Eclipsă totală de lună, vizibilă şi de la Cluj

Eclipsă totală de lună, vizibilă şi de la Cluj
Evenimentul începe în această seară, la 21:13, iar momentul maxim va fi la 23:14.

Fenomenul se anunţă spectaculos, are loc o dată sau de două ori într-un deceniu şi poate fi urmărit în această seară de la Observatorul Astronomic.

"În faza parţială, eclipsa începe de la ora 21:23, când discul lunii începe să îşi schimbe culoarea sa albă obişnuită în roşu spre brun închis. Luna va fi total în conul de umbră al Pământului de la 22:23. Momentul maxim va fi la 23:14, de la 0:03 deja nu mai este eclipsă totală, pentru ca la 01:04 fenomenul în linii mari să se fi încheiat. Vor fi peste trei ore de spectacol", a precizat cercetătorul Liviu Mircea, de la Observatorul Astronomic din Cluj-Napoca. Schimbarea culorii corpului ceresc se datorează particulelor din atmosferă, alcătuite din "praf şi cenuşă, dacă tot sunt la modă erupţiile vulcanice", potrivit specialistului. Pentru că la începutul eclipsei luna se află destul de aproape de orizont, cei care vor să nu rateze fenomenul sunt sfătuiţi să evite locurile care au în apropiere blocuri înalte sau vegetaţie, iar o bună vizibilitate se menţine mai ales în afara oraşului. Clujenii care vor să urmărească eclipsa prin aparate de specialitate sunt aşteptaţi de la 21:30 până după ora 01:00 la Observatorul Cluj.

"Pe lângă cele patru aparate ale noastre, am mai stabilit o colaborare cu astronomi amatori, care ne vor pune la dispoziţie câteva lunete de-ale lor ca să putem face faţă cererii. Mulţi oameni din oraş vin să privească cerul imediat ce este senin într-o seară", a precizat Liviu Mircea. Intrarea în obiectivul clujean costă 2 lei pentru copii şi 4 lei pentru adulţi. Precedentele eclipse de lună au avut loc în anii 2004, 2007 şi 2008, iar următoarea, cu durată similară, va fi în 10 decembrie 2011, însă de la noi se va vedea doar a doua parte a fenomenului. O eclipsă similară însă celei de astăzi va mai avea loc abia peste 4 ani, mai precis în 28 septembrie 2015. "Un fenoment astronomic atât de complex se petrece doar o dată sau de două ori într-un deceniu", a punctat specialistul.

 

 

Comenteaza