Şef din Vama Cluj, arestat pentru luare de mită. Vezi interceptările telefonice

Şef din Vama Cluj, arestat pentru luare de mită. Vezi interceptările telefonice
O interceptare la telefon citată în propunerea de arestare arată că semnalul primit de vameş a fost: “vino că am primit cartoanele!”

Şeful Serviciului Inspecţie Fiscală şi Control Ulterior din cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Cluj, Florin Alain Modrea, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile sub acuza de luare de mită. Alături de el, a fost arestat şi afaceristul israelian Moshe Zur, acuzat că a intermediat mita dată de un alt patron de firmă, Cătălin Alexandru, care s-a autodenunţat. În propunerea de arestare se arată o discuţie între cei doi oameni de afaceri, ocazie cu care stabilesc faptul că trebuie daţi 12.000 de euro pentru "rezolvarea" problemei. O altă interceptare arată că Modrea a mers să ia "cartoanele", după care a fost "săltat" de procurori cu 4.000 de euro în buzunar.

Procurorii DNA efectuează cercetări faţă de Modrea şi de un cetăţean israelian, Moshe Zur, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă şi dare de mită. Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale rezultă că în 16 martie Moshe Zur a primit de la un denunţător, administrator al unei societăţi comerciale din Cluj, suma de 12.000 de euro pentru a o remite lui Florin Alain Modrea, şef serviciu în cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Cluj, în scopul de a interveni pe lângă funcţionarii publici din subordine ca să întocmească un act de control favorabil.

În cursul lunii februarie 2011, echipa de control din cadrul DRAOV îi comunicase denunţătorului că au fost descoperite probleme grave şi că vor fi calculate retroactiv accize, taxe vamale şi accesorii pentru mărfuri importate de firma sa în decursul a cinci ani. "Pentru a-i determina pe subordonaţii săi să aplice denunţătorului o amendă în cuantum mai mic, la data de 16 martie 2011, Modrea Alain Florin a primit de la inculpatul Zur Mosche suma de 4.000 de euro cu titlu de mită, fiind prins în flagrant de procurorii anticorupţie", se arată într-un comunicat al DNA.

În propunerea de arestare preventivă a DNA se precizează că Moshe Zur a cerut 12.000 de euro de la administratorul societăţii Royal International Impex, Cătălin Alexandru, căruia i-ar fi dat de înţeles că are influenţă pe lângă şeful Inspecţiei Fiscale din cadrul Vămii Cluj, Alain Modrea. Procurorii susţin că şi Modrea urma să-şi exercite influenţa asupra subordo-naţilor săi, care trebuiau să meargă în control la firma denunţătorului Cătălin Alexandru.

Stenogramele interceptărilor telefonice

Convorbire Moshe Zur - Cătălin Alexandru

Moshe Zur: Cătăline, ascultă-mă două minute. Eu am vorbit ieri, m-am întâlnit cu cine trebuie să mă întâlnesc. Şi mi-a spus că ei vin joi la tine. Starea ta nu e bună deloc. E sută la sută şi o să-ţi arate lucuri care o să fii şocat.
Cătălin Alexandru: Da nu o zis despre ce-i vorba?
M.Z: Cui? Ba mi-o zis despre ce-i vorba da acuma, cuvintele, cu cifrele, foarte complicat. Nu vrea să-ţi facă rău deloc. Vrea să-ţi facă bine. Tu trebuie să te hotărăşti ce vrei să faci. Tu fă ce crezi. Trebuie să existe şi o socoteală până miercuri dimineaţă, dacă nu rezolvă...
C.A: No hai să vedem cum să rezolvăm atunci. Deci mi-ai zis că trebuie să îi dau 12.000 de euro?
M.Z: Adevărat. Da.
C.A: Deci eu sunt sigur că se rezolvă dacă dau ăia 12.000?
M.Z: Da, se rezolvă, Nu că no, o să primeşti ceva puţin. Nu că nu se rezolvă.
C.A: Şi banii când trebuie daţi? Şi cum se face?
M.Z: Banii trebuie daţi miercuri şi pui aici pe masă. Şi când ăia vin joi la tine, ei ştiu ce trebuie să facă. Încă o dată îţi spun bine şi bagă-ţi în cap asta, nu eşti copil. Nu poate să anuleze totul. Dacă trebuie să dai o sumă X, să plăteşti 10-15 la sută ce trebuie să plăteşti. Nu poţi scăpa fără nimica. Nu eşti curat.

Convorbire Moshe Zur - Alain Modrea

Moshe Zur: Vino că am primit cartoanele.
Alain Modrea: Io astăzi, nu ştiu când exact, da astăzi ajung la tine, ţi-am spus.
M.Z: Obligatoriu.
A.M: Deci, astăzi ajung la tine.
M.Z: Că au ajuns cartoanele. Bine?
A.M: Am înţeles.
M.Z.: Hai.
A.M: Nu ştiu când. Te sun când plec din Dej.

Vameşul "sărac" şi milionarul

Din contextul ultimei declaraţii de avere făcută publică de fostul şef al vămii clujene, pe 22 octombrie 2010, reiese că acesta face zilnic naveta până la Cluj, el fiind domiciliat în municipiul Dej şi neavând maşină declarată. Cu toate acestea, sursele ZIUA de CLUJ spun că Alain Modrea conduce un Porsche Cayenne. Celălalt învinuit din dosar, israelianul Moshe Zur (foto), este milionar şi deţine o fabrică de costume de baie destinate exclusiv exportului, ale căror preţuri ajung până la 5.000 de euro.

Vameşul Alain Modrea mai deţine un teren agricol de 40 de ari, cumpărat în 1996 în localitatea Mănăstirea şi o casă de locuit din 1974, moştenită, ambele pe numele nevestei sale Elena. Modrea mai are un împrumut contractat la BRD, din 1998, în valoare de 12.000 de euro, scadent în 2018. Potrivit declaraţiei, acesta are un venit anual provenit din salariu de circa 60.800 de lei, ca şef de serviciu vamal. În declaraţia de interese, Alain Modrea arată că este vicepreşedinte al Clubului Sportiv Unirea Dej şi membru în Sindicatul Naţional Vamal Unirea. "Nu ştiu nimic despre această afacere cu DNA-ul a dlui Modrea, aştept să văd la televizor. Acum vreo două sau trei săptămâni s-a învoit de la serviciu, mi-a spus că la ora 1200 trebuie să fie la DNA. Nu mi-a explicat motivul. Dacă este pus sub acuzare, va fi suspendat, potrivit legii", a declarat Doru Ciuban, directorul coordonator al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj. Până în mai 2010, această funcţie i-a aparţinut lui Florin Alain Modrea.

Şi cel de-al doilea inculpat în dosarul mitei de la Direcţia Vamală Cluj, israelianul Moshe Zur, este un "om deosebit". Cel puţin aşa a fost caracterizat de reprezentantul societăţii Laura Model, specializată în fabricarea de articole de îmbrăcăminte şi accesorii. "Laura Model nu are nimic de-a face cu ceea ce s-a întâmplat ieri (miercuri - n. red.) cu DNA-ul", a punctat Laura Mureşan de la SC Laura Model. Potrivit ultimului bilanţ fiscal depus pe site-ul Ministerului Finanţelor pentru 2009, Laura Model are o cifră de afaceri de circa 6,2 milioane de lei şi un profit brut de 300.000 de lei. Costumele de baie produse de firma lui Moshe Zur sunt destinate exclusiv exportului. Unele dintre ele - unicate - au preţuri de sute sau mii de euro. Moshe e cunoscut în lumea mondenă ca membru în juriul ultimei ediţii a Miss Hostess Cluj.

(B. FELSEGHI, A. GOLBAN)

 

Comenteaza