Două şcoli din Cluj, obligate să părăsească sediile în toamnă VIDEO

Două şcoli din Cluj, obligate să părăsească sediile în toamnă VIDEO
Două noi sedii ale unor şcoli clujene vor fi eliberate şi predate din toamna acestui an către proprietarii care le-au recuperat în instanţă. Este vorba de Şcoala tehnologică de Mediu şi de Şcoala Ioan Bob. Conducerea inspectoratului şcolar spune că s-au găsit soluţii pentru mutarea elevilor.

Inspectorul şef al judeţului Cluj Valentin Cuibus susţine că Liceul tehnologic de Protecţia Mediului va fi comasat fără probleme cu liceul Anghel Saligny.
În cazul şcolii Ioan Bob, aceasta va primi un nou spaţiu care aparţine Colegiului Economic Iulian Pop, dar care este nefolosit. Aici vor fi mutate 10 clase .

"Pentru noi este o veste excelentă pentru că am pierdut deja două spaţii în urma retrocedării către biserica greco.catolică şi romano-catolică", spune directorul şcolii "Ioan Bob", Elena Cârstocea. "Spaţiul din Unirii va trebui oricum eliberat la sfâşitul celor cinci ani de chirie, adică în 2015. Dar chiar în acel spaţiu ne desfăşuram activitatea foarte greu".

În prezent nouă şcoli şi grădiniţe din Cluj-Napoca se află în chirie în imobile retrocedate. Pentru unele expiră cei cinci ani în care noii proprietari pot cere sume plafonate de lege pentru chirie.

"Vor fi prelungite pentru că nu avem soluţii de spaţii", spune inspectorul şcolar general Valentin Cuibus. "În plus va trebui în timp să găsim o soluţie şi pentru Apaczai care a fost pierdut în justiţie şi cine ştie ce surprize o să mai avem. Pentru că poţi să te aştepţi la orice".

Reprezentanţii municipalităţii susţin că autoritatile incearca sa gaseasca solutii pentru relocarea scolilor

"Municipalitatea încearcă să găsească împreună cu Inspectoratul Şcolar soluţii pentru relocarea şcolilor aflate în incinte necorespunzătoare din punct de vedere a condiţiilor pentru educaţie", explică purtătorul de cuvânt al Primăriei, Oana Buzatu. "E un demers dificil pe de o parte din lipsa spaţiilor alternative, pe de alta din rezistenţa pe care o parte dintre părinţi o au de a părăsi vechile incinte chiar dacă acestea nu sunt corespunzătoare pentru educaţie".

În Cluj-Napoca majoritatea cladirilor scolare au fost retrocedate către bisericile tradiţionale maghiare. În unele cazuri prelaţii au refuzat prelungirea chiriilor pentru ca ulterior să găzduiască şcoli confesionale în aceleaşi clădiri.

Comenteaza