Două orașe din Transilvania candidează pentru titlul ”Capitala Tineretului din România”

Două orașe din Transilvania candidează pentru titlul ”Capitala Tineretului din România”
| Foto: ibrasov.ro

Alba Iulia și Brașov sunt orașele care candidează pentru titlul ”Capitala Tineretului din România” în anul 2026.

Proiectul este susținut de către Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și Banca Comercială Română. Anual, un oraș din țară primește titlul Capitala Tineretului din Româniaîn urma unui concurs de concepte și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură.

În urma apelului, care s-a desfășurat în perioada 22 martie - 30 iunie 2024, primăriile din Alba Iulia și Brașov au depus candidaturile pentru a deveni Capitala Tineretului din România în anul 2026. După această etapă, cele două candidaturi vor fi evaluate de către membrii juriului, urmând ca în data de 19 octombrie 2024 să fie anunțat orașul câștigător al titlului ”Capitala Tineretului din România” pentru anul 2026. 

"Asumarea unei astfel de candidaturi din partea oricărui oraș denotă curaj și îndrăzneală, dar și un semn de intenție clară cu privire la o viitoare investiție mai amplă în tineri. Indiferent, dacă vorbim de starea curentă de bine, perspectivele de viitor sau autodeterminarea și participarea tinerilor, orașele trebuie să ofere spații, servicii și finanțare pentru ca tinerii să persevereze și să-și formeze orașul conform aspirațiilor lor, alternativa fiind plecarea din oraș sau chiar din România.

Alba Iulia și Brașov au înțeles că un astfel de titlu le poate oferi o cale rapidă spre un viitor mai optimist bazat pe generația tânără de astăzi. Ambele municipalități au deja multe de câștigat din etapa următoare a competiției, iar oricare dintre cele două va ieși câștigătoare, din perspectiva noastră, mișcările de și pentru tineret din ambele orașe sunt deja câștigătoare pentru implicarea în acest proces”, a declarat András Farkas, coordonatorul procesului de selecție a Capitalei Tineretului din România, potrivit euractiv.ro.

Orașul câștigător va beneficia de un premiu financiar în valoare de 50.000 euro din partea Băncii Comerciale Române. Titlul va oferi și oportunitatea de a atrage alte surse de finanțare din diferite surse publice și private și deținătorul său va beneficia de asemenea de posibilitatea de a găzdui diferite evenimente de rang național, organizate de instituții publice și rețele de tineret din România.

De asemenea, orașul câștigător are dreptul de a găzdui Summitul Tinerilor, cel mai important eveniment de celebrare, dezbatere și decizie al mișcării de tineret din România și ediția din 2026 a Galei Tineretului din România.

Juriul este format din 27 de personalități ce provin din sectorul public, privat și neguvernamental, persoane cu experiență în domeniul tineretului, atât la nivel local și regional, cât și la nivel național și european

Comenteaza