Şeful de la Direcţia Copilului zice că presa nu înţelege

Şeful de la Direcţia Copilului zice că presa nu înţelege
După ce a afirmat că fetiţa de 11 ani, de la casa de tip familial din Turda, ar fi consimţit să întreţină relaţii sexuale cu asistentul care o îngrijea, acum, şeful Direcţiei Copilul Daniel Tămaş susţine că declaraţia sa a fost scoasă din context.

Scandalul legat de situaţia minorei de la casa de tip familial din Turda, care întreţinea relaţii sexuale tocmai cu asistentul parental angajat în cadrul instituţiei, s-a aprins şi mai tare după ce şeful Direcţiei Copilului, Daniel Tămaş, a ieşit cu o declaraţie halucinantă. Întrebat de reporterul Realitatea TV dacă minora a suferit vreo leziune, dacă a fost abuzată în vreun fel, Tămaş a răspuns că actul sexual s-a produs cu consimţământul fetei, şi că nu ar fi vorba tocmai de un viol, în ciuda faptului că ancheta nici nu s-a finalizat încă. Acum Tămaş se apără şi spune că declaraţia sa a fost scoasă din context. Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, apreciază că Tămaş a dat dovadă de nepricepere dar că acestuia nu i se poate imputa nimic.

Danile Tămaş, membru PSD şi angajat în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a fost numit în fruntea acestei instituţii acum câteva săptămâni, în urma presinilor făcute de liderii partidului din care face parte. ZIUA de CLUJ a relatat pe larg despre demersul vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Ioan Oleleu de a a-l numi pe Daniel Tămaş în locul Nicoletei Molnar, deşi nu exista nimic care să fie imputat acesteia. În urma presiunilor, Nicoleta Molnar s-a retras din funcţia de director, pentru a lăsa postul liber pentru Daniel Tămaş. Acesta s-a prezentat singur la un concurs pe care l-a şi câştigat. ZIUA de CLUJ a prezentat scrisorile unor copii instituţionalizaţi în centrele DGASPC, care pretindeau că ar fi fost bătuţi de Tămaş, în repetate rânduri. A fost prezentată şi o scrisoare anonimă, transmisă din interiorul instituţiei, din care reieşea că Tămaş s-ar fi folosit de câţiva tineri, din centrul pe care-l conducea, pentru a-şi construi o casă la ţară. Toate aceste lucruri au fost negate cu vehemenţă, atât de către Tămaş cât şi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, PSD-istul Ioan Oleleu. Scrisoarea care a parvenit redacţiei ZIUA de CLUJ, ajunsese şi la Consiliul Judeţean, explica Oleleu la momentul respectiv, astfel că el ar fi demarat o anchetă pentru a verifica toate neadevărurile care s-au spus despre protejatul său. Nimic nu era adevărat, iar cei care au trimis acele informări, sub protecţia anonimatului, nu au făcut altceva decât să dea dovadă de răutate şi invidie, comenta Oleleu.

În final, Tămaş a fost numit şef la DGASPC, iar acum iese cu o declaraţie halucinantă, într-un caz extrem de grav, petrecut la o casă de tip familial din Turda. Un asistent parental, care lucra în această casă de tip familial a întreţinut relaţii sexuale cu o fetiţă de 11 ani, de care trebuia să aibă grijă. Mai mult, acesta şi-a făcut poze indecente şi filmuleţe cu minora, pe care le-a înregsitrat în calculatorul de la serviciu. Fapta a fost descoperită chiar de colegii asistentului parental, care au găsit pozele în calculatorul său şi care au anunţat, imediat, atât poliţia cât şi DGASPC. Când reporterul Realitatea TV l-a chestionat pe Tămaş despre situaţia copilului, acesta a răspuns că se implică o intervenţie mai specială. "Nu discutăm totuşi de un abuz sau de un viol ci de o faptă consfinţită cu acordul amândurora", a comentat Daniel Tămaş.

Ulterior, când i s-a atras atenţia că declaraţia sa nu-şi are sensul, atâta timp cât ancheta nu s-a încheiat, şi în condiţiile în care se vorbeşte despre un copil, Tămaş a afirmat că declaraţia sa a fost scoasă din context, de către reporter şi că el s-ar fi referit la cu totul altceva. "Ceea ce am spus eu era legat de un alt context. Am fost întrebat dacă fata a suferit vreo leziune, dacă a fost abuzată, bătută, şi am spus că nu este cazul. Regret că declaraţia mea apare ca şi cum eu l-aş proteja pe acest individ. Dimpotrivă, am tot dispreţul pentru el, tocmai pentru că ştiu cum este să lucrezi cu copilaşii. Am şi eu copii acasă, chiar ştiu cât de important este să-i protejez", a precizat Dan Tămaş. În opinia sa, reprezentanţii casei de tip familial din Turda şi-au făcut datoria, pentru că au anunţat la timp organele de urmărire penală, astfel că asistentul respectiv a fost aretat. Tămaş a precizat că fetiţa este supusă acum un evaluări psihologice, că se face inclusiv o anchetă şi că în momentul în care se va încheia, va putea să ofere mai multe detalii.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, a menţionat că a avut o discuţie cu Tămaş pentru declaraţiile pe care le-a făcut, dar nu are pentru ce să-l tragă la răspundere. "Cred că a dat dovadă de nepricepere. E adevărat că a făcut o declaraţie nefericită, din punct de vedere profesional, însă acea casă de tip familial nu este în subordinea DGASPC, deci, el nu poate fi făcut răspunzător pentru nimic. Desigur, i-am atras atenţia că a avut o reacţie nepotrivită, o să urmărim şi noi cum evoluează ancheta Direcţiei Copilului şi sper ca astfel de cazuri să nu se mai întâmple", a spus Uioreanu.

Etichete
Comenteaza