După Cluj, urmează Braşovul: Prefectul şi primarul, cercetaţi de DNA pentru luare de mită şi abuz

După Cluj, urmează Braşovul: Prefectul şi primarul, cercetaţi de DNA pentru luare de mită şi abuz
Primarul din Braşov, George Scripcaru, dar şi prefectul judeţului, Ion Gonţea, sunt cercetaţi de procurorii anticorupţie, şi sunt acuzaţi de complicitate la luare de mită şi abuz în serviciu. Informaţia apare în dosarul fostului şef al OPC Braşov şi vine chiar după ce primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a ajuns şi el în arest preventiv, pentru luare de mită în formă continuată.

Scripcaru este acuzat de complicitate la luare de mită şi abuz în serviciu, informează realitatea.net. Procurorii au ajuns la acesta într-un dosar în care fostul director de la Protecţia Consumatorului din judeţ, Ionel Spătaru a fost arestat pentru luare de mită.

Spătaru a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 4 noiembrie, care îl acuză că ar fi primit de la administratorul unei firme 70.000 de euro pentru a revoca o decizie de închidere a activităţii unui agent economic.


Potrivit NewsIn, citat de realitatea.net, în rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată, pe 4 noiembrie, fostul şef al OPC Braşov Ionel Spătaru se arată că procurorii DNA au disjuns cauza şi urmează să desfăşoare cercetări faţă de primarul Braşovului, Gheorghe Scripcaru, şi faţă de prefectul Braşovului, Ion Gonţea, pentru complicitate la luare de mită şi abuz în serviciu.Prefectul şi Primarul Braşovului, cercetaţi de DNA pentru fapte de corupţie

Astfel, George Scripcaru, Ion Gonţea, Maria Dumitrecu, Bogdan Breja şi Enache Dorin Valter vor fi cercetaşi într-un nou dosar, disjuns din cel în care a fost deja trimis în judecată Ionel Spătaru, se arată în rechizitoriul transmis Curţii de Apel Bucureşti odată cu dosarul cauzei.

Toate aceste persoane vor fi cercetate în continuare de procurorii anticorupţie pentru luare de mită şi complicitate la această infracţiune.

Totodată, se mai arată în finalul documentului citat, la Direcţia Naţională Anticorupţie - Structura Teritorială Braşov mai există un dosar creat în 30 septembrie 2011 în care sunt cercetate fapte şi persoane, acuzaţiile fiind de abuz în serviciu, cauza fiind constituită în urma unui denunţ mai vechi făcut de tatăl denunţătorului în cazul lui Ionel Spătaru.

Denunţătorul în acest caz, Claudia Laura Kungl susţinea că Spătaru i-ar fi spus că ar trebui să ofere trei miliarde de lei vechi pentru a se emite cât mai repede de către Primăria Braşov o autorizaţie de funcţionare a firmei tatălui ei. Suma a fost confirmată de Spătaru ca fiind primită.

Primarul Braşovului, George Scripcaru, prefectul Ion Gonţea şi subprefectul Carol Ambrus au fost chemaţi, în 26 octombrie, la DNA, pentru a face declaraţii în dosarul în care fostul şef al OPC era cercetat pentru luare de mită.

În 4 noiembrie, fostul şef al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Braşov Ionel Spătaru a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză că a primit de la administratorul unei firme 70.000 de euro pentru a revoca o decizie de închidere a activităţii unui agent economic.

În finalul rechizitoriului, procurorii DNA consemnează faptul că se disjung (separă) fapte ce ar fi fost comise de prefectul şi primarul Braşovului în legătură cu un aviz de funţionare.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată pe Ionel Spătaru, în stare de arest preventiv, pentru luare de mită. În acelaşi dosar va fi judecat şi Alexandru Muşat, pentru complicitate la luare de mită, se arată într-un comunicat de vineri al DNA.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada iulie - octombrie 2011, Ionel Spătaru, în calitate de şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Braşov, a pretins de la administratorul unei societăţi comerciale 300.000 de lei, din care a primit, prin intermediul altor persoane, în mai multe tranşe, suma totală de 70.000 de euro.

"Banii au fost pretinşi şi primiţi pentru ca, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, să revoce o decizie prin care a fost închisă activitatea unui agent economic pe o perioadă de cinci luni", notează procurorii DNA în documentul citat.

Alexandru Muşat este acuzat de procurori că l-a ajutat pe Ionel Spătaru să primească 60.000 de euro din cei 70.000 de euro luaţi în total.

În 12 octombrie, Ionel Spătaru a fost prins în flagrant delict după ce a primit de la administratorul firmei, denunţător în această cauză, 60.000 de euro, în două tranşe. El a fost reţinut de procurori, iar în 13 octombrie Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a acestuia, pentru 29 de zile.

Surse judiciare declarau că doi ofiţeri ai SRI Braşov - Alexandru Muşat şi Bogdan Breja, care nu se aflau sub acoperire, au intermediat primirea banilor.

Purtătorul de cuvânt al SRI Bucureşti, Sorin Sava, a confirmat atunci implicarea celor doi ofiţeri SRI şi a spus că aceştia au fost trecuţi în rezervă.

"Este adevărat. Ce pot să spun este că Serviciul Român de Informaţii ştia despre acest lucru şi a colaborat cu cei de la DNA, cărora le-a acordat sprijin de natură informaţională şi tehnică în toate etapele de documentare", declara Sorin Sava.

În acest dosar au fost audiaţi ca martori primarul Braşovului, George Scripcaru (PDL), prefectul şi subprefectul judeţul Braşov, Ion Gonţea şi Carol Ambrus.

Ionel Spătaru a fost înlocuit în funcţia de şef al CJPC Braşov de Dorin Iob, juristul instituţiei, care va asigura interimatul până la organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de comisar-şef.

Comenteaza