E musai să se treacă la atac: flashmob împotriva ipocriziei autorităţilor

E musai să se treacă la atac: flashmob împotriva ipocriziei autorităţilor
Hotărâţi să nu se lase călcaţi în picioare, grupul de iniţiativă "Musai-Muszaj" a trecut deja la atac. Prima lor acţiune: organizarea unui flashmob în centrul oraşului, împotriva ipocriziei autorităţilor locale.

În încercarea de a mobiliza cetăţenii să se alăture demersului de a convinge muncipalitatea locală să monteze plăcuțele bilingve la intrările orașului, membrii mişcării au chemat clujenii să participe joi la ceremonia prilejuită de "Tăierea panglicii. În lung". Evenimentul va avea loc de la ora 17:00, în Piaţa Unirii.

Potrivit organizatorilor, la ora stabilită va apărea un personaj îmbrăcat la costum, cu panglica, pe care o dă participanților. "Panglica are lungimea de 410.9 metri, adică un milimetru pentru fiecare cetățean al orașului", au specificat ei.

Cinci minute mai târziu va începe să cânte muzica și personajul respectiv va începe să taie panglica cu o foarfecă, după finalizarea operaţiunii muzica urmând să fie oprită. În continuare, clujenii sunt îndemnaţi să stea nemişcaţi, în tăcere, timp de un minut, la expirarea căruia să scape panglica din mână şi să se risipească din zonă.

Flashmobul a fost promovat pe reţeaua de socializare Facebook, până în momentul publicării materialului confirmând prezenţa abia 74 de persoane. Această acţiune este abia prima dintr-o serie mai lungă de evenimente ce vor fi organizate în perioada următoare în centrul Clujului.

Cu doar o zi în urmă, membrii mişcării au lansat un manifest în care denunță ipocrizia cuvintelor "toleranţă" şi "multiculturalitate" care domină discursul public al administrației orașului. Totodată, au anunţat lansarea campaniei „Primăvara celor 1.000 de procese", prin care urmăresc ca pe parcursul a trei luni, până la data de 1 iunie, să convingă cel puţin 1.000 de clujeni să ceară primăriei amplasarea plăcuțelor bilingve la intrările orașului.

Între timp, plănuiesc să publice în 19 februarie o scrisoare adresată celor 16 orașe înfrățite cu Clujul și presei internaționale, care va prezenta "realitatea multiculturalității și multilingvismului asumat doar la nivel declarativ". De asemenea, în 26 februarie vor organiza o dezbatere publică privind asumarea activă a cauzei interculturalității orașului, iar în 27 februarie vor desfăşura prima ediție a premiilor lunare CKK pentru Intoleranță (CKK Intolerancia Díjak, CKK Intolerance Awards) în cadrul cărora, pe baza votului publicului, vor fi decernate "premiile" pentru cea mai intolerantă instituție și cea mai intolerantă persoană.

Vinerea trecută, municipalitatea clujeană a câştigat definitiv procesul intentat de Fundaţia European Committee Human Rights Hungarians Central Europe privind montarea plăcuţelor bilingve la întrările în oraş.

 

Comenteaza