"Efectul fluture" asupra călătoriei în Sălaj
- Scris de Cluj Travel
- 13 Iun 2013, 22:03
- Eveniment
- Ascultă știrea

O expoziţie inedită de fluturi exotici vii, care „dansează" în jurul vizitatorilor, poate fi admirată până în 23 iunie la Grădina Botanică din Jibou. Pentru completarea experienţei, la 25 de kilometri distanţă, în Zalău, se poate vizita una dintre cele mai bogate colecţii de entomologie din ţară, care cuprinde şi exemplare superbe de fluturi exotice.
Fluturi vii...
Prima expoziţie - cum altfel sa-i spunem? - este de găsit în cea mai nouă seră a complexului de la Jibou, sera cu Bromelii. Aici, între plante tropicale, care crează un habitat aproape identic cu cel din care provin, vizitatorii se pot întâlni, la propriu, cu fluturi exotici din America de Sud şi Asia.
Pe lângă faptul că oricine, de la cei mai tineri până la adulţi sau bunici, se vor bucura la vederea coloritului deosebit cu care natura a înzestrat aceste insecte, doar în cadrul acestei expoziţii turiştii pot să interacţioneze cu fluturii şi să se bucure de zborul lor dantelat.
Ideea nu este nouă. În urmă cu un an, tot la Jibou a avut loc prima expoziţie de acest fel. Evenimentul este organizat de Butterfly Trading SRL în parteneriat cu Grădina Botanică „Vasile Fati" Jibou şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş" din Arad.
Faţă de ediţia de anul trecut, organizatorii vin cu mult mai mulţi fluturi care vor înveseli la propriu serele grădinii. Expoziţia este deschisă în perioada 1-23 iunie, timp în care cei care îi vor trece pragul vor putea admira sute de fluturi din speciile Parides Arcas (America de sud) - familie din care face parte şi „coada rândunicii"; Heliconius Hecale (Mexic, Panama); Papilio lowi (Borneo, Filipine, Indonezia); Idea Leuconoe (Asia de Sud-Est) denumit şi „fluturele de hârtie"; Cethosia cyane (Asia); Morpho polyphemus şi Morpho peleides (America de Sud).
Este interesant faptul că expoziţia are şi un rol educativ prin existenţa unui acvariu în care sunt pupe în diverse stadii de evoluţie. Cei mici pot vedea pe viu metamorfoza prin care trec aceste insecte, de la stadiul de pupă până la cel de fluture.
Cei mai norocoşi pot chiar să prindă momentul în care fluturele iese din pupă şi după ce-şi uscă aripile îşi ia zborul. Fluturii se lasă greu fotografiaţi, zborul lor aparent haotic pune la grea încercare până şi pe cel mai experimentat fotograf. Îţi trebuie multă rabdare şi şansă să prinzi un exemplar de Morpho peleides, ce are aripile colorate într-o nuanţă de albastru puternic irizantă. Fenomenul nu este generat de pigmenţi ci de structura aripilor care permit fenomenul optic numit „iridiscenţă".
...şi la insectar
Şi dacă v-aţi îndrăgostit de fluturii exotici şi vreţi să ştiţi mai multe despre ei, la Zalău există una dintre cele mai bogate colecţii de insecte din ţară, ce conţine exemplare superbe de fluturi exotici dar şi de diverse alte insecte. Colecţia permanentă, ce numără aproximativ 12.000 de exemplare, este adăpostită de Galeriile de Artă „Ioan Sima".
Impresionanta colecţie de la Zalău, a pornit de la pasiunea colecţionarului Takács Adalbert (1924-2010) care, ca biolog autodidact, a reuşit să contacteze prin intermediul Facultăţii de Biologie din Cluj o serie de colecţionari din Europa dar şi de pe alte continente. Prin schimburi cu muzee de profil din ţară, dar şi cu muzee din Franţa, Danemarca, Belgia, Italia, Algeria, India sau Brazilia, colecţia s-a îmbogăţit în continuu, în momentul achiziţiei de către muzeul din Zalău existând aproximativ 7.300 de exemplare.
Doamna Bodola Kinga, muzeograf în cadrul Galeriilor de Artă „Ioan Sima" cunoaşte cel mai bine colecţia de insecte, fiind nepoata colecţionarului. „Colecţia cuprinde exponate valoroase. Printre lepidoptere se numără fluturii de zi din Indonezia, fluturii uriaşi la care apare dimorfismul sexual, speciile «Morpho» din America de Sud. Sunt extrem de valoroase şi exemplarele de fluturi de zi din Asia, specia «Teinopalpus imperialis» - regele fluturilor indieni -, sau «Attacus atlas», cunoscut sub numele de "cap de cobră", care pentru a se apăra de păsări îşi uneşte aripile, iar coloritul acestora imită aproape perfect capul de cobra şi care este cel mai mare fluture nocturn din lume", spune muzeograful. (Mirel Matyas)
Grădina Botanică „Vasile Fati" Jibou (strada Parcului nr.14). Program de vizitare (sezonul de vară): sectorul liber (exterior) - zilnic între 7,00 şi 19,00; sere botanice şi complex acvarii - zilnic între orele 8:00 şi 18:30. Taxa de intrare este de 5 lei pentru adulţi; elevii, studenţii şi pensionarii beneficiind de un tarif redus de 3 lei. Copii sub 7 ani dar şi persoanele cu dizabilităţi beneficiază de gratuitate. Pentru expoziţia temporară de fluturi exotici, se plăteşte o taxă suplimentară de cinci lei la intrarea în seră.
Program şi preţuri
l Grădina Botanică „Vasile Fati", Jibou (strada Parcului nr.14). Program de vizitare (sezonul de vară): sectorul liber (exterior) - zilnic între 7:00 şi 19:00; sere botanice şi complex acvarii - zilnic între orele 8:00 şi 18:30. Taxa de intrare este de cinci lei pentru adulţi; elevii, studenţii şi pensionarii - trei lei. Copii sub şapte ani dar şi persoanele cu dizabilităţi beneficiază de gratuitate. Pentru expoziţia temporară de fluturi exotici se plăteşte o taxă suplimentară de cinci lei la intrarea în seră.
l Galeriile de artă „Ioan Sima", Zalău (strada Gh.Doja nr.6). Program de vizitare: zilnic între 9:00-17:00; luni închis iar sâmbăta şi duminica, din două în două săptămâni. Taxa de intrare este de trei lei pentru adulţi; pentru grupuri organizate de elevi şi studenţi taxa este de 1,5 lei / persoană. 7