“Ţeparul” Leontiuc vrea 1,4 milioane de lei de la Penitenciarul Gherla

“Ţeparul” Leontiuc vrea 1,4 milioane de lei de la Penitenciarul Gherla
Pastorul luteran Marius Leontiuc a dat în judecată închisoarea în care este încarcerat de doi ani şi şase luni.

Marius Sebastian Leontiuc nu încetează să şocheze. După ce a luat circa un milion de euro de la peste o sută de persoane pentru apartamente într-un imobil care nu s-a mai construit, inculpatul cere, într-un proces de contencios administrativ, despăgubiri de la Penitenciarul Gherla pentru că nu a ajuns la alte trei procese civile din Reşiţa şi Timişoara. Într-unul dintre aceste procese, pentru care Leontiuc vrea 300.000 de euro, sunt părţi Consiliul Judeţean Arad şi o societate al cărei administrator spune că nu a auzit niciodată de Marius Leontiuc.

În acţiunea depusă la Curtea de Apel Cluj, Marius Leontiuc a precizat că din momentul încarcerării şi până în prezent reprezentanţii Penitenciarului Gherla s-ar fi opus prezenţei lui în faţa instanţelor civile. De asemenea, Leontiuc susţine că nu i s-a pus la dispoziţie serviciul de grefă pentru a se apăra în procesele civile şi comerciale în care este antrenat. Pastorul susţine că i s-a cauzat o pagubă în cuantum de 980 de lei rezultată din dosarele 1528/115/2009 şi 206/115/2008 ale Tribunalului Reşiţa, iar prin neprezentarea în cauza înregistrată sub numărul 3589/30/2009 pe rolul Tribunalului Timiş, i s-ar fi produs "o pagubă iminentă de peste 300.000 euro". În total, Leontiuc a solicitat obligarea Penitenciarului Gherla la plata unor despăgubiri în sumă de 1.400.000 lei.

Din cele trei dosare invocate la Curtea de Apel, doar într-unul, cel din Reşiţa, apare numele lui Leontiuc şi al firmei sale din Timişoara, Europlan Proiect SRL, potrivit portalului instanţelor de judecată. În schimb, în dosarul 3589/2009 de la Tribunalul Timiş, pentru care Leontiuc cere 300.000 de euro de la penitenciar, sunt părţi firma Porto Petrol SRL şi Consiliul Judeţean Arad. Administratorul firmei, Graţian Petlic, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că Marius Leontiuc nu are nicio legătură cu procesul. "Nu am auzit niciodată de acest Marius Leontiuc. În proces suntem numai noi şi consiliul judeţean", a spus reprezentantul Porto Petrol.

Reprezentanţii Penitenciarului Gherla au răspuns în dosarul deschis de către pastor că acţiunea este "netemeinică şi nefondată". "S-a stabilit un anumit program de prezentare la instanţă a deţinuţilor, iar conform dispoziţiilor legale, în cazul în care reclamanţii nu pot fi prezenţi la judecată, pot trimite un înscris, urmând ca judecata să se facă în lipsa lor. Mai mult, pentru a putea obţine despăgubiri, reclamanţilor le revine sarcina de a demonstra îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: existenţa unui prejudiciu, a unei fapte ilicite, a unui raport de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu şi existenţa vinovăţiei celui care a creat prejudiciul", se arată în întâmpinare. Curtea de Apel a respins ca inadmisibilă acţiunea lui Leontiuc, sentinţa fiind atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde are termen în octombrie.

Marius Sebastian Leontiuc se află în arest preventiv din luna august 2008, fiind judecat pentru înşelăciune de circa un milion de euro. Potrivit rechizitoriului, a încasat bani de la 120 de persoane, cu care a încheiat antecontracte de vânzare a unor apartamente într-un imobil cu 16 etaje la care nu s-a săpat nici fundaţia. Din cauza numărului mare de părţi civile care au fost audiate, procesul abia acum se apropie de final. "S-au administrat majoritatea probelor. Mai trebuie doar răspunsurile la nişte adrese făcute de noi", a menţionat avocata lui Marius Leontiuc, Lacrima Stan.

Vrea TV non-stop

Pe parcursul procesului pentru despăgubiri, Leontiuc şi-a completat acţiunea cu noi cereri: "furnizarea non-stop a semnalului TV pentru secţia arestaţi preventiv" şi neîncătuşarea inculpaţilor când sunt duşi la instanţe. În dosar, s-au alăturat pastorului luteran alţi patru deţinuţi din Penitenciarul Gherla. Doar că solicitarea de furnizare a semnalului TV pe timpul nopţii se opune Regulamentului de ordine interioară stabilit de conducerea penitenciarului, în care se precizează că după momentul stingerii nu este posibil accesul la TV.

 

Comenteaza