Drama “ţiganilor de la bloc”. Terorizaţi de un baron al construcţiilor şi de fiul său, "prinţişorul Clujului", pentru că-şi apără drepturile

Drama “ţiganilor de la bloc”. Terorizaţi de un baron al construcţiilor şi de fiul său,
Dacă ai bani, îți faci propria lege. Acesta este principiul după care se ghidează unul din "baronii construcţiilor" din Cluj. De câteva luni, zeci de familii trăiesc terorizate de acesta. Totul, pentru că nu vor să se lase intimidate și încearcă, cum pot mai bine, să-și apere drepturile prevăzute de lege.

Ar putea fi cu uşurinţă un scenariu de film. Într-o zonă industrială situată la periferia oraşului, un investitor, unul dintre principalii jucători de pe piaţa construcţiilor, îşi ridică o hală. Planurile sale sunt încurcate însă de locatarii unui bloc singuratic, persoane cu posibilităţi materiale reduse, dar care ţin la proprietăţile lor. Câţiva dintre ei deţin nişte terenuri în imediata vecinătate a depozitului, terenuri la care nu vor nicidecum să renunţe. Având neapărată nevoie de ele pentru a-şi putea utiliza investiţia, patronul recurge la ameninţări în încercarea de a-i determina pe oameni să-i cedeze proprietăţile. De aici, situaţia degenerează drastic.

Dacă ar fi un film montat la Hollywood, poate ar avea şanse să câştige un Oscar sau măcar un Glob de Aur. Nu este însă vorba de un scenariu distopic, cu această situaţie cât se poate de reală confruntându-se locatarii blocului de pe strada Orăştiei nr. 10, clădire împrejmuită din două părţi de Parcul Logistic Transilvania, deţinut de Transilvania Construcţii. Pe vremuri, construcţia fusese un cămin de nefamilişti, transformat ulterior într-un bloc de apartamente.

Oameni amărâţi, mulţi dintre ei cu venituri modeste, şi-au cumpărat locuinţele în urmă cu zece ani, în rate, pe vremea când în zonă erau doar gunoaie şi şobolani, după cum o spun chiar ei. În funcţie de posibilităţi, fiecare şi-a luat câte camere şi-a permis: majoritatea au una, unii au două, sunt însă şi unii care au cumpărat şapte: patru la un etaj, trei la altul, cu scară interioară. Între timp zona s-a transformat într-un parc industrial, iar locuinţele celor 86 de familii au ajuns să fie înconjurate de hale imense.

"Noi am fost foarte buni acum zece ani de zile, în momentul în care în loc de hale pe aici erau numai betoane, șobolani, mizerie. Ne-am adunat cu chiu cu vai, "țiganii" ăștia din bloc, să plătim 48 de remorci de gunoi adunat roată pe lângă bloc să-l ducem la Pata Rât, pentru că o venit dânsul și o zis să facem curat la bloc. Noi ne-am conformat, ne-am dus gunoiul, am plătit rate cinci ani de zile, am fost foarte buni ca să-și ridice dânsul afacerea", a afirmat Donose, unul dintre locatarii blocului.

La un pas să nu poată intra în locuinţe şi proprietăţi

Problemele li s-au agravat toamna trecută, când Transilvania Construcţii a început ridicarea „Depozitului Verde" (Green Warehouse), iar de atunci oamenii trăiesc într-o continuă stare de teroare, atât din cauza zgomotului infernal făcut de muncitorii şi de TIR-urile care circulă zi şi noapte prin faţa geamurilor lor, cât mai ales din cauza ameninţărilor perpetue pe care susţin că le primesc din partea preşedintelui companiei, Mircea Timofte, şi a fiului său, Andrei, pe care l-au poreclit „prinţişorul Clujului".

Locatarii blocului afirmă că familia Timofte ar avea nevoie de un drum de acces la viitoarea hală, drum care ar trece prin proprietăţile câtorva dintre ei, oameni care au refuzat de ani de zile să-şi vândă terenurile. "Ideea e că ne ameninţă pentru că nu vrem să cedăm terenurile ca dânsul să-și lărgească drumul", a declarat unul din ei.

Joia trecută, conflictul dintre proprietari şi şefii Transilvania Construcţii a escaladat. După-masa, Timofte ar fi încercat să le blocheze accesul în locuinţe şi proprietăţi trimiţând un excavator şi o baracă, pe care a vrut să o pună chiar în poarta de acces în gospodăria uneia dintre persoanele care a refuzat să-i vândă terenul.

Alarmaţi, oamenii au chemat oamenii legii, însă au sesizat Poliţia municipiului şi nu pe cea locală, însărcinată cu aplanarea conflictelor administrative, motiv pentru care echipajul venit la faţa locului nu a intervenit. Contactaţi de ZIUA de CLUJ, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au confirmat deplasarea unui echipaj, dar aşa cum li s-a spus şi oamenilor, soluţionarea acestor tipuri de conflicte cade în sarcina poliţiştilor locali.

"Nici nu a ținut cont de echipajul de poliție, el a dat un ordin ca baraca aia de portar să i se pună domnului Dinea în poartă. Normal că atunci echipajul de poliție a zis: domnule, eu am venit degeaba aicea? Vă rog să vă identificați. Foarte greu s-a identificat dl. Timofte. Cu insistențe foarte mari. În fața polițiștilor susținea că îi terenul lui, proprietatea lui și că dânsul acolo vrea să o pună. Eu am zis că domnule, de ce nu o pui doi metri mai în stânga, doi metri mai în dreapta? Nu se vede totuși că e trasă de păr și faceți un abuz? Chiar nu țineți cont de lucrurile astea? În momentul în care am văzut că vine buldogul (buldo-excavator, n.r.) aici în stradă și mi-o confirmat cineva că vine ca să pună o baracă în față la poartă am fugit să mă pun în față, pentru că dacă îi punea nu mai avea pe unde să iasă, trebuia să stea închis în propria lui proprietate", a relatat Donose.

Dale de beton, în faţa căilor de acces

Mai mult, pe motiv că drumul ar fi privat, Timofte ar fi încercat să blocheze complet accesul în gospodării, având intenţia să amplaseze nişte dale uriaşe de beton chiar în faţa căilor de acces. Asta deşi toate proprietăţile au ieşire la strada Orăştiei, stradă aflată în administrarea Primăriei Cluj-Napoca, ce a fost inclusă, de altfel, pe lista obiectivelor ce urmează să fie modernizate în decursul acestui an.

"A adus oameni, a adus dalele și le-o spus la oameni: aruncați poarta jos, rupeți și puneți dalele. Deci gardul ăla zice el că e al lui, eu zic că nu e al lui. Bun, așa să fie, dar poarta e a mea. E proprietate privată, el nu are voie să se atingă de ea", a explicat Dinea.

În aceeaşi situaţie s-au regăsit alte două persoane, Donose, vecin cu Dinea, şi Pintea, a cărui proprietate se învecinează cu cea a lui Donose. "Eu sunt proprietar și în blocul de locuințe de pe Orăștiei nr. 10, în care sunt contracte în care scrie foarte clar că accesul se face de pe un drum public aflat în administrarea Primăriei Cluj-Napoca, nicidecum de pe un drum privat (vezi foto 7, n.r.), şi peste drum. Proprietatea respectivă e a mea, eu am făcut gardul de lemn, îs proprietar. Şi acolo am extrasul de carte funciară, cadastrat pe strada Orăștiei f.n., pentru că încă se mai parcelează în zonă. O zis că nu am dreptul să intru. Eu i-am explicat: 'domnul meu, eu de zece ani de zile, deci de când am cumpărat prima bucată de teren, nu mi-a cerut nimeni drum de servitute, acces. Eu mi-am cadastrat toate casele conform legii. Adică toată lumea o făcut ilegalitate? Deci în stânga în blocul de locuințe pot să intru, că am proprietate, în dreapta nu. Proprietatea mea pentru mine e cel mai sfânt și mai frumos lucru. Dânsul nu are decât, dar nu să-mi vină în poartă cu buldog, cu dale și să stăm aicea ca la revoluție când vin cu astea. Pe el nu îl interesează, își face legea, zice că e drumul meu, fac ce vreau. Dacă ar fi al lui aș înțelege", a adăugat Donose.

Văzuţi ca fiind "ţiganii de la bloc"

Ameninţările nu sunt noi, oamenii se confruntă cu ele de ani de zile. Unii dintre ei au fost acuzaţi că au distrus gardul companiei Transilvania Construcţii, deşi respectivul gard era amplasat pe terenurile cumpărate şi întăbulate de ei. Indignarea lor este cu atât mai mare cu cât sunt văzuţi de cei doi drept nişte piedici în drum, nişte scursuri ale societăţii, catalogaţi toţi drept "ţigani".

"Dânșii de câțiva ani ne tot amenință că ne închid porțile, că n-avem acte, n-avem aia, dânsul are tot, noi n-avem nimica. Noi am fost buni, în privința lor noi am fost buni când am luat apartamentele. În ochii lor noi suntem „țiganii de la bloc". Noi așa suntem considerați. Inclusiv ieri o fost o remarcă pe tema "hai tată să mergem că se adună țiganii". M-am uitat urât la el, a plecat, asta a fost. Zice „hai tată să mergem că se adună țiganii". Asta a zis fiul, prințișorul Clujului", a afirmat revoltat Pintea.

"Trebuia de la început să se gândească cum își face drumul de acces, nu acum, în ultimul ceas. Și-a construit hala și abia acum s-o gândit că el cum intră acolo? El trebuia de la început să-și împrejmuiască proprietatea, nu acum să se gândească cum intră la investiția de cinci milioane de euro. Acuma e problema noastră, că ne amenință, ne intimidează și vrea să ia terenurile cu japca pe bani puțini, să-și facă el făcutele. Din câte am înțeles a oferit undeva la doi euro/mp, vrea să le ia la bani mărunți", a completat indignată dna Pop, nepoata lui Dinea şi mama unui copilaş de doi anişori.

Conflict vechi de ani de zile

Conflictul dintre locatarii blocului de pe strada Orăştiei nr. 10 şi patronii Transilvania Construcţii este mult mai vechi, acesta fiind doar vârful ice-bergului. De ani de zile, oamenii sunt nemulţumiţi de zgomotul infernal produs de TIR-urile care trec zi şi noapte prin faţa blocului lor, de praful pe care îl ridică, dar şi de lipsa unei zone de protecţie care să-i ferească pe copii de accidente. Totodată, locuitorilor nu le convine faptul că noua cale de scurgere a apei pluviale de la hala aflată în construcţie va trece la mai puţin de doi metri de blocul lor, distrugând ultimul petec de verdeaţă din zonă.

"Nu avem balustradă pentru copii, nu avem protecție. Noi în momentul în care ieșim din scară, dacă nu avem unghiile tăiate, ni le taie tirul. E foarte simplu, așa ceva nu se poate. Ei nu au nicio normă, noi nu suntem proprietari, din punctul lor de vedere noi suntem „țiganii de la bloc". S-a făcut sesizare să se mute traficul deTIR-uri pe strada principală, nu s-a respectat, ci din contră, traficul de TIR-uri a crescut și va crește mai mult pentru că avem o construcție foarte frumoasă în spate: hala lui", a precizat un alt locatar, secondat de o mamă: „cum e posibil să vină camionul cu spatele și cu țeava de eșapament în geam, când eu am copil mic și stau la etajul 1? Tot fumul intră în casă. Îs o grămadă de copii, îs o grămadă de familii, dacă numai aici ai avut bani să-ți cumperi, care e problema? Așa îmi plătesc și eu taxele și impozitele cum plătește și Transilvania. Mi-s taxele plătite la zi".

Cu probleme similare se confruntă şi ceilalţi locuitori ai străzii Orăştiei, dar şi cei ai străzilor învecinate, cum sunt Vlad Ţepeş şi Cornu, care se plâng că traficul intens le distruge casele. 

Reclamaţii depuse în zadar

De-a lungul anilor, locatarii blocului de la nr. 10 au făcut mai multe sesizări la Primărie, la Poliţia Locală sau pe site-ul domnuleprimar.ro, multe în zadar. Cele mai recente au fost depuse în 9 februarie. De atunci au trecut aproape două luni, însă nu au primit niciun răspuns, afirmă ei. Contactate de ZIUA de CLUJ, surse din cadrul municipalităţii locale au confirmat existenţa celor două plângeri, susţinând că în cazul uneia dintre ele a fost trimis un răspuns, însă nu au putut oferi mai multe detalii. Hotărâţi să nu se lase călcaţi în picioare, oamenii de pe strada Orăştiei au decis să acţioneze pe toate căile legale posibile. Astfel, în decembrie 2014 i-au dat în judecată pe cei de la Transilvania Construcţii.

Încercând să îl contactăm pe Mircea Timofte, președintele companiei în cauză, pentru a obține punctul său de vedere asupra situației curente, respectiv pentru a ne explica în ce context a survenit întregul conflict, ne-am lovit doar de uși, sau mai precis telefoane, închise. Timp de două zile, nimeni de la compania de construcţii nu ne-a putut oferi un punct de vedere.

Transilvania Construcţii, firma de suflet a lui Mircea Timofte, se află pe piaţa construcţiilor încă din anul 1950, fiind privatizată integral în 1999. De atunci şi până în prezent compania a devenit una dintre cele mai respectate şi de succes de pe piaţa clujeană. Societatea are ca obiect principal de activitate construcţiile civile şi industriale, iar în ultimii ani a dezvoltat cel mai mare Parc Logistic din Cluj-Napoca, având un număr de 36 de depozite şi şase hale pe o suprafaţă totală de peste 166.000 mp2.

Comenteaza