Modificare legislativă: două categorii de șoferi vor putea conduce mașina și cu permisul suspendat

Modificare legislativă: două categorii de șoferi vor putea conduce mașina și cu permisul suspendat
| Foto: promotor.ro

Potrivit unor reglementări, există două noi categorii de șoferi care, dacă au rămas fără permis, vor putea să circule în continuare o anumită perioadă.

În noile modificările legislative, este vorba de șoferii care produc un accident de circulație din care au rezultat numai avarierea unui autovehicul sau alte pagube materiale după ce „nu au respectat regulile de circulație privind prioritatea de trecere sau depășirea”, precum și despre conducătorii auto care circulă nejustificat pe banda de urgență a autostrăzilor. Aceștia vor putea conduce cu permisul suspendat doar 15 zile.  În această perioadă, măsura primita poate fi contestată în instanță. Dacă există probe relevante care să justifice fapta comisă, măsura poate fi anulată, potrivit Adevărul.

Lucian Diniţă, fost șef al Poliției Rutiere, este de părere că până la adoptarea acestei modificări legislative, cel puțin în cazul conducătorilor auto care au circulat nejustificat pe banda de urgență a autostrăzilor, situația era una absurdă și pe alocuri putea ajunge chiar și periculoasă.

„Inițial, în legislația rutieră nu exista vreo contravenție pentru o astfel de faptă. Pur și simplu nu s-a gândit nimeni că vor exista șoferi care vor circula abuziv pe banda de urgență a unei autostrăzi. Ulterior s-a constatat că aşa-zisa «șmecherie la volan» este prezentă la români și tot mai mulți șoferi au fost prinși «fentând» coloanele de mașini pe banda de urgență mai ales vara în traficul aglomerat spre sau dinspre litoral. În final a fost luată decizia că acești șoferi trebuie să fie sancționați cu suspendarea dreptului de a conduce. Numai că modificarea legislativă nu s-a făcut cum trebuie, s-a realizat în grabă, probabil. Concret, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se elibera fără drept de circulație pentru o perioadă de 15 zile”, a precizat fostul şef al Poliţiei Rutiere, conform sursei citate.

Comenteaza