Eliberarea lui Mariş pe cauţiune, respinsă de Tribunalul Cluj

Eliberarea lui Mariş pe cauţiune, respinsă de Tribunalul Cluj
Fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj, Traian Mariş, aflat în arest sub acuzaţia de luare de mită, a formulat o cerere de eliberare pe cauţiune. După ce familia acestuia a depus 15.000 de lei, adică suma stabilită de instanţă, cererea a fost respinsă, Tribunalul hotărând că nici garanţiile băneşti nu acoperă riscurile eliberării fostului director.

Traian Mariş se află în arest preventiv din 18 aprilie, fiind acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj de luare de mită. Fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj a fost denunţat de doi pădurari, Călin Bâlc şi Voicu Tomoş, care s-au plâns procurorilor că Traian Mariş le-a cerut bani, sume cuprinse între 4.000 şi 10.000 de euro, ca să le acopere neregulile descoperite în urma unor controale şi să nu îi concedieze. Mariş, ar fi primit mai multe sume de bani de la aceştia, începând din septembrie 2012 până la momentul în care a fost reţinut de anchetatori. Ultima oară, arată procurorii, cei doi au dat mita prin intermediul lui Valentin Mariş, un alt pădurar, fiind vorba de 10.000 de lei, respectiv câte 5.000 de lei de la fiecare. Mariş a încercat să sugereze în faţa instanţei că este în relaţii de duşmănie cu cei doi denunţători, însă nu a putut explica ce interese avea Valentin Mariş, învinuit la rândul său în dosar, să spună că intermedia mita, din moment ce între inculpat şi acesta era o relaţie de prietenie.

Declaraţiile date de denunţători, în cazul lui Mariş, au scos la iveală probleme foarte grave, respectiv practici mafiote generalizate la Direcţia Silvică Cluj. De altfel, procurorii DNA au şi început cercetările în cazul lui Ioan Morar, care a ocupat funcţia de şef al Direcţiei Silvicie Cluj înainte de Traian Mariş. „Din actele de la dosarul de urmărire penală (...) transpare faptul că în cadrul Direcţiei Silvice Cluj se manifestă o conduită profesională a angajaţilor acestei instituţii care conduce la concluzia că se practică strângerea unor cotizaţii în stil mafiot, plăţi ce ar părea să fie făcute pentru asigurarea posturilor, funcţiilor şi pentru acoperirea furturilor de material lemnos, activităţi ilicite în care s-ar părea că sunt implicaţi majoritatea angajaţilor acestei instituţii, evident sub oblăduirea şi protecţia inculpatului, care este tocmai persoana ce ar trebui să vegheze la respectarea strictă a normelor legale şi la combaterea unor practici de acest gen", arăta judecătorul în motivarea deciziei de a emite un mandat de arestare pentru 29 de zile pe numele lui Traian Mariş.

După arestare, Traian Mariş a formulat recursuri la măsura dispusă şi menţinută de Tribunalul Cluj şi a cerut să fie eliberat condiţionat, însă toate solicitările i-au fost respinse. Marţi, instanţa i-a respins şi cererea de eliberare pe cauţiune, pentru care familia lui Mariş a depus suma de 15.000 de lei. Banii vor fi restituiţi celor care i-au depus. "Am atacat cu recurs hotărârea Tribunalului", a spus avocatul Tiberiu Ban, unul dintre apărătorii lui Mariş. Recursul se va judeca la Curtea de Apel Cluj.

 

Comenteaza