Emil Boc, propus ca martor al apărării în dosarul "Number One"

Emil Boc, propus ca martor al apărării în dosarul
Curtea de Apel Cluj a respins audierea primarului Emil Boc, în calitate de fost prim ministru, în dosarul, în care omul de afaceri Călin Stoia este judecat pentru trafic de influenţă.

Numele primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a fost trecut pe lista martorilor pe care avocatul Sergiu Bogdan, apărătorul omului de afaceri Călin Stoia, a propus-o în vederea audierilor la Curtea de Apel Cluj în dosarul „Number One".

Directorul companiei Brantner Vereş SA, Călin Stoia, a fost condamnat în iulie 2012, de Tribunalul Cluj, la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul de trafic de influenţă disjuns din cel care îl vizează pe ex-primarul Sorin Apostu. Stoia a fost acuzat că i-ar fi promis unui cunoscut al său (partener de golf), Ion Bujorel Bold, că poate interveni la înalţi funcţionari pentru deblocarea unei sume de bani de la guvern ce trebuia să ajungă la Vasile Lepădatu, patronul unei firme de construcţii şi reparaţii de drumuri neplătite la timp de o primărie din Vâlcea. Nemulţumit de sentinţă, Stoia a atacat-o cu apel. La rândul lor, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au contestat hotărârea, în speranţa că vor obţine o pedeapsă mai aspră pentru inculpat.

După o amânare pentru angajarea unui apărător şi încă una pentru îndreptarea unei erori strecurate în hotărârea emisă de Tribunalul Cluj, ieri, avocatul Sergiu Bogdan a făcut cunoscute cererile pe care le are în apărarea clientului său. În primul rând, acesta a adus în discuţie lipsa de la dosar a mandatului de aducere a principalului martor din acest proces, Ion Bujorel Bold, care este, totodată, denunţătorul lui Stoia.

Ion Bujorel Bold, din judeţul Argeş, dădea declaraţii la DNA Cluj chiar în noaptea în care Călin Stoia era arestat, împreună cu primarul Clujului de la acea vreme, Sorin Apostu. Avocatul Sergiu Bogdan a susţinut că la dosar nu există un mandat de aducere a acestuia pentru data respectivă, adică 11.11.2011, şi a cerut ca instanţa să solicite reprezentanţilor DNA să pună la dispoziţie documentul respectiv.

În probatoriu, avocatul a mai solicitat instanţei audierea mai multor martori. În opinia apărătorului, Ion Bujorel Bold ar trebui reaudiat, întrucât instanţa de fond a apreciat că declaraţia sa nu a fost sinceră. „Trebuie audiat nemijlocit pentru a aprecia dumneavoastă dacă e credibil sau nu acest martor", a spus avocatul în faţa Curţii de Apel. În faţa primei instanţe, Bold a spus că Lepădatu nu i-a solicitat niciodată, concret, ajutorul pentru a obţine deblocarea unor fonduri de la guvern pentru firma sa şi că a „dedus împreună cu procurorul DNA" la cine se referea Stoia când vorbea de "Number One". Totodată, la Tribunalul Cluj, acesta a spus că, dacă atunci când a dat declaraţii la DNA a crezut că Stoia i-a cerut 10% din suma pe care ar putea să o deblocheze prin intervenţiile sale, însă nu mai este de aceaşi părere. „Atunci mi s-a părut că a cerut 10%, acum nu mi se mai pare aşa", a arătat Bold, chemat în faţa judecătorului.

Alţi martori solicitaţi de apărare au fost Ioan Stoica şi Iulian Străjan, respectiv patronul şi un barman de la hotelul unde Călin Stoia s-a cazat pe perioada unui turneu de golf, în 2011. Apoi, avocatul a cerut citarea ca martori a primarului Constantin Neagoe şi a viceprimarului comunei Ioneşti, judeţul Vaslui. În acest context, trebuie menţionat că Stoia i-ar fi lăsat de înţeles lui Ion Bujorel Bold că poate interveni pe lângă persoane cu putere de decizie în guvern pentru a obţine deblocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia executivului. Banii ar fi trebuit să ajungă la primăria Ioneşti, de unde un alt partener de golf al celor doi, omul de afaceri Vasile Lepădatu, avea de recuperat costul pentru unele lucrări de reabilitare a drumurilor din comuna respectivă.

 

Un alt martor propus de Sergiu Bogdan este Octavian Damian, pe care Bold l-ar fi contactat, în vederea aceleaşi solicitări, respectiv „rezolvarea problemei lui Lepădatu", după discuţiile cu Stoia. Fapt, care, în opinia apărării, dovedeşte că Stoia nu a făcut nici o intervenţie în vederea determinării unor funcţionari să deblocheze bani de la guvern. Avocatul lui Stoia a considerat că ar fi oportună şi audierea primarului Emil Boc, fost prim ministru al României, al cărui nume ar fi fost invocat în convorbirile telefonice dintre Stoia şi Bold sub apelativul „Number One". Boc ar fi urmat să fie întrebat despre modul în care se atribuiau fondurile din rezerva aflată la dispoziţia guvernului.

 

Procurorul DNA s-a opus tuturor cererilor, arătând că „nu au ca scop decât amânarea procesului". Totodată, reprezentantul DNA a spus că prin admiterea acestor probe nu s-ar face mai multă lumină în caz. Instanţa s-a retras pentru a delibera şi a admis audierea a patru martori: Octavian Damian, Ioan Stoica, Iulian Stăjan şi Constantin Neagoe. Reaudierea principalului martor, Ion Bujorel Bold, care are şi calitatea de denunţător, a fost respinsă de instanţă. De asemenea, s-a respins şi audierea lui Emil Boc. Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 6 februarie.

Comenteaza