Eliberarea în cazul “Jaf la BT”, tranşată la Curtea de Apel

Eliberarea în cazul “Jaf la BT”, tranşată la Curtea de Apel
Parchetul a atacat cu recurs măsura tribunalului, de înlocuire a arestului preventiv cu obligaţia de a nu părăsi localitatea, dispusă în cazul lui Andrei Hosu şi Bogdan Baciu, suspecţii jafului armat de la Banca Transilvania din februarie 2009.

După ce instanţa Tribunalului Cluj va motiva încheierea de acum două zile, procurorii vor depune la dosar motivele de recurs. "Deocamdată, vă pot spune că s-a declarat recurs", a afirmat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, procurorul Luminiţa Boca. Curtea de Apel urmează să primească dosarul şi să fixeze termenul de judecată cel mai probabil în această săptămână. Cel puţin până la decizia Curţii, cei doi tineri inculpaţi, Andrei Hosu şi Bogdan Baciu, stau după gratii, unde se află de un an şi două luni.

Curtea de Apel s-a mai pronunţat cu privire la starea de arest a celor doi în 10 februarie, la ultimul recurs al inculpaţilor, când a fost menţinut arestul preventiv. "Există indicii şi chiar probe în sensul că s-au comis fapte prevăzute de legea penală, acestea conducând şi la presupunerea rezonabilă că au fost comise de către inculpaţi. (...) Astfel, deşi este real faptul că începând cu termenul din 04.01.2011 au fost administrate probe testimoniale cu precădere în favoarea inculpaţilor, instanţa nu poate face abstracţie de natura relaţiilor dintre incupaţi şi martorii audiaţi, dar nici de nuanţarea declaraţiilor date de unii dintre aceşti martori în faza de urmărire penală, într-o turnură favorabilă inculpaţilor", se arată în motivarea Curţii din 10 februarie.

Referitor la invocarea duratei arestului preventiv, Curtea a reţinut faptul că "după o perioadă de aproximativ 1 an de la luarea măsurii arestării preventive, având ca şi reper complexitatea probaţiunii care urmează a fi administrată în continuare în cauză, detenţia provizorie nu poate fi considerată ca transformându-se într-o pedeapsă privativă de libertate, nefiind încălcate cerinţele legislaţiei europene nici sub acest aspect". La termenul de judecată de la tribunal de acum două zile, un martor a declarat că a fost presat de poliţişti să dea informaţii false cu privire la faptul că Andrei Hosu deţinea un pistol.

 

 

Comenteaza