Foto Dumitru Prunariu l-a lăudat pe Elon Musk: „Va duce omenirea pe Lună și apoi pe Marte" / „Se joacă cu miliarde, dar în cel mai bun sens"

Prezent la Cluj, Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spațiul cosmic, a spus că crede în visul miliardarului american Elon Musk de a ajunge pe Marte.

Dumitru Prunariu a participat, la Cluj-Napoca, la workshop-ul Space System Engineering 2023, eveniment ajuns la a doua ediție și organizat de Cluster-ul SPACE TECH, înființat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) și de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare.

Singurul român care a zburat în spațiul cosmic a vorbit despre despre recenta lansare, de către SpaceX-ul lui Elon Musk, a celei mai mari și mai puternice rachete din lume, despre planurile Israelului de a ajunge pe Lună, în contextul conflictului din Orientul Mijlociu, dar și despre motivul pentru care nu vom avea prea curând un nou român în spațiu.

Dumitru Prunariu a avut doar cuvinte de laudă pentru miliardarul american.

„Elon Musk este un vizionar din punctul meu de vedere, un întreprinzător care este ca un copil entuziasmat. Se joacă cu miliarde, dar în cel mai bun sens, și realizează un progres tehnologic rapid și consistent. Faptul că a lansat pentru a doua oară această navă gigant reprezintă un succes deosebit, chiar dacă nu a fost finalizată această lansare cu plasarea pe orbită a Starship-ului. Față de prima lansare, acum a funcționat mult mai bine, deși după detașare booster-ul principal a explodat. Aceasta nu înseamnă că într-un interval de timp rezonabil nu se vor putea analiza cauzele și defectele să fie remediate. Eu am multă încredere în ceea ce realizează Elon Musk și, așa cum și-a propus el de la bun început, va duce omenirea pe Lună și apoi pe Marte. Afirma acum câtiva ani că în aproximativ 50-100 de ani vom avea colonii de un milion de oameni pe planeta Marte”, a explicat Dumitru Prunariu.

Cosmonautul român a vorbit și despre încercarea statului Israel de a ajunge pe Lună:

„Israelul a lansat o navă automată pe lună, care, din păcate, a eșuat la aterizare. «Bereshit», cum s-a numit nava, a fost o inițiativă privată susținută de statul Israel. În continuare acea inițiativă va fi privată cu susținerea statului. Sunt convins că acest conflict din Orientul Mijlociu nu va deturna Israelul de la anumite planuri care sunt de perspectivă și care îl vor menține și îl vor ridica pe harta activităților cosmice internaționale". 

Niciun român pe Lună, în viitorul apropiat

Dumitru Prunariu a vorbit la Cluj-Napoca și despre despre Artemis III, prima misiune de aterizare pe Lună de la Apollo încoace.

„La finalul anului viitor, un prim echipaj va înconjura Luna, vor face investigații și se vor întoarce, iar la un an după aceea va pleca un nou echipaj, care va ateriza pe Lună. Omul va călca din nou acolo după programul Apollo. În 1972 a fost ultima dată când omul a pășit pe lună. Sunt atât de mulți ani de atunci. (...) Noua fază de selecție a cosmonauților europeni s-a încheiat anul trecut. Din păcate, nu avem vreun român în grupul selecționat. Adevărul este că, indiferent cât de bine pregățiți oameni avem și noi alături de alte state, la un număr de voluntari de câteva zeci de mii, se găsesc cel puțin 100 care să fie excelent pregătiți și care ar putea urma un curs de pregătire pentru a putea zbura în spațiul cosmic, însă Europa nu are nevoie de atât de mulți. Este un număr limitat”, a spus Dumitru Prunariu.

Acesta a explicat că din Europa au fost aleși șase candidați cosmonauți care, pe banii ESA (European Space Agency - Agenția Spațială Europeană), vor efectua pregătirea și vor zbura în cosmos.

„Trebuie să înțelegem că ultimele decizii care se iau asupra persoanelor selecționate sunt decizii politice. Nu ale unui partid, ci de politică europeană de dezvoltare în acest domeniu, legat de investiții pe care le promovează statele Agenției Spațiale Europene. Chiar dacă am fi avut datoriile plătite la ESA, în acest context întelegem clar că România nu era printre statele favorizate pentru a fi selecționate pentru un zbor cosmic”, a conchis Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român care a ajuns în spațiu.

SPACE TECH sau cum se uită Clujul spre stele

Clusterul SPACE TECH a fost fondat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (deținătoarea președinției asociației), Control Data System SRL, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare, în colaborare cu Romanian IEEE AP-S Chapter și Romanian IEEE COM-S Chapter.

Clusterul de la Cluj a organizat workshop-ul Space Systems Engineering 2023. Evenimentul cu participare internațională s-a aflat la a doua ediție și a avut loc în 21 noiembrie 2023, în Aula Igor Tertea. Workshop-ul a reunit profesioniști de marcă din sectorul spațial, invitați din cadrul organizațiilor internaționale (ESA, SME4Space) și naționale (ROSA, ROMSPACE, ROSPIN), precum și reprezentanți ai mediului industrial, academic și de cercetare din România. În cadrul evenimentului au avut loc prezentări ale experților în domeniul tehnologiilor spațiale, din țara noastră și din străinătate, care au facilitat înțelegerea noilor tendințe în dezvoltarea tehnologică la nivel internațional.

„Evenimentul face parte din lanțul de acțiuni pe care le întreprinde clusterul nostru, SpaceTech. Este ediția a doua, prima a avut loc anul trecut. De data aceasta avem circa 60 de participanți. E vorba de membrii fondatori și apoi ceilalți membri: companii cu activități în domeniul aerospațial, institute de cercetare, dar participă și investitori, firme de evenimente și organizatori de servicii din acest domeniu. Este important și faptul că avem participanți și din alte țări”, a spus Tudor Palade, profesor la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia informației a UTCN.

La rândul său, Dumitru Prunariu a lăudat ințitiva Clujului:

„Acest cluster face parte dintr-o asociație care este foarte importantă în ideea dezvoltării unor astfel de activități în România. Sunt bucuros că acest municipiu, Cluj-Napoca, a preluat inițiativa unui astfel de cluster, că este al doilea an la rând când organizează un workshop internațional, că lucrurile se dezvoltă pozitiv și că acest domeniu este abordat, cel puțin la nivelul acestor organizații, la modul cel mai serios".

Comenteaza