar atât funcția de administrator al S.C. INFRATOTAL CONSTRUCT S.R.L cât şi calitatea de persoană fizică autorizată, în cadrul „MÂNECAN IONEL PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ", încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) şi g) din Legea nr. 161/2003. FALS ÎN DECLARAŢII. MÂNECAN IONEL nu a menționat în declarațiile de interese depuse la 26 iulie 2012 și 02 mai 2013 funcţia de administrator al S.C. INFRATOTAL CONSTRUCT S.R.L.", se arată într-un comunicat remis în cursul zilei de joi.

Cel de-al doilea, Laurenţiu Tor, primarul comunei Luna, este acuzat de conflict de interese administrativ şi penal pentru că ar fi semnat nişte acte prin care firma condusă de soţia sa a obţinut un contract de deszăpezire a drumurilor comunale. 

"În perioada exercitării mandatului de primar, TOR LAURENȚIU a semnat și aprobat acte administrative cu privire la contractarea prin achiziție direct, de către Primăria comunei Luna, de servicii de deszăpezire a drumurilor comunale, în valoare totală de 5.059,95 Lei de la Societatea Agricolă „Arieșul Luna" (societate comercială în cadrul căreia soţia persoanei evaluate deține funcția de președinte al societății). Menţionăm faptul că, atât persoana evaluată cât şi soţia acestuia au obţinut venituri de la Societatea Agricolă „Arieșul Luna". Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 76, alin. (1) și (2) din Legea nr. 161/2003 şi art. 301 din Codul Penal al României", se precizează în documentul citat. 

Inspectorii Agenției Naționale de Integritate au sesizat Parchetul de pe lângã Judecãtoria Gherla, în vederea verificãrii indiciilor privind sãvârșirea de cãtre infracțiunii de fals în declarații, în cazul lui Mânecan, respectiv a infracţiunii de conflict de interese, în cazul lui Tor. 

Alături de cei doi au intrat în atenţia Agenției Naționale de Integritate alţi 22 de foşti sau actuali aleși locali, printre care 8 primari, 5 viceprimari și 9 consilieri locali. În cazul lor ANI a constatat starea de incompatibilitate, existența conflictului de interese de natură administrativă, precum şi posibila sãvârșire a infracțiunilor de conflict de interese, fals în declaraţii precum şi a celor asimilate infracțiunilor de corupție.

Inspectorii ANI precizează că persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază: de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

 

Comenteaza