Epidemie de pojar la Cluj

Epidemie de pojar la Cluj
240 de copii din comunitatea Pata Rât s-au îmbolnăvit de rujeolă în primele şase luniale anului. Majoritatea sunt de etnie romă, iar părinţii au refuzat vaccinarea antirujeolică.

Dacă în 2010, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Cluj au fost internate trei persoane bolnave de rujeolă, în acest an numărul lor a crescut la 248, fiind mai ales copii din comunitatea de romi de la Pata Rât.

"Din decembrie am început să avem cazuri de rujeolă, aşa-numitul pojar, cazuri care au apărut iniţial la copiii din comunităţile de romi, ulterior s-au extins şi în alte comunităţi unde copiii nu au fost vaccinaţi. Vaccinarea este obligatorie şi se face la vârsta de 11 luni - 1an", a declarat Mihaela Lupşe, directorul medical al SCBI. În fiecare zi, aici se internează patru-cinci copii bolnavi de pojar. "Înainte de această vârstă (1an - n. red.), copiii sunt receptivi la această boală. Venind în contact cu alţi copii cu rujeolă, pot să se îmbolnăvească. Majoritatea sunt copii de romi care nu au fost vaccinaţi, pentru că au refuzat sau pentru că nu au avut medici de familie care să se ocupe de ei. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj a încercat să facă vaccinarea în aceste comunităţi, fără prea mare succes", a explicat Lupşe.

În acest an, numai pentru 20 de copii din Pata Rât părinţii şi-au dat acordul pentru vaccinare. "Până la această dată s-au înregistat 248 de cazuri, iar ponderea cea mai mare este în colonia Pata Rât. Din ancheta epidemiologică a reieşit faptul că aceste cazuri sunt, aproape în totalitate, copii sau persoane nevaccinate", a declarat Dorina Duma, directorul executiv al DSP. Ea s-a plâns că epidemia a fost provocată de părinţii ce refuză să îşi vaccineze copiii. "Echipele DSP, împreună cu medicul de familie care răspunde de zonă, au mers pentru a realiza vaccinarea. Există o mică problemă legislativă: părintele are dreptul de a refuza în numele copilului o vaccinare, iar eu nu pot să vaccinez copilul cuiva fără ca acesta să fie în cunoştinţă de cauză şi să îşi dea acordul scris", a explicat Duma.

Aceasta crede că părinţii ar trebui responsabilizaţi pentru situaţia în care copilul li se îmbolnăveşte de o anumită boală, însă ei au refuzat vaccinul. "Oricât s-a lucrat din partea DSP la informarea părinţilor privind binefacerea vaccinului, la scopul vaccinării, nimeni nu poate să îl convingă pe acel om că îşi condamnă copilul la boală. Dacă acel copil se îmbolnăveşte, trebuie să fie găsită calea legală pentru ca persoanele respective să fie responsabile", a precizat Duma.

Cum se manifestă

Rujeola este o boală cu simptome febrile, erupţii. Se transmite pe cale aeriană, prin contactul cu persoanele care suferă de aşa ceva. Reduce imunitatea organismului şi poate duce la pneumonii, bronhopneumonii, reactivări tuberculoză, complicaţii neurologice. Se vindecă în două săptămâni.

 

 

Comenteaza