Duşa la Cluj: „Exerciţiul de pregătire din Someşeni nu este o alertă teroristă”
- Scris de Adnana Mocian
- 03 Feb 2015, 15:13
- Eveniment
- Ascultă știrea
Exerciţiile sunt fictive, realizate cu complexitatea specifică activităţii militare şi urmăresc capacitatea militarilor de a intra în dispozitiv în timp scurt.
„În cursul nopţii am alarmat conducerea Diviziei 4 şi unele structuri din subordine, este vorba de Brigada 81 de la Bistriţa. Acest exerciţiu de alarmare face parte din programul de pregătire şi instruire pe anul 2015. Sigur că de foarte multi ani nu s-au organizat asemenea exerciţii din cauza lipsei de bani. Anul trecut având o bugetare mult mai bună şi anul acesta la fel, reuşim să organizăm şi asemenea exerciţii care sunt cuprinse în programul de pregătire şi instruire pe acest an. În cursul acestor exerciţii urmărim mai multe obiective. În primul rând sistemul de înştiinţare alarmare referindu-se la timpii în care aducem în unitate înafara programului militar şi timpul în care reuşim să-i dizlocăm în raioanele de dizlocare atunci când avem prevăzute aceste exerciţii. Aplicaţia şi exerciţiul sunt în derulare, se realizează capabilităţile pentru a asigura conducerea diviziei de aici din această locaţie. De asemenea, la Bistriţa dintr-o locaţie care este prevăzută în planurile noastre de dizlocare la exerciţii de alarmare, urmând ca pe măsură ce se realizează elementele acestea de comandă control pe care le urmărim să realizeze şi alte obiective pe care şeful Statului Major General le-a stabilit, această misiune finalizându-se mâine şi în cursul nopţii cu trageri reale în poligonul de aici de la Someşeni, dar şi în poligoanele în care am dizlocat celelalte unităţi care se află în subordinea Diviziei 4 Cluj", a spus Mircea Duşa.
Acesta a precizat că nu este vorba de o alertă teroristă, ci exerciţiul face parte din programul de pregătire şi instruire a Armatei Române pe anul 2015, şi că astfel de exerciţii vor mai avea loc în acest an în toate unităţile din România.
„Nu este o alertă teroristă. Vă spuneam că este un exerciţiu de pregătire şi chiar având în vedere situaţia politico-militară ca urmare a crizei din Ucraina, nu are nicio legătură. Este în programul de pregătire al nostru, a Armatei Române pe anul 2015. Sigur că vor mai avea loc exerciţii de alarmare anul acesta. Ele se fac prin surprindere. Domnul general Manci a fost surprins azi-noapte când s-a dat alarma. În acest moment am alarmat o altă unitate de aici din Ardeal, este vorba de unitatea noastră de la Câmpia Turzii şi pe parcursul acestui an şi în zilele în care urmează vom organiza astfel de exerciţii în toate unităţile din ţară tocmai pentru a verifica capacitatea operaţională şi capacitatea militarilor noştri de a intra în dispozitiv în timp foarte scurt".
„Putem să ne apărăm singuri"
Întrebat dacă statul român este pregătit să facă faţă unor atacuri, având în vedere ameninţarea teroristă din Europa, Duşa a spus că toate structurile statelor în domeniul securităţii sunt pregătite pentru a asigura apărarea cetăţenilor împotriva acestui flagel care este o ameninţare la adresa UE.
„Mâine dimineaţă plec la Bruxelles, mâine şi poimâine are loc o întrunire la NATO unde vom stabili obiectivele imediate în vederea realizării măsurilor din programul de reasigurare. Ele se referă, în primul rând, la forţele de reacţie rapidă, dar şi la realizarea unor comandamente pe flancul estic al Uniunii Europene şi al alianţelor NATO. Putem să ne apărăm singuri, de asta suntem pregătiţi şi ne pregătim tot timpul pentru că misiunea Armatei Române este de a apăra România şi teritoriul naţional. Până la sosirea trupelor NATO avem capacitatea şi misiunea de a ne apăra", a spus Duşa.
Costurile unui astfel de exerciţiu nu au permis realizarea lor în ultimii ani. Ministrul Apărării va dezvălui date legate de sumele investite în exerciţiu după ce acesta se va finaliza.
„În România nu s-au mai realizat exerciţii de alarmare, ele s-au realizat bineînţeles numai în timpul programului , dar nu înafara programului şi cu dizlocare în raioanele de dizlocare, având în vedere costurile pe care le implică un asemenea exerciţiu, dar dorim ca în acest an să realizăm aceste exerciţii la toate structurile. Sunt nişte norme aprobate de ministru vizavi de aprecierea acestor exerciţii de la Statul Major în toate unităţile în care am dat alarmă astă noapte. Se află comisii care verifică toate elementele şi obiectivele care se realizează la asemenea exerciţiu şi voi avea o concluzie în aceste zile şi concluzia va fi una bună pentru că luni voi fi din nou la Cluj la bilanţul activităţii de evaluare a Diviziei 4 şi voi avea şi concluzii reale dintr-un exerciţiu de pregătire, nu numai cele care-mi sunt prezentate în document", a mai spus Mircea Duşa.
Încetarea alarmei va fi dată probabil în cursul zilei de mâine, spune Duşa, deoarece militarii sunt acum în misiune, continuă activităţile de dizlocare în poligoane, activităţile de realizare a legăturilor, de analiză a operaţiei şi a obiectivelor pe care trebuie să le ordone comandanţii în vederea îndeplinirii misiunii.
Exerciţiul este unul imaginar, conceput de către Statul Major General. Acesta cuprinde activităţi specifice acţiunii militare, pornind de la prima etapă de alertare şi ridicare a capacităţii operaţionale, urmând ca activităţile să crească progresiv în intensitate, iar partea de acţiune maximă urmează să se petreacă în cursul nopţii de marţi spre miercuri şi în cursul dimineţii de miercuri.
De la Cluj, Duşa s-a îndreptat spre Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud, la Brigada 81, unde avea loc tot un exerciţiu de alarmare.