E oficial: BOR rupe jumătate din mitropolia Clujului VIDEO

E oficial: BOR rupe jumătate din mitropolia Clujului VIDEO
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din România a decis astăzi ca eparhiile din Alba Iulia şi Oradea să se mute de la Mitropolia Clujului la cea a Ardealului.

Pe cuprinsul celor două eparhii locuiesc peste un milion de credincioşi ortodocşi, în condiţiile în care întreg teritoriul mitropoliei Clujului număra puţin peste 2,5 milioane de credincioşi, potrivit datelor disponibile pe site-ul mitropoliei clujene.

Anunţul cu privire la decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a fost făcut oficial în urmă cu câteva minute pe site-ul agenţiei de presă a Patriarhiei, basilica.ro. Conform anunţului, sinodul BOR a luat act astăzi "de dorinţa liber exprimată a clerului şi credincioşilor din Adunările eparhiale ale Arhiepiscopiei Alba-Iuliei, Episcopiei Oradiei şi Episcopiei Devei şi Hunedoarei privind revenirea în jurisdicţia Mitropoliei Ardealului". În consecinţă jurisdicţia teritorială a celor două Mitropolii din Transilvania a fost modificată, la fel ca cea a Mitropoliei Banatului, se mai arată în anunţ.

Astfel, Mitropolia Ardealului va avea de acum în subordine Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Alba-Iuliei, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Episcopiei Covasnei şi Harghitei şi Episcopia Devei şi Hunedoarei. Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului va avea în subordine Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului şi Episcopia Sălajului, în vreme ce Mitropolia Banatului are ca eparhii sufragane Arhiepiscopia Timişoarei, Arhiepiscopia Aradului şi Episcopia Caransebeşului.

ziuadecj.ro a anunţat anterior decizia sinodului, citând surse apropiate deciziei.

Comenteaza