Dosarul Colectiv 2, CLASAT / Zeci de tineri au murit în spitale, chiar dacă au supraviețuit focului

Dosarul Colectiv 2, CLASAT / Zeci de tineri au murit în spitale, chiar dacă au supraviețuit focului
| Foto: https://www.digi24.ro

Cel de-al doilea dosar Colectiv, care a vizat cercetarea condițiilor în care responsabilii statului român au acționat după incendiul din octombrie 2015, a fost clasat de către procurori. 

În urma incendiului izbucnit în clubul  Colectiv,  pe 30 octombrie 2015, 65 de tineri au decedat, iar peste 180 de persoane au fost rănite. 27 de tineri au murit în noaptea incendiului, iar restul victimelor au încetat din viață în următoarele câteva luni, în spitale din România și din străinătate.

Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății în Guvernul Ponta 3, dar și managerii de spital care n-au transferat răniții în străinătate au scăpat de condamnare penală, se arată în Ordonanța de Clasare, consultată de Hotnews. Acest caz a fost distinct de primul dosar al responsabilităților din incendiu, care a fost judecat separat, au existat condamnări și despăgubiri pentru familiile celor decedați și răniți grav.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a clasat dosarul pe 4 iunie. În acesta s-au cercetat condițiile în care au avut loc procedurile instituționale și medicale, inclusiv transferul răniților și efectul infecțiilor nosocomiale asupra lor.

Potrivit procurorilor, responsabilii din sistemul medical au declarat că „Mecanismul de Protecție Civilă European nu putea oferi ceva în plus față de ce fusese rezolvat pe plan bilateral, deoarece nu exista la acea vreme o procedură privind asistența medicală a marelui ars”. Fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu spune că nu avea nicio atribuție în luarea deciziei de transfer al pacientului – aceasta ar fi aparținut medicilor de la terapie intensivă sau de la chirurgie plastică.

Într-un mesaj tulburător postat pe Facebook, Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea, și-a exprimat durerea și dezamăgirea cu privire la Ordonanța de clasare a dosarului Colectiv 2. Tatăl își amintește cum, în momentele critice din 2015, deși familia primise vestea că tânărul urmează să fie transferat în străinătate, tânărul n-a fost lăsat să plece la timp.

„După aproape 9 ani de la moartea fiului meu, (...) România a decis că nu s-a încălcat nicio lege în acele zile, când tineri răniți într-un accident stupid în care corupția a avut cel mai important cuvânt nu au primit nici șansa de a se salva în spitale, după ce au reușit să supraviețuiască focului. (...)

Alexandru a murit încet, urmare a neputinței unei țări care nu a fost în stare să-l salveze. A murit sub privirea indiferentă a unui sistem care s-a pierdut în hârtii și în promisiuni goale. A murit pentru că a fost tratat ca un numar, parte dintr-o statistică și nu ca un tânăr cu o viață înainte. "Numarul 60". Un nume pe o listă a morții. A murit de sepsis, ucis de bacterii rezistente la orice antibiotic, "cadou" din partea sistemului sanitar românesc.”, a scris Narcis Hogea pe Facebook

Asociatia victimelor incendiului ce a avut loc la concertul trupei Goodbye to Gravity din Clubul Colectiv, Asociatia Colectiv GTG 3010 și-a exprimat deasemenea dezamăgirea față de decizia de clasare a dosarului. 

”Un dosar de malpraxis care a avut nevoie de 8 ani pentru a primi NUP - neurmărire penală. Nu este nimeni vinovat pentru-că nu aveam protocoale, nu este nimeni vinovat pentru-că deși nu aveam protocoale și nici condiții de a trata un mare ars, șefii medicinei de urgență, de chirurgie a arsului și de ATI au refuzat solicitările private de transfer în spitale de specialitate din străinătate, nu este nimeni vinovat pentru mizeria și lipsa dotărilor din spitale, nu este nimeni vinovat pentru neraportarea infecțiilor nosocomiale din spitale.

Spun "specialiștii" români că oricum transferul imediat în spitale de specialitate din străinătate nu ar fi adus nimic în plus față de ce s-a făcut în spitalele românești. Asta este o minciună ordinară care prezentată de procurori ne arată gradul de decădere în care se află justiția și medicina românească. Cum să spui că Centrele de Mari Arși din Israel, Anglia, Germania, Belgia, Olanda, Norvegia, Spania, Italia, Elveția, Franța, Turcia, Austria nu ar fi adus nimic în plus față de improvizațiile mizere din spitalele bucureștene?

Ce specialiști în tratarea marelui ars a-ți rugat să vă ofere opinia, băi procurorilor? Specialiști în tratarea marelui ars, nu puitorii noștri de silicoane. În câte Centre de Mari Arși ați fost pentru a avea o imagine a ceea ce înseamnă tratarea unui mare ars? Rușine justiției, rușine procurorilor Parchetului General”, a transmis Asociatia Colectiv GTG 3010 pe Facebook. 

Comenteaza