“Drumul” spre Cluj Arena: 2005 - 2011

“Drumul” spre Cluj Arena: 2005 - 2011
ZIUA de CLUJ vă prezintă cum au început în 2005 discuţiile despre un nou stadion la Cluj şi etapele realizării actualei arene.

26 aprilie 2005 - Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Marius Nicoară, declară pentru ZIUA de CLUJ că noul complex sportiv va fi în Gheorgheni sau Făget. Nicoară spune că în doar doi ani vom avea un stadion european, care va primi avizele FIFA şi UEFA. Proiectul "Stadionul Internaţional Cluj-Napoca" aparţine firmei italiene De.Be.Co, iar costul său este estimat la peste 13 milioane de euro. Stadionul conceput de italieni are 2,5 hectare, o capacitate de 34.000 de locuri, o parcare cu 10.000 de locuri şi dotări la standarde europene. Italienii au propus preşedintelui CJ construirea unui stadion de la zero.

13 mai 2005 - ZIUA de CLUJ arată că ideea demolării stadionului "Ion Moina" şi construirea unui nou complex sportiv, într-o zonă periferică faţă de cel actual, ascunde mai mult decât un simplu proiect destinat municipiului. Planul oferit de către firma italiană De.Be.Co. ar fi convenit de minune câtorva privilegiaţi care urmau să cumpere terenul la preţ de dumping.

23 iulie 2005 - Preşedintele CJ, Marius Nicoară, şi primarul Emil Boc susţin că e nevoie de o arenă nouă, care să nu mai fie amplasată în centrul Clujului. Nimeni nu a oferit detalii despre noua locaţie a stadionului. ZIUA de CLUJ vă prezintă locaţia unde ar putea fi construit noul stadion: pe locul bazei sportive CUG, în zona complexului Univers T, complex care urmează să devină parte a capitalului social al Societăţii Comerciale Sportive Clubul de Fotbal CFR Ecomax SA Cluj. Atunci se vehiculează ideea fuziunii între cele două echipe de fotbal din oraş.

17 august 2005 - Incertitudinea care planează asupra stadionului "Ion Moina" aprinde spiritele la Cluj. ZIUA de CLUJ cere administraţiilor locale şi judeţene să nu decidă in corpore "lichidarea" arenei, ci să organizeze o dezbatere publică privind soarta stadionului, la care să ia parte atât societatea civilă, cât şi reprezentanţi ai lumii sportive şi ai arhitecţilor clujeni.

15 septembrie 2005 - Suporterii lui "U" Cluj pun la zid CJ. Asociaţia "Şepcile roşii", a suporterilor lui "U", a anunţat pe site-ul echipei că va demara o campanie pentru strângere de semnături, astfel încât să poată fi anulată acţiunea CJ de strămutare a stadionului "Ion Moina". Liderul CJ, Marius Nicoară, se arată nemulţumit de reacţia clujenilor.

17 octombrie 2005 - Are loc prima dezbatere publică pe tema strămutării stadionului municipal. Nicoară admite că noul stadion ar putea fi construit în altă parte decât în Valea Gârbăului. Motivul se leagă de faptul că o bună parte din terenul de pe Valea Gârbăului a fost revendicat de către localnici din Floreşti, precum şi de cei din cartierul clujean Mănăştur.

25 noiembrie 2005 - Afacerea "Stadionul" ia o nouă turnură. Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, a declarat într-o conferinţă de presă că o firmă americană este dispusă să investească 100 de milioane de dolari în construirea a patru stadioane. Preşedintele CJ, Marius Nicoară, a fost abordat telefonic de respectivul investitor american, care i-a făcut aceeaşi ofertă.

1 martie 2006 - Primarul Emil Boc propune ca arena municipală "Ion Moina" să treacă în proprietatea municipiului Cluj-Napoca, iar stadionul să fie refăcut, pe module, pe vechea locaţie, pe baza banilor proveniţi din mai multe surse.

12 mai 2006 - Investitorul care este aşteptat să preia parcul industrial Tetarom III ar putea fi şi cel care va reconstrui stadionul municipal "Ion Moina", afirmă preşedintele CJ, Marius Nicoară. La schimb, CJ se obligă să-i ofere acestei companii terenul de pe Valea Gârbăului.

10 iulie 2006 - Reprezentanţii societăţii Global Development Partners din SUA au confirmat intenţia de a reface stadionul municipal "Ion Moina". Este vorba despre o investiţie de 500 de milioane de euro, care ar include, pe lângă o arenă care să corespundă normelor europene, parcări şi alte spaţii şi unităţi comerciale.

11 august 2006 - ZIUA de CLUJ dezvăluie legat de afacerea "Stadionul" că investitorii strategici din SUA sunt implicaţi în mai multe scandaluri financiare şi ţepe privind construirea de arene sportive. Willi Lauterbach, reprezentantul Global Development Partners (GDP), care a venit la Cluj, nu a finalizat nici un proiect de mare anvergură în SUA.

10 octombrie 2006 - Oficialii Universităţi vorbesc despre o înţelegere cu omologii de la Apulum Alba Iulia pentru închirierea pe un an a arenei "Cetate".

12 octombrie 2006 - Conducerea CJ ia în calcul varianta proiectului de modernizare a stadionului municipal, ignorat în ultimii ani, putând fi o soluţie dacă "U" va promova la finele campionatului.

4 noiembrie 2006 - Consilierii judeţeni decid ca stadionul să rămână pe vechea locaţie.

11 ianuarie 2007 - Pentru că nu ştiu dacă "U" va putea evolua pe "Ion Moina" în Liga I, şefii clujenilor se gândesc să închirieze arenele din Turda sau Alba Iulia pentru a putea primi licenţă.

26 ianuarie 2007 - CJ şi CL s-au confruntat în protocoale de colaborare pentru a atrage un investitor care să refacă stadionul "Ion Moina".

24 mai 2007 - CJ denunţă protocolul cu primăria şi vrea să liciteze reconstrucţia stadionului "Ion Moina", oferind la schimb un teren pe Calea Turzii.

18 iunie 2007 - Noul stadion se construieşte lângă "Ion Moina". La schimb, CJ oferă un teren de 5 hectare în zona Tetarom III din Jucu, un teren de 3.018 metri pătraţi pe Calea Turzii şi concesionează 70% din spaţiul de sub tribunele noului stadion.

3 august 2007 - Companiile care au participant la construcţii precum Allianz Arena sau Stadionul Olimpic din Atena se bat pentru noua arenă clujeană. Alpine Mayreder, Cimolai, FCC Construccion, Astaldi şi Multi Development s-au declarat interesate să construiască stadionul care va înlocui arena "Ion Moina".

9 august 2007 - Societatea clujeană de construcţii ACI a achiziţionat caietul de sarcini pentru proiectul de reconstrucţie a arenei "Ion Moina".

18 octombrie 2007 - Se montează pe stadionul "Ion Moina" scena pentru Beyonce.

17 noiembrie 2007 - Noua licitaţie de atribuire a proiectului "Ion Moina" este programată pentru finele lunii noiembrie.

11 februarie 2008 - Comisia pentru stadion a CJ a deliberat: proiectul pentru noul stadion "Ion Moina", precum şi pentru un complex de cantonament în localitatea Jucu va fi executat de Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.

8 octombrie 2008 - Proiectul noii arene de 30.000 de locuri a fost prezentat şi are ca sursă de inspiraţie stadionul din Beijing, poreclit "Birds's Nest". Lângă stadion va răsări un turn de 25 de etaje.

19 noiembrie 2008 - Apare primului excavator pe stadionul "Ion Moina" pentru domolarea acestuia.

28 noiembrie 2008 - Toată tribuna a II-a a fost demolată. Materialul rezultat din demolare este folosit ca material de lucru pentru Regia Autonomă a Drumurilor Judeţene (RADJ).

12 ianuarie 2009 - CJ Cluj a obţinut autorizaţia de construire pentru noul stadion municipal şi a demarat procedura de organizare a licitaţiei privind execuţia acestuia.

15 iunie 2009 - Preşedintele CJ, Alin Tişe, estimează că lucrările la noul stadion "Ion Moina" ar putea începe chiar de luna viitoare. În cazul în care după adjudecarea contractului nu vor fi depuse contestaţii, lucrările ar putea fi demarate imediat, estimează Tişe. Situaţia este favorabilă viitorului constructor, având în vedere că autorizaţia de construire a fost emisă încă din iarnă.

2 august 2009 - Firmele de construcţii care s-au asociat în vederea realizării noului stadion municipal (ACI, CON-A, Transilvania Construcţii, UTCN, Dico & Ţigănaş, Bogart Construct, DAS Engineering, Grup 4 Instalaţii) au început lucrările. Până la finele acestui anului au fost estimate lucrări în valoare de 8 milioane de euro.

15 septembrie 2009 - CJ a transmis o situaţie a volumului de lucrări. Din informare reiese că o parte din lucrările demarate la partea de structură au fost finalizate, atât la Tribuna I şi Tribuna a II-a, cât şi la peluze. Pentru partea de lucrări de anul viitor, administraţia judeţeană pregăteşte un buget de minimum 15 milioane de euro.

29 ianuarie 2010 - Tribunalul a respins acţiunea depusă în instanţă de către un grup de arhitecţi clujeni, care solicita anularea autorizaţiei de construire a viitoarei arene sportive.

1 martie 2010 - Preşedintele CJ, Alin Tişe, a anunţat că este pregătit pentru adoptarea unor acte adiţionale la contractul ce vizează construirea stadionului municipal. El a motivat că vechiul proiect nu mai corespunde noilor reglementări FIFA/UEFA în materie de stadioane în privinţa dotărilor tehnice. Iniţial, lucrările la stadion au fost contractate pentru suma de 27,5 milioane de euro, deşi în studiul de fezabilitate erau estimate la peste 45 de milioane de euro.

4 martie 2010 - Constructorul anunţă că proiectul stadionului va fi modificat: vor fi operate modificări la partea de accese, la sistemul de supraveghere, la balustradele de siguranţă, la instalaţii şi la tipul de scaune.

12 aprilie 2010 - Finanţatorul CFR Cluj, Arpad Paszkany, a declarat, în premieră, că se gândeşte la posibilitatea ca echipa să joace pe noul stadion meciurile importante din Europa.

28 mai 2010 - Thierry Favre, reprezentantul comisiei de licenţiere a UEFA, prezent la Cluj, crede că noua arenă va fi omologată la categoria "Elite", dar a deplâns includerea în proiect a pistei de atletism.

24 iunie 2010 - Oficialii CJ Cluj au anunţat ieri că, în urma unei întâlniri cu secretarul general al Federaţiei Române de Atletism (FRA), Nicolae Curta, s-a stabilit ca întrecerea naţională din 2012 să se desfăşoare pe noul stadion Cluj Arena.

4 august 2010 - Sunt publicate poze cu lucrările la Cluj Arena pe pagina de Facebook a preşedintelui CJ Alin Tişe.

26 octombrie 2010 - Constructorii stadionului anunţă costuri suplimentare de peste 14 milioane de euro. Preşedintele CJ, Alin Tişe, a precizat că nu va plăti o astfel de sumă.

1 decembrie 2010 - Clujenii au sfidat vremea de afară şi s-au înghesuit la poarta şantierului pentru noul stadion, în singura zi în care vizita este permisă în incintă.

6 ianuarie 2011 - Misiunea administraţiei judeţene a fost uşurată simţitor după ce guvernul a decis să sprijine cu 14 milioane de euro proiectul stadionului.
l 9 februarie 2011 - Ultima placă de beton dintre cele şapte ale noului stadion Cluj Arena a fost turnată la tribuna oficială.

23 februarie 2011 - Preşedintele CJ, Alin Tişe, a spus că se poartă negocieri cu firme de impresariat pentru aducerea la inaugurarea Cluj Arena a unor grei ai rock-ului. Printre ofertaţi: U2, Guns N'Roses, Europe sau Roger Waters.

25 aprilie 2011 - Mai bine de 200 de clujeni şi suporteri ai Universităţii Cluj au intrat pe şantierul stadionului Cluj Arena în prima jumătate de oră de la deschiderea Zilei Porţilor Deschise. În prima oră şi jumătate numărul vizitatorilor a depăşit cifra de 500 de persoane.

17 iunie 2011 - Primele corpuri de iluminat au început să fie amplasate pe acoperişul din zona Tribunelor I şi II.

18 iulie 2011 - Este finalizază instalarea gazonului pe Cluj Arena. Rolele de gazon, în suprafaţă totală de 8.000 de metri pătraţi, au fost aduse cu 15 TIR-uri din Germania.

3 august 2011 - Sunt efectuate primele teste ale instalaţiei de nocturnă de pe Cluj Arena.

11 iulie 2011 - Se prelungeşte termenul de finalizare, stabilit pentru 3 august, până în septembrie, din cauza unor lucrări suplimentare.

20 august 2011 - CJ anunţă că stadionul va fi inaugurat cu concertul trupei Scorpions.

22 august 2011 - Cluj Arena este gata în proporţie de 98%. În tribune se montează ultimele scaune şi balustrade. Urmează să fie terminate şi lojele, care vor face din Cluj Arena un stadion de lux. Kuban Krasnodar a confirmat că va juca cu Universitatea Cluj la inaugurarea Cluj Arena.

22 septembrie 2011 - Consilierii judeţeni votează în şedinţă extraordinară contractul de închiriere a stadionului către Universitatea Cluj pentru suma de 7.500 de euro pe meci.

27 septembrie 2011 - Este turnată pista de tartan pentru competiţiile de atletism şi se lucrează de zor la finisajul ei. Au fost montate şi porţile de fotbal. Se lucrează la ultimele detalii şi în tribune. Muncitorii fac ultimele pregătiri, unii spălând cu furtunul copertina arenei. De asemena, muncitorii se străduiesc să termine aleile formate din dale de beton până în 1 octombrie, când arena va fi deschisă oficial publicului.

28 septembrie 2011 - Constructorii stadionului Cluj Arena au montat ultimul scaun pe stadion. În total, au fost montate 30.335 de scaune, în diferite nuanţe de gri. Tribunele Cluj Arena seamănă izbitor cu cele ale celebrului stadion de lângă München. Allianz Arena are, de asemenea, scaune gri, de exact aceeaşi formă.

 

Comenteaza